Jela od špinata: Pet recepata za dobar tlak, probavu i vid
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja
U vrijeme mojeg djetinjstva špinat je bilo među najpopularnijim povrćem jer su se likovi iz crtića povezivali s ovom vrijednom namirnicom. Špinat sadrži vitamine topive u mastima kao što su vitamini A i K, željezo, kalij, magnezij, vitamin C i folnu kiselinu.
Zahvaljujući antioksidansu luteinu pridonosi zdravoj funkciji krvnih žila te smanjuje visoki tlak. Štiti vid od plave svjetlosti i od makularne degeneracije. Vlakna iz špinata pak pridonose zdravlju crijeva i pravilnoj probavi.
Osobe koje pate od bolesti štitnjače, bubrežnih kamenaca i koriste lijekove za razrjeđivanje krvi trebaju biti oprezne kod konzumacije špinata.
Jela od špinata – recepti
Jela od špinata najčešće uključuju variva, salate, kajgane, pite, quiche, rižota, ali i tjestenine, lazanje i smoothieje. To znači da, čak i ako niste ljubitelj špinata, njegov okus možete zamaskirati u jelima te ipak tako pojesti ovo nutritivno bogato povrće.
Omlet sa špinatom
Brz doručak koji će vam osigurati sve što je potrebno za početak dana obično sadrži izvore proteina, masti i složenih ugljikohidrata, uz dodatak povrća.
Sastojci:
- 2 jaja
- 200 g baby špinata
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 2 režnja češnjaka
- nekoliko kolutova vege kobasice
- crni papar
- sol
- 2 kriške integralnog tosta.
Priprema
- Na maslinovom ulju dinstajte češnjak, a potom dodajte i špinat.
- Kad je špinat malo uvenuo, razmaknite ga i u sredinu dodajte jaja te kolutove kobasice.
- Ispecite omlet, začinite i poslužite uz integralni tost.
Tjestenina sa špinatom
Ako se želite odmoriti od rajčice, napravite ukusan i jednostavan recept sa špinatom i dajte šansu tjestenini s malo zelenog.
Sastojci:
- 200 g špinata (nasjeckanog)
- 200 g integralne tjestenine
- 100 ml zobenog vrhnja
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 2 jušne žlice prehrambenog kvasca
- prstohvat muškatnog oraščića
- crni papar
- sol
- pola čajne žličice limunovog soka.
Priprema
- Tjesteninu skuhajte prema uputama, a dio vode od kuhanja sačuvajte.
- Na maslinovom ulju dinstajte češnjak, a potom dodajte i špinat i dinstajte oko tri minute.
- Ulijte zobeno vrhnje, a potom dodajte prehrambeni kvasac i začine te kuhajte dok se ne zgusne.
- Ako je umak pregust, dodajte malo vode od tjestenine.
- Dodajte tjesteninu, malo limunovog soka i pomiješajte.
Quiche od špinata
Malo više truda i vremena trebat će vam za quiche od špinata, ali ništa komplicirano. Odlično će izgledati na stolu, pogotovo u presjeku.
Sastojci za tijesto:
- 150 g pirovog brašna
- 50 g maslinovog ulja
- oko 2 jušne žlice hladne vode
- prstohvat soli.
Sastojci za nadjev:
- 200 g špinata
- 3 jaja
- 100 g ricotta sira
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 100 ml zobenog vrhnja
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- crni papar
- sol.
Priprema
- U zdjeli pomiješajte pirovo brašno, sol i maslinovo ulje, a potom dodajte žlicu po žlicu vode miješajući tijesto u homogenu smjesu.
- Od tijesta oblikujte kuglu, zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata.
- Dok se tijesto hladi, na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte češnjak, a potom dodajte špinat i dinstajte još tri minute.
- U drugoj zdjeli umutite jaja te dodajte sol, papar, zobeno vrhnje i sir. Potom umiješajte špinat.
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Razvaljano tijesto stavite u kalup promjera oko 22 cm i izbodite ga vilicom.
- Na tijesto stavite neki uteg i pecite ga 10 minuta.
- Potom izvadite tijesto i jednakomjerno rasporedite nadjev.
- Pecite quiche još oko pola sata.
Rižoto sa špinatom
Umjesto klasičnog rižota spremite rižoto sa špinatom. Jednostavno jelo koje će malo promijeniti rutinu.
Sastojci:
- 200 g arborio riže
- 200 g špinata
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 750 ml povrtnog temeljca
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 1 jušna žlica maslaca
- 1 jušna žlica parmezana
- 50 ml bijelog vina
- crni papar
- pola čajne žličice kurkume
- sol.
Priprema
- Špinat operite i nasjeckajte.
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk, a potom dodajte i češnjak.
- Na tavu dodajte i rižu te ju popržite oko dvije minute.
- Ulijte bijelo vino, pomiješajte i pustite da ispari.
- Miješajući dodajte zaimaču po zaimaču povrtnog temeljca, nakon što riža upije prethodnu tekućinu.
- Kada je ruža kuhana, umiješajte špinat i kuhajte još oko tri minute.
- Sklonite rižoto s vatre, a potom umiješajte maslac, parmezan i začine.
Zimski smoothie od špinata
Iako smoothie nije najbolja opcija kada govorimo o unosu vlakana jer ih oštrice blendera pokidaju, ako osjećate da vam ipak treba vitaminska podrška, u redu je ponekad popiti i smoothie.
Sastojci:
- 1 šalica svježeg špinata
- 1 naranča (narezana na kockice)
- pola banane
- pola jabuke (narezane na kockice)
- 1 čajna žličica naribanog đumbira
- 200 ml sojinog napitka od vanilije
- 1 čajna žličica cejlonskog cimeta.
Priprema
- U blender dodajte voće, ulijte sojin napitak i izblendajte.
- Po želji dodajte i mljevene lanene sjemenke.
Konzumirajte odmah.
Pročitajte i ove članke:
- Krem juha od špinata: Lagano i fino jelo na žlicu puno vitamina i minerala! Imamo 5 jednostavnih recepata
- Rolada od špinata: Imamo recept bez jaja i s prefinim nadjevom
- Špinat na mlijeku: Male tajne za pripremu jela koje smo obožavali u 80-ima.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Kada manipulator odustaje? Evo što kaže psihologinja
- Marija Šimunić
- 5 min čitanja