Jela od mladog graha: Koliko se kuha i pet slasnih recepata
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja

Ljeto je vrijeme kada želimo nešto lagano i nutritivno, a u tome mogu pomoći sezonske namirnice, uključujući i mladi grah. Za razliku od suhog, mladi grah ima nježniju teksturu i brže se kuha. Obiluje vlaknima, proteinima te mineralima poput željeza i magnezija.
Kako je neutralnog okusa, mladi grah je zahvalna namirnica pa se lako kombinira s različitim namirnicama i koristi u raznim receptima – od variva pa do salata, složenaca i laganih priloga.
Donosimo pet ideja za jela od mladog graha, odnosno kako iskoristiti mladi grah za uravnotežene i nutritivno bogate obroke.
Koliko se kuha mladi grah?
Mladi grah se ne mora prethodno namakati, a kuha se oko pola sata, odnosno 20 – 30 minuta, ovisno o starosti i veličini zrna. Najbolje ga je kuhati svježeg jer s vremenom postaje tvrđi.
Jela od mladog graha – recepti
Slijede ideje za jela od mladog graha.

Varivo od mladog graha
Najpoznatija jela od mladog graha svakako su variva jer nas upravo ova namirnica asocira na razna variva iz bakine i mamine kuhinje.
Sastojci:
- 500 g mladog graha
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 mrkve (narezane na kockice)
- 2 krumpira (narezana na kockice)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 1 jušna žlica svježeg peršina
- 1 lovorov list
- crni papar
- sol
- voda
- maslinovo ulje.
Priprema
- Mladi grah operite i stavite ga kuhati s lovorovim listom u posoljenu vodu oko pola sata.
- Za to vrijeme na maslinovom ulju dinstajte luk, češnjak i mrkvu, a zatim dodajte i krumpir.
- Nakon nekoliko minuta dinstanja, prebacite povrće u lonac s grahom i kuhajte još oko 15 minuta.
- Prije posluživanja posipajte peršinom.

Dinstani mladi grah
Za laganu ljetnu verziju bez mesa ovaj dinstani mladi grah možete poslužiti uz salatu od kuhanog krumpira i jaja. Savršen spoj složenih ugljikohidrata, proteina i vlakana.
Sastojci:
- 500 g mladog graha
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- crni papar
- sol
- peršin
- malo bijelog vina.
Priprema
- Mladi grah operite i kuhajte ga oko pola sata u posoljenoj vodi.
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak.
- Dodajte mladi grah, bijelo vino i kratko dinstajte.
- Na kraju umiješajte začine i peršin te poslužite uz salatu od krumpira i jaja.

Mladi grah s povrćem
Ovaj je recept idealan kao prilog ili lako glavno jelo u ljetnim mjesecima.
Ako želite da ovaj recept bude glavni obrok, dodajte mu još kockice mesa ili tofua, a po želji dodajte i tunu iz konzerve za brzinski obrok.
Sastojci:
- 300 g mladog graha
- 1 tikvica (narezana na kockice)
- 1 paprika (narezana na kockice)
- 1 mrkva (narezana na kockice)
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- maslinovo ulje
- crni papar
- sol
- origano.
Priprema
- Mladi grah operite i kuhajte ga oko pola sata u posoljenoj vodi.
- Nakon što ste nasjeckali povrće, pirjajte ga na maslinovom ulju dok ne omekša, ali neka ostane hrskavo.
- Dodajte ocijeđeni mladi grah i začine te pomiješajte.
- Dinstajte još 10 minuta i poslužite.

Složenac s mladim grahom
Ako želite konkretniji obrok, onda je ovaj recept s mladim grahom i rajčicom u obliku složenca za vas. Po želji možete dodati i ostale sastojke jer složenac dobro podnosi razne kreativne kombinacije sastojaka.
Sastojci:
- 300 g mladog graha
- 1 konzerva pelata
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 1 režanj češnjaka (nasjeckan)
- maslinovo ulje
- crni papar
- sol
- bosiljak
- ribani sir.
Priprema
- Mladi grah kuhajte u posoljenoj vodi oko 20 minuta.
- Za to vrijeme na maslinovom ulju dinstajte luk, češnjak, pelate i začine.
- Umiješajte grah, a potom sve prebacite u vatrostalnu zdjelu.
- Posipajte sirom i pecite u pećnici na 200 °C 15 minuta.

Salata od mladog graha
Evo i recept za sve one kojima su obrok salate najbolji izbor tijekom ljetnih vrućina. Salatu možete obogatiti po želji kockicama piletine, tofua, seitana, tempeha ili dodati kozice i feta sir.
Sastojci:
- 300 g mladog graha
- 1 crvena paprika (narezana na trakice)
- 100 g kukuruza iz konzerve
- 1 avokado (narezan na kockice)
- 1 mladi luk (narezan)
- 2 jušne žlice svježe sjeckanog peršina
- 1 sok limete
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- pola čajne žličice kumina
- crni papar
- sol.
Priprema
- Mladi grah skuhajte u posoljenoj vodi, a zatim ga ocijedite i ohladite.
- Povrće i avokado narežite i pomiješajte u zdjeli.
- U zdjelici pomiješajte ulje, sok limete i začine te prelijte preko salate.
Pročitajte i ove članke:
- Bijeli grah: Recepti sa “zapostavljenom” mahunarkom
- Gravče na tavče: S mesom ili bez mesa? Imamo sve!
- Kada ga solite? 10 pogrešaka zbog kojih grah neće biti mekan, mirisan i pun okusa.