Najbolji recepti s koprivom koje trebate isprobati

Najbolji recepti s koprivom koje trebate isprobati

Proljeće nam svake godine donosi bogatstvo svježih, divljih biljaka, a jedna od najmoćnijih i najzdravijih među njima je svakako kopriva. Iako je mnogi pamte po žarenju, pogotovo u djetinjstvu, mlada kopriva zapravo je izvanredna namirnica koju možemo pretvoriti u razna ukusna jela.

Bogata je željezom, kalcijem, vitaminom C, ujedno i antioksidansom, a zbog svojih protuupalnih svojstava i detoksikacijskog učinka, često se koristi i u ljekovite svrhe u narodnoj medicini.

Koprivu najčešće beremo u rano proljeće, dok su listovi još nježni i mladi, a upravo tada ima najbolji okus i najviše nutrijenata.

U nastavku otkrijte koji su najbolji recepti s koprivom.

Mlada kopriva – recepti

Koprivu je najbolje brati na čistim, nezagađenim mjestima, daleko od prometnica i naseljenih područja. Prilikom berbe važno je koristiti rukavice kako biste izbjegli neugodno peckanje koje nastaje zbog sitnih dlačica na listovima i stabljici. Mlada kopriva može se brati vrhom biljke, otprilike prvih 10 – 15 cm te koristiti svježa ili blanširana, slično kao špinat.

Najbolji recepti s koprivom

U nastavku su najbolji recepti s koprivom – od klasičnog variva do modernih varijacija koje će vas možda iznenaditi. Ako ste se ikada pitali kako izgleda priprema koprive kao špinat ili kako uključiti ovu divlju biljku u svakodnevnu prehranu, na pravom ste mjestu.

Jela od koprive

Mlada kopriva može se pripremati slično kao špinat jer kratko kuhanje neutralizira njene žarne dlačice i otkriva blagi, zeleni okus koji savršeno paše uz brojna jela. Prije kuhanja koprivu je važno pažljivo oprati, idealno u nekoliko voda, i odstraniti deblje stabljike ako su prisutne.

Nakon što se ubrali koprivu rukavicama dalje od prometnica, kod kuće je stavite u veliku zdjelu i prelijte hladnom vodom. Lagano pomiješajte kako bi izašle sve nečistoće te po potrebi ponovite postupak sa svježom vodom.

Potom, zakuhajte vodu i ubacite koprivu te je kuhajte minutu, dvije kako bi malo omekšala. Ocijedite je, prebacite u hladnu vodu ili je jednostavno isperite pod mlazom vode. Tako blanširanu koprivu možete nasjeckati i sotirati na maslinovom ulju s malo češnjaka, dodati sol, papar i po želji malo muškatnog oraščića, dakle, poput pripreme špinata.

Najbolji recepti s koprivom
FOTO: Shutterstock

Fritata s koprivom i feta sirom

Ovo jednostavno, ali hranjivo jelo idealno je za doručak, lagani ručak ili večeru. Kombinacija jaja, koprive i feta sira pruža obilje proteina i okusa, a idealno je jelo kada vam ponestane šparoga koje rado jedemo u ovo vrijeme.

Sastojci:
Priprema
  1. U tavi zagrijte maslinovo ulje i dinstajte luk oko četiri minute.
  2. Dodajte nasjeckanu blanširanu koprivu i kratko je sotirajte s lukom.
  3. U zdjeli razmutite jaja, začinite solju i paprom, pa umiješajte koprivu i luk. Dodajte i feta sir.
  4. Smjesu ulijte natrag u tavu, poklopite i pecite na laganoj vatri do 10 minuta.
  5. Po želji, nakon pečenja, ocijedite s nekoliko kapi soka od polovice limuna za svježinu.
  6. Poslužite uz krišku kruha ili sezonsku salatu.
Mlada kopriva - recepti
FOTO: Shutterstock

Varivo od koprive

Ovo varivo priprema se slično kao varivo od špinata ili blitve. Mlada kopriva u kombinaciji s krumpirom i češnjakom daje gusto, mirisno jelo koje možemo poslužiti samostalno ili kao prilog uz žitarice, jaja ili integralni kruh.

Sastojci:
Priprema
  1. Zagrijte maslinovo ulje u loncu i dinstajte nasjeckani luk nekoliko minuta dok ne postane staklast.
  2. Dodajte češnjak i kratko dinstajte.
  3. Ubacite kockice krumpira i prstohvat soli, promiješajte i pirjajte još 2 – 3 minute.
  4. Zalijte vodom ili povrtnim temeljcem, poklopite i kuhajte 10 – 12 minuta, dok krumpir ne omekša.
  5. Dodajte nasjeckanu blanširanu koprivu i kuhajte još pet minuta.
  6. Po želji, usitnite dio variva štapnim mikserom da dobijete kremastiju teksturu.
  7. Začinite svježe mljevenim paprom i mljevenom crvenom paprikom te dodajte nekoliko kapi limunovog soka prije posluživanja.
Jela od koprive
FOTO: Shutterstock

Namaz od koprive i sjemenki suncokreta

Ovaj namaz je kremast, nutritivan i odličan kao doručak uz tostirani kruh ili kao dodatak uz pečene krumpire. Svakako ga možete iskoristiti i kao umak za tortilje ili kao namaz za slane palačinke.

Sastojci:
Priprema
  1. Ocijedite suncokretove sjemenke i stavite ih u blender.
  2. Dodajte blanširanu koprivu, nasjeckani češnjak, maslinovo ulje, sok limuna, sol i papar.
  3. Blendajte dok ne dobijete glatku smjesu.
  4. Po potrebi, dodajte 1 – 2 jušne žlice vode kako bi smjesa bila maziva.
  5. Spremite u staklenku i čuvajte u hladnjaku do tri dana.
priprema koprive kao špinat
FOTO: Shutterstock

Pita s koprivom i sirom

Rustikalna pita savršena je za ručak, laganu večeru ili odlična ideja za piknik u prirodi pored jezera. Koristimo gotove kore za bržu pripremu, a nadjev je aromatičan i sočan.

Sastojci:
  • 500 g svježeg sira
  • 2 šalice blanširane, nasjeckane koprive
  • 1 jaje
  • 1 čajna žličica soli
  • pola čajne žličice papra
  • 8 listova tankih kora za savijače
  • maslinovo ulje za premazivanje
  • 2 – 3 jušne žlice ribanog sira.
Priprema
  1. U zdjeli pomiješajte svježi sir, koprivu, jaje, sol i papar te umiješajte i ribani sir.
  2. Premažite lim za pečenje maslinovim uljem i rasporedite dvije kore, svaku premažite uljem.
  3. Stavite dio nadjeva, pokrijte s dvije kore i opet premažite.
  4. Ponovite postupak dok ne potrošite nadjev i kore. Završite s korom koju ste premazali uljem.
  5. Zarežite pitu lagano nožem i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 30 – 35 minuta, dok ne dobije zlatnu boju.
  6. Ohladite pitu 10 minuta prije rezanja i poslužite je toplu ili ohlađenu.
Varivo od koprive
FOTO: Shutterstock

Proljetna juha s koprivom, mrkvom i prosom

Proljetna juha s koprivom, mrkvom i prosom idealna je za lagani obrok koji hrani, čisti i obnavlja tijelo iznutra.

Spoj sezonskih namirnica i lako probavljivih žitarica čini je savršenim izborom za početak proljetnog resetiranja prehrane. Možete je poslužiti kao samostalan obrok ili kao uvod u lagani ručak.

Sastojci:
Priprema:
  1. U loncu zagrijte maslinovo ulje i dodajte naribanu mrkvu i krumpir.
  2. Pirjajte 2 – 3 minute, zatim dodajte proso i zalijte vodom ili povrtnim temeljcem.
  3. Kuhajte 15 minuta dok proso i krumpir ne omekšaju.
  4. Dodajte koprivu i kuhajte još pet minuta.
  5. Začinite po želji i pospite peršinom prije posluživanja.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu