Jela od špinata: Pet recepata za dobar tlak, probavu i vid

Jela od špinata

U vrijeme mojeg djetinjstva špinat je bilo među najpopularnijim povrćem jer su se likovi iz crtića povezivali s ovom vrijednom namirnicom. Špinat sadrži vitamine topive u mastima kao što su vitamini A i K, željezo, kalij, magnezij, vitamin C i folnu kiselinu. 

Zahvaljujući antioksidansu luteinu pridonosi zdravoj funkciji krvnih žila te smanjuje visoki tlak. Štiti vid od plave svjetlosti i od makularne degeneracije. Vlakna iz špinata pak pridonose zdravlju crijeva i pravilnoj probavi. 

Špinat bi se češće trebao naći na jelovniku osoba koje pate od manjka željeza, u obrocima sportaša i općenito kod ljudi koji vode računa o raznolikoj i uravnoteženoj prehrani.

Osobe koje pate od bolesti štitnjače, bubrežnih kamenaca i koriste lijekove za razrjeđivanje krvi trebaju biti oprezne kod konzumacije špinata. 

Jela od špinata – recepti 

Jela od špinata najčešće uključuju variva, salate, kajgane, pite, quiche, rižota, ali i tjestenine, lazanje i smoothieje. To znači da, čak i ako niste ljubitelj špinata, njegov okus možete zamaskirati u jelima te ipak tako pojesti ovo nutritivno bogato povrće. 

Jela od špinata - recepti
FOTO: Shutterstock

Omlet sa špinatom 

Brz doručak koji će vam osigurati sve što je potrebno za početak dana obično sadrži izvore proteina, masti i složenih ugljikohidrata, uz dodatak povrća. 

Sastojci:
Priprema
  1. Na maslinovom ulju dinstajte češnjak, a potom dodajte i špinat.
  2. Kad je špinat malo uvenuo, razmaknite ga i u sredinu dodajte jaja te kolutove kobasice.  
  3. Ispecite omlet, začinite i poslužite uz integralni tost.
Tjestenina sa špinatom
FOTO: Shutterstock

Tjestenina sa špinatom 

Ako se želite odmoriti od rajčice, napravite ukusan i jednostavan recept sa špinatom i dajte šansu tjestenini s malo zelenog. 

Sastojci:
Priprema
  1. Tjesteninu skuhajte prema uputama, a dio vode od kuhanja sačuvajte. 
  2. Na maslinovom ulju dinstajte češnjak, a potom dodajte i špinat i dinstajte oko tri minute. 
  3. Ulijte zobeno vrhnje, a potom dodajte prehrambeni kvasac i začine te kuhajte dok se ne zgusne. 
  4. Ako je umak pregust, dodajte malo vode od tjestenine. 
  5. Dodajte tjesteninu, malo limunovog soka i pomiješajte. 
Quiche od špinata
FOTO: Shutterstock

Quiche od špinata 

Malo više truda i vremena trebat će vam za quiche od špinata, ali ništa komplicirano. Odlično će izgledati na stolu, pogotovo u presjeku. 

Sastojci za tijesto: 
Sastojci za nadjev:
  • 200 g špinata
  • 3 jaja
  • 100 g ricotta sira 
  • 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
  • 100 ml zobenog vrhnja
  • 1 jušna žlica maslinovog ulja
  • crni papar
  • sol
Priprema
  1. U zdjeli pomiješajte pirovo brašno, sol i maslinovo ulje, a potom dodajte žlicu po žlicu vode miješajući tijesto u homogenu smjesu. 
  2. Od tijesta oblikujte kuglu, zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata. 
  3. Dok se tijesto hladi, na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte češnjak, a potom dodajte špinat i dinstajte još tri minute. 
  4. U drugoj zdjeli umutite jaja te dodajte sol, papar, zobeno vrhnje i sir. Potom umiješajte špinat
  5. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  6. Razvaljano tijesto stavite u kalup promjera oko 22 cm i izbodite ga vilicom. 
  7. Na tijesto stavite neki uteg i pecite ga 10 minuta
  8. Potom izvadite tijesto i jednakomjerno rasporedite nadjev
  9. Pecite quiche još oko pola sata. 
Rižoto sa špinatom
FOTO: Shutterstock

Rižoto sa špinatom 

Umjesto klasičnog rižota spremite rižoto sa špinatom. Jednostavno jelo koje će malo promijeniti rutinu. 

Sastojci:
Priprema
  1. Špinat operite i nasjeckajte. 
  2. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk, a potom dodajte i češnjak.
  3. Na tavu dodajte i rižu te ju popržite oko dvije minute. 
  4. Ulijte bijelo vino, pomiješajte i pustite da ispari. 
  5. Miješajući dodajte zaimaču po zaimaču povrtnog temeljca, nakon što riža upije prethodnu tekućinu. 
  6. Kada je ruža kuhana, umiješajte špinat i kuhajte još oko tri minute. 
  7. Sklonite rižoto s vatre, a potom umiješajte maslac, parmezan i začine. 
Zimski smoothie od špinata
FOTO: Shutterstock

Zimski smoothie od špinata

Iako smoothie nije najbolja opcija kada govorimo o unosu vlakana jer ih oštrice blendera pokidaju, ako osjećate da vam ipak treba vitaminska podrška, u redu je ponekad popiti i smoothie

Sastojci:
Priprema
  1. U blender dodajte voće, ulijte sojin napitak i izblendajte. 
  2. Po želji dodajte i mljevene lanene sjemenke. 

Konzumirajte odmah. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu