Punjena rog paprika: Recepti s mljevenim mesom i bez mesa
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja
Rog paprika omiljena je namirnica u balkanskoj, ali i u mediteranskoj kuhinji. Karakterističnog je duguljastog oblika, a kod nas je najzastupljenija ona u crvenoj boji.
Rog paprika sadrži vitamin C, vitamin A, a od minerala magnezij i kalij. Sadrži i vlakna, što pridonosi dobroj probavi, a isto tako sadrži i antioksidanse koji se bore protiv slobodnih radikala.
Ako volite rog papriku, onda će vas ovih nekoliko recepata oduševiti. Jednostavni su za pripremu, a vi ćete uživati u bogatstvu okusa i arome. Bilo da je punjena mljevenim mesom ili na veganski način, svatko može spremiti svoj recept po ukusu.
Punjena rog paprika sa sirom
Krećemo od jednostavnog recepta – punjena rog paprika s rižom. Dodajemo i povrće, ali i sir kao izvor proteina pa ove paprike mogu biti kompletan obrok ili prilog.
Sastojci:
- 4 – 5 rog paprika
- 1 šalica kuhane riže
- 1 glavica crvenog luka (sjeckana)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 1 ribana mrkva
- 1 naribana tikvica
- 1 rajčica (sjeckana)
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- crni papar
- sol
- 2 jušne žlice svježe sjeckanog peršina
- 1 šalica mozzarelle.
Priprema
- Operite i očistite rog paprike od sjemenki, a potom ih prerežite napola.
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk, a kada postane staklast dodajte i češnjak, mrkvu i tikvicu. Dinstajte nekoliko minuta.
- Dodajte rajčicu, pomiješajte i dinstajte još oko pet minuta.
- Dodajte kuhanu rižu, crni papar, sol i peršin.
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Punite polovice paprike napravljenom smjesom i na vrh stavite sir.
- Rasporedite rog paprike po plehu za pečenje i prelijte s malo vode.
- Pecite ih u pećnici oko pola sata tako da ih prekrijete folijom, a nakon pola sata skinite foliju i pecite ih još oko 10 minuta.
Rog paprika punjena mljevenim mesom
Jedno od najčešćih punjenja rog paprike je ono s mljevenim mesom. Poslužite ove paprike uz zdjelicu svježe salate, a po želji dodajte i krišku integralnog kruha.
Sastojci:
- 5 rog paprika
- 500 g mljevenog mesa
- 1 šalica kuhane riže
- 1 glavica crvenog luka (sjeckana)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 1 rajčica (sjeckana)
- 1 vezica peršina (nasjeckana)
- 1 jaje
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 1 čajna žličica mljevene paprike
- crni papar
- sol
- pola šalice vode.
Priprema
- Operite i očistite rog paprike od sjemenki te odrežite peteljke.
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk, a kada postane staklast dodajte i češnjak te dinstajte još jednu minutu.
- Umiješajte mljeveno meso, crni papar, sol i papriku pa dinstajte dok meso ne promijeni boju.
- Dodajte rižu, rajčicu i peršin, pomiješajte i dinstajte još nekoliko minuta.
- Umiješajte jaje kako bi smjesa bila kompaktnija, ali oni koji ne podnose jaje mogu preskočiti ovaj sastojak.
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Paprike napunite smjesom, posložite ih na pleh za pečenje i prelijte s malo vode.
- Paprike prekrijte folijom i pecite ih oko 40 minuta, a potom izvadite foliju i pecite još oko 15 minuta.
Punjena rog paprika sa sojinim ljuspicama
Kao zamjena za meso mogu poslužiti i sojine ljuspice. Ova prilagodljiva namirnica može se iskoristiti u svakom receptu gdje se koristi i mljeveno meso, a sadrži i više proteina u odnosu na meso, a bez zasićenih masti.
Sastojci:
- 5 rog paprika
- 1 šalica sojinih ljuspica
- 1 glavica crvenog luka (sjeckana)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 1 naribana mrkva
- 1 naribana tikvica
- 1 rajčica (sitno sjeckana)
- 1 šalica kuhane kvinoje
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 1 čajna žličica mljevene paprike
- crni papar
- sol
- pola šalice vode.
Priprema
- Operite i očistite rog paprike od sjemenki te odrežite peteljke.
- Sojine ljuspice prelijte vrelom vodom i ostavite ih da nabubre.
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk, a kada postane staklast dodajte i češnjak, mrkvu i tikvicu. Dinstajte nekoliko minuta.
- Dodajte rajčicu, kuhanu kvinoju i sojine ljuspice, pomiješajte i dinstajte još oko pet minuta.
- Dodajte začine.
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Punite paprike napravljenom smjesom.
- Rasporedite rog paprike po plehu za pečenje i prelijte s malo vode.
- Pecite ih u pećnici oko pola sata tako da ih prekrijete folijom, a nakon pola sata skinite foliju i pecite ih još oko 10 minuta.
Punjene rog paprike na meksički način
Još jedan vegetarijanski recept dolazi u meksičkoj verziji – s crnim grahom iz skupine mahunarki i kukuruzom iz skupine žitarica, što osigurava sve esencijalne aminokiseline, odnosno kompletne proteine.
Sastojci:
- 5 rog paprika
- 400 g crnog graha iz konzerve (ispranog i ocijeđenog)
- 400 g kukuruza iz konzerve (ocijeđenog)
- 1 šalica kuhane riže
- 1 glavica crvenog luka (sjeckana)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 1 rajčica (sitno sjeckana)
- 1 čajna žličica mljevenog kumina
- 1 čajna žličica dimljene paprike
- pola čajne žličice ljute paprike
- pola šalice svježeg korijandera (nasjeckanog)
- pola šalice naribanog cheddar sira
- crni papar
- sol.
Priprema
- Operite i očistite rog paprike od sjemenki te odrežite peteljke.
- Sojine ljuspice prelijte vrelom vodom i ostavite ih da nabubre.
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk, a kada postane staklast dodajte i češnjak te dinstajte još jednu minutu.
- Dodajte rajčicu, kuhanu rižu i začine pa pomiješajte i dinstajte još oko pet minuta.
- Dodajte korijander i pomiješajte.
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Punite paprike napravljenom smjesom.
- Rasporedite rog paprike po plehu za pečenje i prelijte s malo vode.
- Pecite ih u pećnici oko pola sata tako da ih prekrijete folijom, a nakon pola sata skinite foliju i pecite ih još oko 10 minuta.
Pročitajte i ove članke:
- Punjene paprike bez mesa s jednako ili čak više proteina
- Veganska punjena paprika: Oduševit će sve! Imamo savršen recept za bezmesnu inačicu popularnog ljetnog jela
- Punjene pečene paprike: Stari recept u novom ruhu na koji ćete se ‘navući’.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Suhi kašalj i bol u leđima: Kako su povezani i što učiniti?
- Hrvoje Pinoza
- 7 min čitanja