Hodate li pravilno?

Pravilno hodanje

Nepravilno hodanje podrazumijeva hodanje sa savijenim kukovima i leđima te stražnjicom povučenom prema natrag. Na nepravilno hodanje dodatno utječe cjelodnevno sjedenje kao i neprestano gledanje u telefonske uređaje dok se krećemo, zbog čega nam se tijelo savija prema naprijed i time dodatno opterećuje.

Hodanje je zdrava i jednostavna fizička aktivnost koja osigurava opće zdravlje cijelog tijela.

Redovitim hodanjem smanjujemo vjerojatnost pojave kardiovaskularnih bolesti, ubrzavamo metabolizam te potičemo pravilnu raspodjelu kalcija u kostima. Također, često hodanje ima pozitivan učinak na naše zdravlje i raspoloženje.

Kako pravilno hodati?

Tipični pokreti tijela pri hodanju vrlo su jednostavni. Za početak treba posvetiti pažnju držanju tijela.

Potrebno je uspravno držanje leđa uz opuštena ramena i visoko držanje glave. Kod pravilnog hodanja ruke su savinute u laktovima i pomiču se sinkronizirano s pokretima nogu. Pomiče se suprotna ruka u odnosu na nogu. Prvo se spušta peta na tlo, a potom ostatak stopala.

hodanje1

Kako bi pješačenje bilo udobno i opuštajuće, potrebno je imati adekvatnu obuću koja će dobro obuhvatiti stopala i dati posebnu podršku.

Pravilno hodanje nazivamo i venskim hodanjem, jer svako hodanje u kojem stajemo prvo na petu potiče rad mišića i stiskanje stijenki vena, čime se poboljšava cirkulacija. Poželjna je upotreba anatomskog uloška za cipele, koji podržava kičmu i utječe na pravilno držanje tijela te pravilan rad mišića, te sportskih čarapa za vene, koje smanjuju umor mišića i poboljšavaju prokrvljenost.

Zašto je pravilno hodanje jako važno?

Redovitim 30-minutnim hodanjem možete produžiti život za čak 3,7 godina te time odgađate nastanak kardiovaskularnih bolesti.

Što je potrebno za pravilno hodanje?

 • Udobna odjeća prilagođena klimatskim i vremenskim uvjetima.
 • Obuća koja pruža stabilnost i udobnost, izbjegavajte preusku obuću.
 • Poželjna je upotreba anatomskog uloška i kvalitetnih sportskih tenisica.
 • Unos dovoljno tekućine.
 • Treba izbjegavati prenaprezanje.
 • Prehrana veće nutritivne vrijednosti.

Česte pogreške prilikom hodanja

 • Gledanje u zemlju. Držite pogled na 3-4 metra od sebe kako ne biste dovodili vrat i leđa u pogrešan, savijeni položaj.
 • Opuštanje abdomena. Čvrsto držanje abdomena osigurava potporu kralježnici i poboljšava držanje.
 • Prekratak i predugačak korak. Najbolja dužina koraka omogućava sinkronizirane pokrete ruku i nogu. Dugi koraci su neučinkoviti i mogu biti potencijalno štetni.
 • Hodanje s naglim izmjenama ritma.

Kako izbjeći bolove?

bolovi u stopalu


Kako biste izbjegli bolove u stopalima, zglobovima i mišićima koristite uloške za obuću.

Anatomski uložak omogućuje pravilnu potporu i rasterećuje stopalo. Na taj način smanjuju se smetnje, čuvaju se zglobovi, kralježnica i venski sustav potkoljenice.

Ako želite smanjiti pritisak koji vam stvara neodgovarajuća obuća možete koristite gel jastučiće, a za dugotrajnu udobnost koristite silikonske, anatomske uloške koji su prilagođeni stopalu kako biste smanjili osjetljivost na pritisak stopala.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: pravilno hodanje, kako pravilno hodati, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Hodate li pravilno?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.