Božićni voćni kolač: Bez njega ne može! Imamo recepte za tradicionalni božićni kruh sa suhim voćem
- Budite prvi i komentirajte!
- 5 min čitanja
Pored kolača i slatkiša nekako je u sjenu pao tradicionalni božićni kruh. Sadrži suho ili kandirano voće, a uz dekoraciju i omot može biti i lijep poklon prilikom posjeta obitelji na Badnju večer.
Božićni kruh, tj. božićni voćni kolač poslužen na tanjuriću uz šalicu tople kave, čaja, kakaa ili vruće čokolade pravi je desert ili međuobrok u hladnijim danima. Još ako imate priliku uživati u okusu i mirisu božićnog kruha pored kamina, čarolija blagdanskog ugođaja je zagarantirana.
Ako vas zanimaju božićni voćni kolači, recepti u nastavku će vam biti od velike koristi.
Božićni kruh – recept koji je klasik
Božićni voćni kruh sadrži kombinaciju i orašastih plodova i suhog voća. Bit će vam potrebna određena lista sastojaka, no većinu sastojaka imate kod kuće ili su vam dobro poznati.
Sastojci:
- 1/4 šalice suhog ananasa
- 1/4 šalice grožđica
- 1/4 šalice suhih brusnica
- pola šalice suhog đumbira
- pola šalice suhih marelica
- pola šalice oraha
- 1/4 šalice ribane mrkve
- 1 šalica soka naranče
- 3/4 šalice ulja
- 1 šalica brašna
- 2 jaja
- pola šalice muscovado šećera
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- pola čajne žličice sode bikarbone
- prstohvat soli
- šećer u prahu.
Priprema
- Grubo nasjeckajte suho voće i orahe, a potom suho voće (ne orahe) prelijte sokom naranče. Ostavite da odstoji preko noći ili barem jedan sat.
- U zdjeli umutite jaja sa smeđim, odnosno muscovado šećerom. Dodajte ulje i sjedinite.
- Dodajte preostale suhe sastojke – brašno, prašak za pecivo, sol i sodu bikarbonu – te umutite. Trebate dobiti gusto tijesto.
- Dodajte namočeno suho voće i ribanu mrkvu.
- Zagrijte pećnicu na 175 °C. Posudu za pečenje nauljite i posipajte brašnom. Možete staviti i papir za pečenje.
- Dobiveno tijesto ravnomjerno rasporedite po posudi za pečenje.
- Pecite na srednjoj rešetki oko 50 minuta.
- Kada je pečen, pustite kruh da se ohladi pa ga izvadite iz posude.
- Ukrasite ga šećerom u prahu i poslužite.
Božićni kruh sa suhim voćem, rumom i marmeladom od naranče
Ako želite koristiti nešto manje sastojaka, a volite i rum, onda je ovaj recept za božićni voćni kruh za vas.
Sastojci za tijesto:
- 100 g mješavine suhog voća
- 100 g slanog maslaca
- 80 ml ruma
- 50 g smeđeg šećera
- 50 g šećera u prahu
- 2 jaja
- 130 g brašna
- 40 g marmelade od naranče
- 2/3 čajne žličice praška za pecivo.
Ostali sastojci:
- 30 ml ruma
- 1 čajna žličica marmelade od naranče.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180 °C, a kalup za pečenje obložite papirom.
- Suho voće namočite u rumu i ostavite da odstoji jedan sat.
- Prosijajte brašno i prašak za pecivo.
- Maslac istucite pa dodajte šećer i sjedinite. Dodajte postepeno jaja i sjedinite.
- Dodajte ostale sastojke za tijesto i sjedinite.
- Ravnomjerno rasporedite tijesto po kalupu i pecite oko 40 minuta.
- Dok se tijesto peče, pomiješajte 30 ml ruma s čajnom žličicom marmelade od naranče te zagrijte (u mikrovalnoj pećnici) kako bi se marmelada otopila.
- Kada je kolač pečen, pustite ga malo da se ohladi, a potom ga prelijte napravljenom mješavinom ruma i marmelade.
- Kruh ukrasite još suhim voćem.
Božićni voćni kolač u obliku muffina
Umjesto u klasičnom kalupu za kruh ili kolač, ovaj recept za božićni voćni kolač napravite u kalupima za muffine. Za dodatni pečat blagdanskom ugođaju u recept dodajemo tople zimske začine poput cimeta i muškatnog oraščića.
Sastojci:
- pola šalice biljne masti
- pola šalice smeđeg šećera ili šećera kokosovog cvijeta
- 3 jaja
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- pola šalice brašna
- pola čajne žličice praška za pecivo
- pola čajne žličice cimeta
- 3/4 čajne žličice muškatnog oraščića
- pola čajne žličice pimenta
- pola čajne žličice soli
- 1/4 čajne žličice kardamoma
- pola šalice kandiranih višanja
- pola šalice kandiranih trešanja
- pola šalice kandiranog ananasa
- 1 šalica zlatnih grožđica
- 2 šalice sjeckanih oraha.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 350 °C.
- Miksajte zajedno šećer i biljnu mast oko dvije minute.
- Zatim dodajte jedno po jedno jaje, miksajte pa dodajte ekstrakt od vanilije.
- Dodajte brašno, prašak za pecivo, začine i sjedinite, a potom dodajte suho voće i orahe.
- Napunite smjesom kalupe za muffine do 3/4 kalupa.
- Pecite do 20 minuta, provjerite čačkalicom.
- Kada su pečeni, muffine možete ukrasiti ukrasnim božićnim čačkalicama koje na sebi sadrže dekoracije.
Božićni kruh koji će ukrasti sve poglede
Napravite božićni kruh u obliku vijenca koji će se savršeno istaknuti na blagdanskom stolu i ukrasti sve poglede. Osim toga, tradicionalni božićni kruh oblika vijenca lako se reže na šnite.
Osnovni sastojci:
- 200 g miješanog suhog voća (npr. smokve, grožđice, marelice)
- 125 ml soka naranče ili drugog soka po izboru
- pola čajne žličice cimeta
- 1/4 čajne žličice muškatnog oraščića
- 1/4 čajne žličice đumbira
- 1/4 čajne žličice mljevenog klinčića.
Sastojci za vijenac od tijesta:
- oko 3 šalice višenamjenskog brašna
- oko 165 ml toplog mlijeka
- pola šalice maslaca sobne temperature
- 40 g kokosovog šećera
- 1 čajna žličica cimeta
- 10 g instant suhog kvasca
- prstohvat soli.
Sastojci za dekoraciju:
- 3 čajne žličice džema od miješanog voća
- 2 čajne žličice pistacija.
Priprema
- Pomiješajte sve osnovne sastojke i prokuhajte oko 10 minuta, a zatim ostavite da se malo ohladi. Potom smjesu izblendajte u blenderu te po potrebi dodajte vodu.
- Sve sastojke za vijenac pomiješajte u drugoj zdjeli i miksajte dok se ne sjedine. Tijesto treba biti mekano, rastezljivo i da se lako odvaja od podloge. Po potrebi dodajte još mlijeka.
- Tijesto za vijenac prekrijte krpom i ostavite na toplom barem jedan sat.
- Kada je tijesto odstajalo, pobrašnite površinu, razvaljajte tijesto te ga prelijte ohlađenim sušenim voćem sve do ruba.
- Potom oblikujte vijenac tako da ćete tijesto razrezati na trake i napraviti vijenac.
- Zagrijte pećnicu na 170 °C oko 20 minuta i pecite vijenac dok ne porumeni. Provjerite čačkalicom je li tijesto pečeno.
- Kada je tijesto pečeno i još uvijek toplo, premažite džemom tijesto uz pomoć kista, a zatim ga posipajte pistacijama.
Još ideja za božićne slastice pronađite u člancima:
- Božićni kuglof od bundeve i naranče: Prava zimska fantazija! Imamo najsočniji i najaromatičniji recept
- Najbolji panettone recept: Napravite najpoznatiju božićnu slasticu iz Italije u verziji bez jaja i maslaca
- Top 10 božićnih kolača: Kremasti, suhi, starinski, moderni – imamo recepte za sve, i to u nutritivno bogatijoj verziji!
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja