Jela od mladog graha: Koliko se kuha i pet slasnih recepata

Jela od mladog graha

Ljeto je vrijeme kada želimo nešto lagano i nutritivno, a u tome mogu pomoći sezonske namirnice, uključujući i mladi grah. Za razliku od suhog, mladi grah ima nježniju teksturu i brže se kuha. Obiluje vlaknima, proteinima te mineralima poput željeza i magnezija.

Kako je neutralnog okusa, mladi grah je zahvalna namirnica pa se lako kombinira s različitim namirnicama i koristi u raznim receptima – od variva pa do salata, složenaca i laganih priloga.

Donosimo pet ideja za jela od mladog graha, odnosno kako iskoristiti mladi grah za uravnotežene i nutritivno bogate obroke.

Koliko se kuha mladi grah?

Mladi grah se ne mora prethodno namakati, a kuha se oko pola sata, odnosno 20 – 30 minuta, ovisno o starosti i veličini zrna. Najbolje ga je kuhati svježeg jer s vremenom postaje tvrđi.

Jela od mladog graha – recepti

Slijede ideje za jela od mladog graha.

Varivo od mladog graha
FOTO: Shutterstock

Varivo od mladog graha

Najpoznatija jela od mladog graha svakako su variva jer nas upravo ova namirnica asocira na razna variva iz bakine i mamine kuhinje.

Sve sastojke već imate kod kuće, iskombinirajte ih i pripremite lagano varivo.
Sastojci:
Priprema
  1. Mladi grah operite i stavite ga kuhati s lovorovim listom u posoljenu vodu oko pola sata.
  2. Za to vrijeme na maslinovom ulju dinstajte luk, češnjak i mrkvu, a zatim dodajte i krumpir.
  3. Nakon nekoliko minuta dinstanja, prebacite povrće u lonac s grahom i kuhajte još oko 15 minuta.
  4. Prije posluživanja posipajte peršinom.
Dinstani mladi grah
FOTO: Shutterstock

Dinstani mladi grah

Za laganu ljetnu verziju bez mesa ovaj dinstani mladi grah možete poslužiti uz salatu od kuhanog krumpira i jaja. Savršen spoj složenih ugljikohidrata, proteina i vlakana.

Sastojci:
Priprema
  1. Mladi grah operite i kuhajte ga oko pola sata u posoljenoj vodi.
  2. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak.
  3. Dodajte mladi grah, bijelo vino i kratko dinstajte.
  4. Na kraju umiješajte začine i peršin te poslužite uz salatu od krumpira i jaja.
Mladi grah s povrćem
FOTO: Shutterstock

Mladi grah s povrćem

Ovaj je recept idealan kao prilog ili lako glavno jelo u ljetnim mjesecima.

Ako želite da ovaj recept bude glavni obrok, dodajte mu još kockice mesa ili tofua, a po želji dodajte i tunu iz konzerve za brzinski obrok.

Sastojci:
Priprema
  1. Mladi grah operite i kuhajte ga oko pola sata u posoljenoj vodi.
  2. Nakon što ste nasjeckali povrće, pirjajte ga na maslinovom ulju dok ne omekša, ali neka ostane hrskavo.
  3. Dodajte ocijeđeni mladi grah i začine te pomiješajte.
  4. Dinstajte još 10 minuta i poslužite.
Složenac s mladim grahom
FOTO: Shutterstock

Složenac s mladim grahom

Ako želite konkretniji obrok, onda je ovaj recept s mladim grahom i rajčicom u obliku složenca za vas. Po želji možete dodati i ostale sastojke jer složenac dobro podnosi razne kreativne kombinacije sastojaka.

Sastojci:
Priprema
  1. Mladi grah kuhajte u posoljenoj vodi oko 20 minuta.
  2. Za to vrijeme na maslinovom ulju dinstajte luk, češnjak, pelate i začine.
  3. Umiješajte grah, a potom sve prebacite u vatrostalnu zdjelu.
  4. Posipajte sirom i pecite u pećnici na 200 °C 15 minuta.
Salata od mladog graha
FOTO: Shutterstock

Salata od mladog graha

Evo i recept za sve one kojima su obrok salate najbolji izbor tijekom ljetnih vrućina. Salatu možete obogatiti po želji kockicama piletine, tofua, seitana, tempeha ili dodati kozice i feta sir.

Sastojci:
Priprema
  1. Mladi grah skuhajte u posoljenoj vodi, a zatim ga ocijedite i ohladite.
  2. Povrće i avokado narežite i pomiješajte u zdjeli.
  3. U zdjelici pomiješajte ulje, sok limete i začine te prelijte preko salate.

Pročitajte i ove članke: 

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Darko Tomas/CROPIX

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu