Vježbe za skoliozu – ciljevi, pravilno izvođenje, primjeri za sve oblike

Vježbe za skoliozu

Vježbe za skoliozu integralni su dio složenog programa liječenja iskrivljene kralježnice. Važne su kao način liječenja radi prevencije lošeg držanja i daljnje progresije deformacije, ali i stvaranja temelja za zdrav razvoj mišićno-koštanog sustava i dobrih posturalnih (držanje tijela) navika pri različitim položajima tijela.

Više o skoliozi možete pročitati ovdje.

Skolioza – bolovi

Vježbe za skoliozu se preporučuju kao jedan od najboljih i najbržih načina za olakšanje boli u leđima i uspostavljanje pokretljivosti. Poznato je da fizička aktivnost pomaže organizmu u proizvodnji endorfina – prirodne tvari koja djeluje protiv boli, a koju proizvodi mozak.

Skolioza

Skolioza – vježbe

Kod skoliotičnog držanja bez fiksirane krivine primjenjuju se simetrične vježbe kojima se uspostavlja refleks pravilnog držanja radi jačanja trbušnih i leđnih mišića te povećanja stabilnosti kralježnice. Naglasak se stavlja na vježbe istezanja te vježbe za poboljšanje posture, na balansnoj platformi i lopti. 

S druge strane, ako postoji fiksirana krivina, primjenjuju se asimetrične vježbe kako bi se mobilizirala kralježnica, istegnuli skraćeni mišići udubljene strane i ojačali mišići istegnute izbočene strane.

Fizikalna terapija podrazumijeva i opće kondicijske vježbe kojima se indirektno djeluje na krivinu.

Vježbe za skoliozu – ciljevi

Fizioterapija je i prevencija prelaska lošeg držanja u strukturalnu skoliozu jer vježbe pomažu usklađivanju snage i elastičnosti mišića. Ciljevi vježbi za skoliozu su:

 • jačanje ekstenzora (mišići koji omogućavaju ispruženja iz zgloba) leđa – navedeni su mišići važni za održavanje pravilnog položaja kralježnice,
 • jačanje trbušnih mišića – važno za pravilan položaj kralježnice i korekciju položaja zdjelice,
 • povećanje mobilnosti kralježnice – važno je postići što veću fleksibilnost kroz vježbe istezanja kralježnice koje jačaju mišiće i tetive koje leđa drže u rastegnutom stanju,
 • ispravljanje sagitalnih krivina – uz skoliozu se nerijetko javljaju pojačana lumbalna lordoza i/ili torakalna kifoza koje treba ispraviti,
 • istezanje stražnje skupine bedrenih mišića – istezanjem mišića na udubljenoj strani omogućava se postavljanje zdjelice u pravilan položaj,
 • istezanje aduktora (mišić primicač) natkoljenice – skraćene aduktore treba istezati u smjeru abdukcije (gibanje koje nastaje djelovanjem abduktora),
 • pravilno disanje – kako bi se izbjegle respiratorne komplikacije zbog smanjene ventilacije pluća,
 • uspostavljanje ravnoteže – kod težih slučajeva, za što bolji učinak vježbe balansa treba raditi na nestabilnoj podlozi i lopti.
Lopta za vježbanje

Vježbe za skoliozu – pravilno izvođenje

Vježbama treba pristupiti individualno, s obzirom na životnu dob i stanje deformacije. Na početku vježbe trebaju imati manji broj ponavljanja, a radi boljeg terapijskog učinka, trebaju se postupno povećavati.

Važno je pažljivo biranje početnih položaja, a to ovisi o samoj deformaciji, mogućnostima oboljelog i cilju koji se želi postići.

Vježbe za desnu prsnu skoliozu

Vježbe za desnostranu skoliozu podrazumijevaju asimetrične vježbe radi jačanja mišića desne izbočene strane, istezanja mišića lijeve udubljene strane i povećanja fleksibilnosti kralježnice.

POČETNI POLOŽAJOPIS VJEŽBE
 Ležeći položaj na trbuhuU početnom položaju lijeva ruka ispružena je iznad glave, a desna je uz tijelo.  Dizati glavu i rameni obruč zajedno s rukama, uz što jače istezanje kralježnice.
 Ležeći položaj na trbuhu U početnom položaju lijeva ruka ispružena je iznad glave, a desna je pored tijela. Podići glavu i prsni dio kralježnice od podloge i povlačiti trup u desnu stranu. 
 Ležeći položaj na trbuhu U početnom položaju lijeva ruka ispružena je iznad glave, a desna je savijena u laktu pokraj tijela. Uz istezanje kralježnice podizati glavu i lijevu ruku, a desnom rukom pritiskati o podlogu. 
 Ležeći položaj na trbuhu U početnom položaju lijeva ruka ispružena je iznad glave, a desna je ispružena pokraj tijela dlanom okrenutim prema podlozi. Fizioterapeut ili netko drugi pruža otpor pri dizanju desne ruke. 
 Ležeći položaj na trbuhu U početnom položaju lijeva ruka ispružena je iznad glave, a desna je odmaknuta od tijela u visini ramenog obruča. Fizioterapeut ili netko drugi pruža otpor dok oboljeli pokušava primaknuti desnu ruku k tijelu. 
Ležeći položaj na leđima U početnom položaju ruke su ispružene pokraj tijela, a potkoljenice su na lopti. Podići i što više ispruživati lijevu nogu. Zadržati položaj 20-ak sekundi i vratiti nogu u početni položaj. 
 Ležeći položaj na leđima U početnom položaju potkoljenice su oslonjene na loptu. Prebaciti traku preko lijevog stopala i polagano ispruživati koljeno. U tom položaju zadržati nogu 20-ak sekundi i vratiti je u početni položaj. 
Ležeći položaj na lijevom boku Iz početnog položaja s ispruženim nogama i savijenom rukom ispod glave podignuti glavu od podloge, a gornjom rukom pružati otpor podizanju glave. 
Ležeći položaj na lijevom boku  U početnom položaju desna ruka je ispred trbuha oslonjena na podlogu, a dlan lijeve ruke nalazi se ispod desnog pazuha. Podići glavu i ramena od podloge. 
Ležeći položaj na lijevom boku  U početnom položaju lijeva ruka savijena je ispod glave, a desna ispružena na tijelu. Podizati trup i savijenu ruku od podloge. Pri izvođenju pokreta noge su fiksirane. 
Ležeći položaj na lijevom boku  U početnom položaju lijeva ruka ispružena je ispod glave, a desna je ispružena na tijelu. Podizati trup od podloge s ispruženom lijevom rukom dok su noge fiksirane. 
Ležeći položaj na lijevom boku  Iz početnog položaja s rukama isprepletenih prstiju na potiljku podizati trup od podloge. Pri tome laktove povlačiti što više unatrag dok fizioterapeut ili netko drugi fiksira noge. 
Bočno istezanje na lopti Staviti loptu s desne strane tijela. Kleknuti desnom nogom pokraj lopte, a lijevu nogu ispružiti bočno prema van. Loptu držati što bliže tijelu. Prebaciti težinu na desnu nogu tako da bočnu stranu tijela podupire lopta. Istegnuti lijevu ruku preko glave, zadržati 20-ak sekundi i vratiti se u početni položaj. 
Četveronožni položaj U početnom položaju desna ruka oslonjena je podlakticom o podlogu s laktom odmaknutim od tijela, a lijeva ruka ispružena je ispred glave i oslonjena na podlogu. Podizati prsni dio kralježnice s ispruženom lijevom rukom uz istezanje kralježnice. Istovremeno desnom rukom pritiskati podlogu. 
Četveronožni položaj  U početnom položaju ruku postavljenih na potiljak povlačiti bokove unatrag, a trup istezati u desnu stranu.
Sjedeći položaj U početnom položaju  noge su ispružene i odmaknute u stranu. Stopalo na strani udubljenja krivine postaviti na koljeno suprotne noge tako da natkoljenica dodiruje podlogu. Iz tog položaja rukama dohvatiti stopalo ispružene noge.
Sjedeći položaj  Poskakivanje na lopti. Za vrijeme poskakivanja na lopti ne savijati i rotirati kralježnicu. U blizini  lopte može se postaviti stolac koji će poslužiti kao oslonac u slučaju gubljenja ravnoteže.
Sjedeći položaj  U početnom položaju sjesti na sredinu lopte ruku ispruženih uz tijelo. Izravnati leđa, noge postaviti u širini kukova stopalima čvrsto pritisnutim na podlogu. Ruke odmaknuti od trupa, desnu stranu zdjelice podizati održavajući ravnotežu i vratiti je u početni položaj. 
 Sjedeći položaj U početnom položaju sjesti na sredinu lopte, noge postaviti u širini kukova, leđa izravnati, a ruke ispružiti uz tijelo. U tom položaju udahnuti i pri izdahu saginjati trup u desnu stranu pri čemu težiti dlanom prema tlu. 
 Stojeći položajU početnom položaju ispruženih ruku pridržavati desnom rukom loptu bočno uz tijelo. Nagnuti trup na desnu stranu uz istodobno potiskivanje lopte prema tijelu i prema podu. 
  Stojeći položajU početnom položaju stati na balansnu podlogu. Prebacivati težinu tijela lijevo-desno i naprijed-nazad. 
Stojeći položaj ispred švedskih ljestvi  U početnom položaju lijeva ruka naslonjena je na prečku švedskih ljestvi u visini ramenog obruča, a desna ruka za prečku niže, stopala su odmaknuta od ljestvi. Povlačenjem bokova unazad ramena potiskivati prema dolje.
Stojeći položaj ispred švedskih ljestvi  U početnom bočnom položaju desna je ruka pored tijela naslonjena na prečku koja je u visini šake, dok je lijeva ruka istegnuta iznad glave. Iz tog položaja povlačiti trup u stranu. 
Stojeći položaj ispred švedskih ljestvi  U početnom bočnom položaju desna ruka oslonjena je na prečku u visini šake, a lijeva je uz tijelo. Istegnuti lijevu ruku što više iznad glave. 

Balansna podloga

Vježbe za lijevu slabinsku skoliozu

Cilj je asimetričnih vježbi jačanje lijeve izbočene strane, istezanje desne udubljene strane i povećanje fleksibilnosti kralježnice.

Ležeći položaj na trbuhuIz početnog položaja ruku ispruženih pokraj tijela istezati trup u lijevu stranu. Istovremeno pokušati lijevom šakom dohvatiti lijevo koljeno.
Ležeći položaj na trbuhuU početnom položaju kao u prethodnoj vježbi istovremeno istezati trup u lijevu stranu, a ispruženu lijevu nogu odmicati ulijevo. Desna noga ostaje ispružena na podlozi.
Ležeći položaj na trbuhuIz početnog položaja ispruženih nogu lijevu nogu saviti u koljenu i odmaknuti natkoljenicu te njome pritiskati o podlogu. Pri tome ispruženu desnu nogu malo podići od podloge i istezati je.
Ležeći položaj na trbuhuIz početnog položaja kao u prethodnoj vježbi ispod lijevog koljena staviti manju loptu. Istovremeno desnu nogu malo podignuti od podloge i istezati je, a lijevom pritiskati loptu.
Ležeći položaj na trbuhuU početnom položaju kao u prethodnoj vježbi saviti obje noge u koljenu. Između zglobova gležnjeva staviti manju loptu i snažno je pritiskati.
Ležeći položaj na trbuhuU početnom položaju ispruženih nogu saviti obje noge u koljenu tako da natkoljenica i potkoljenica čine kut od 90 ° i pokušavati ih podići od podloge.
Četveronožni položaj Iz početnog položaja savijenu lijevu nogu povlačiti prema prsnom košu tako da stopalo ne dodiruje podlogu. Ispod desnog koljena može se postaviti balansna podloga.
Četveronožni položaj U početnom položaju ispod lijevog koljena staviti balansnu podlogu. Desnu nogu ispružiti u koljenu, istegnuti i povlačiti u lijevu stranu.
Viseći položaj (na švedskim ljestvama)Iz visećeg početnog položaja lijevu nogu ispruženu u koljenu odmaknuti što više u lijevu stranu, a desnu istegnuti.
Viseći položaj (na švedskim ljestvama)Iz visećeg početnog položaja obje noge istovremeno odmicati u lijevu stranu.
Viseći položaj (na švedskim ljestvama)Iz visećeg početnog položaja desnu nogu prebaciti preko lijeve i odmicati ih u lijevu stranu.
Viseći položaj (na švedskim ljestvama)U visećem početnom položaju ispruženih nogu lijevu nogu saviti u koljenu i podizati je prema prsnom košu, a desnu istegnuti.
Viseći položaj (na švedskim ljestvama)Iz visećeg početnog položaja ispruženih nogu saviti koljena, podići natkoljenice do horizontalnog položaja i povlačiti koljena u lijevu stranu. Pri tome desnu stranu zdjelice zadržavati što više uz švedske ljestve.

Vježbe za kombiniranu desnu prsnu i lijevu slabinsku skoliozu

Kao i kod prije navedenih vježbi, cilj je jačati desnu prsnu i lijevu slabinsku stranu leđa te istezati lijevu prsnu i desnu slabinsku stranu.

Ležeći položaj na trbuhuU početnom položaju ruke su na potiljku s isprepletenim prstima. Podići laktove i ramena te povlačiti trup u desnu stranu. Istovremeno ispružene noge odmicati u lijevu stranu.
Četveronožni položaj U početnom položaju istovremeno podizati lijevu ruku naprijed i desno, a desnu nogu nazad i lijevo. Oba ekstremiteta podizati do visine trupa. Ispod lijevog koljena može se staviti balansna podloga.
Viseći položaj (na švedskim ljestvama)U visećem položaju primiti se lijevom rukom za prečku više od desne ruke. Odmicati obje noge u lijevu stranu.

Vježbe za lijevu totalnu skoliozu

Vježbe za lijevostranu skoliozu uključuju asimetrične vježbe čiji je cilj jačanje mišića lijeve strane leđa i istezanje mišića desne strane leđa.

Ležeći položaj na trbuhu Iz početnog položaja ispruženih nogu i ruku postavljenih na potiljak podići glavu, laktove i rameni obruč od podloge i povlačiti trup i lijevu nogu istovremeno u lijevu stranu. Desnu ispruženu nogu istezati na podlozi. 
Ležeći položaj na trbuhu Iz početnog položaja ispruženih nogu lijevu nogu savijati u koljenu i povlačiti prema prsnom košu, a desnu nogu istovremeno istezati. 
Viseći položaj (na švedskim ljestvama) U visećem položaju primiti se desnom rukom za prečku više od lijeve ruke. Obje noge odmicati u lijevu stranu. 

Vježbe za skoliozu po Katarini Schroth

Riječ je o trodimenzionalnoj terapijskoj obradi vježbi fizikalne terapije. Uključuje dijagnostiku stanja kralježnice, edukacijsko-terapijske tretmane i grupni tečaj.

Takvim se rasporedom usvaja navika svakodnevnog pravilnog vježbanja koje se može nastaviti kod kuće. Vježbe su, ovisno o dijagnostici, individualne, a izvode se u raznim položajima, pomoću ljestvi i trake.

U Hrvatskoj navedenu metodu koriste licencirani stručnjaci MBS Centra, a s polaznicima rade u posebno dizajniranom prostoru s ogledalima. Cijena dijagnostike iznosi 250 kn, edukacijskog tretmana 200 kn, a cijena grupnog vježbanja je 55 kn/sat.

Vježbe za skoliozu u teretani

Sprave za vježbanje podupiru mišiće leđa i stražnjice pa se tijekom vježbanja oni opuštaju i ne koriste. U vježbanju s loptom mišići su uvijek aktivni, pogotovo mišići stabilizatori koji se inače premalo koriste.

Također, vježbe na lopti poboljšavaju propriocepciju, tj. svjesnost o pokretu tijela i položaju dijelova tijela u prostoru.

Terapija jahanjem

Vježbe za skoliozu – dodatni oblici terapijskih vježbi

Osim navedenih vježbi u liječenju skolioze važno je i sljedeće:

 • primjena vodeplivanje i vježbanje u vodi iziskuje svladavanje otpora vode što povoljno djeluje na oslabljene mišiće i rezultira povećanjem mišićne snage i tonusa,
 • terapijsko jahanje (hipoterapija) – djeluje na stimulaciju ravnoteže, normalno držanje glave i trupa te izjednačavanje tonusa mišića trupa i udova,
 • sportske aktivnosti koje ne opterećuju kralježnicu – treba odabrati sport koji se provodi u prirodi i aktivira rad dišnog sustava i srca.

Skolioza u odrasloj dobi

Na držanje tijela utječu mnogi faktori poput genetike, anatomske građe (npr. pretilost) i vanjskih utjecaja (npr. opis posla). Kod strukturalne skolioze, tj. kada postoji rebrena grba, potrebna je kombinirana ortopedska ili ortopedsko-kirurška terapija (operacija), a vježbanje treba shvatiti kao integralni dio sveobuhvatnog liječenja.

Dodatne vježbe možete pogledati u sljedećem video materijalu:

Skolioza – liječenje

Ovisno o stanju kralježnice i uznapredovalosti skolioze, mogućnosti su sljedeće:

 • vježbanje – uključuje fizikalnu terapiju i vježbanje kod kuće, preporučuje se i kod skoliotičnog držanja i kod strukturalne skolioze, 
 • ortoza – riječ je o ortopedskom pomagalu koje sprječava daljnji razvoj krivine kod djece, broj sati nošenja postepeno se povećava, a uklanja se nakon što kosti prestanu rasti. Nosi se 23h na dan te se skida samo radi provedbe osobne higijene. 
 • operacija – preporuča se ukoliko je deformitet veći od 60° po Cobb-u. Operativnim zahvatom se fiksiraju kralješci metalnim implantatima te se deformitet ispravi i kralježnica fiksira u neutralni (prirodni) položaj. Postoje dvije tehnike, tehnika sa stražnjim pristupom, gdje se kralježnici pristupa straga kroz kožu i potkožno tkivo leđa, te prednji pristup, gdje se kralježnici pristupa kroz prsni koš, između rebara. Pri operaciji prednjim pristupom istovremeno se provodi i operativni zahvat zvan torakoplastika čime se radi rekonstrukcija deformiteta prsnog koša što kao rezultat ima estetski prihvatljiviji rezultat.
Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.80 / 5   5

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: vježbe za skoliozu, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu