Božićni voćni kolač: Bez njega ne može! Imamo recepte za tradicionalni božićni kruh sa suhim voćem

Božićni voćni kolač

Pored kolača i slatkiša nekako je u sjenu pao tradicionalni božićni kruh. Sadrži suho ili kandirano voće, a uz dekoraciju i omot može biti i lijep poklon prilikom posjeta obitelji na Badnju večer. 

Božićni kruh, tj. božićni voćni kolač poslužen na tanjuriću uz šalicu tople kave, čaja, kakaa ili vruće čokolade pravi je desert ili međuobrok u hladnijim danima. Još ako imate priliku uživati u okusu i mirisu božićnog kruha pored kamina, čarolija blagdanskog ugođaja je zagarantirana. 

Ako vas zanimaju božićni voćni kolači, recepti u nastavku će vam biti od velike koristi.

Božićni voćni kruh
FOTO: Getty Images

Božićni kruh – recept koji je klasik

Božićni voćni kruh sadrži kombinaciju i orašastih plodova i suhog voća. Bit će vam potrebna određena lista sastojaka, no većinu sastojaka imate kod kuće ili su vam dobro poznati. 

Sastojci:

Priprema

  1. Grubo nasjeckajte suho voće i orahe, a potom suho voće (ne orahe) prelijte sokom naranče. Ostavite da odstoji preko noći ili barem jedan sat. 
  2. U zdjeli umutite jaja sa smeđim, odnosno muscovado šećerom. Dodajte ulje i sjedinite
  3. Dodajte preostale suhe sastojke – brašno, prašak za pecivo, sol i sodu bikarbonu – te umutite. Trebate dobiti gusto tijesto. 
  4. Dodajte namočeno suho voće i ribanu mrkvu
  5. Zagrijte pećnicu na 175 °C. Posudu za pečenje nauljite i posipajte brašnom. Možete staviti i papir za pečenje. 
  6. Dobiveno tijesto ravnomjerno rasporedite po posudi za pečenje. 
  7. Pecite na srednjoj rešetki oko 50 minuta. 
  8. Kada je pečen, pustite kruh da se ohladi pa ga izvadite iz posude.
  9. Ukrasite ga šećerom u prahu i poslužite
Božićni kruh sa suhim voćem
FOTO: Getty Images

Božićni kruh sa suhim voćem, rumom i marmeladom od naranče

Ako želite koristiti nešto manje sastojaka, a volite i rum, onda je ovaj recept za božićni voćni kruh za vas.

Ako ste radili domaću marmeladu od naranče, odlično će se uklopiti kao jedan od sastojaka. 

Sastojci za tijesto:

Ostali sastojci:

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C, a kalup za pečenje obložite papirom
  2. Suho voće namočite u rumu i ostavite da odstoji jedan sat. 
  3. Prosijajte brašno i prašak za pecivo. 
  4. Maslac istucite pa dodajte šećer i sjedinite. Dodajte postepeno jaja i sjedinite. 
  5. Dodajte ostale sastojke za tijesto i sjedinite
  6. Ravnomjerno rasporedite tijesto po kalupu i pecite oko 40 minuta
  7. Dok se tijesto peče, pomiješajte 30 ml ruma s čajnom žličicom marmelade od naranče te zagrijte (u mikrovalnoj pećnici) kako bi se marmelada otopila. 
  8. Kada je kolač pečen, pustite ga malo da se ohladi, a potom ga prelijte napravljenom mješavinom ruma i marmelade. 
  9. Kruh ukrasite još suhim voćem. 
Božićni voćni kolač u obliku muffina
FOTO: Getty Images

Božićni voćni kolač u obliku muffina

Umjesto u klasičnom kalupu za kruh ili kolač, ovaj recept za božićni voćni kolač napravite u kalupima za muffine. Za dodatni pečat blagdanskom ugođaju u recept dodajemo tople zimske začine poput cimeta i muškatnog oraščića. 

Sastojci:

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 350 °C.
  2. Miksajte zajedno šećer i biljnu mast oko dvije minute. 
  3. Zatim dodajte jedno po jedno jaje, miksajte pa dodajte ekstrakt od vanilije
  4. Dodajte brašno, prašak za pecivo, začine i sjedinite, a potom dodajte suho voće i orahe
  5. Napunite smjesom kalupe za muffine do 3/4 kalupa. 
  6. Pecite do 20 minuta, provjerite čačkalicom. 
  7. Kada su pečeni, muffine možete ukrasiti ukrasnim božićnim čačkalicama koje na sebi sadrže dekoracije. 
Tradicionalni božićni kruh
FOTO: Getty Images

Božićni kruh koji će ukrasti sve poglede

Napravite božićni kruh u obliku vijenca koji će se savršeno istaknuti na blagdanskom stolu i ukrasti sve poglede. Osim toga, tradicionalni božićni kruh oblika vijenca lako se reže na šnite. 

Osnovni sastojci:

Sastojci za vijenac od tijesta:

  • oko 3 šalice višenamjenskog brašna 
  • oko 165 ml toplog mlijeka 
  • pola šalice maslaca sobne temperature
  • 40 g kokosovog šećera
  • 1 čajna žličica cimeta
  • 10 g instant suhog kvasca 
  • prstohvat soli

Sastojci za dekoraciju:

  • 3 čajne žličice džema od miješanog voća
  • 2 čajne žličice pistacija

Priprema

  1. Pomiješajte sve osnovne sastojke i prokuhajte oko 10 minuta, a zatim ostavite da se malo ohladi. Potom smjesu izblendajte u blenderu te po potrebi dodajte vodu. 
  2. Sve sastojke za vijenac pomiješajte u drugoj zdjeli i miksajte dok se ne sjedine. Tijesto treba biti mekano, rastezljivo i da se lako odvaja od podloge. Po potrebi dodajte još mlijeka. 
  3. Tijesto za vijenac prekrijte krpom i ostavite na toplom barem jedan sat
  4. Kada je tijesto odstajalo, pobrašnite površinu, razvaljajte tijesto te ga prelijte ohlađenim sušenim voćem sve do ruba. 
  5. Potom oblikujte vijenac tako da ćete tijesto razrezati na trake i napraviti vijenac. 
  6. Zagrijte pećnicu na 170 °C oko 20 minuta i pecite vijenac dok ne porumeni. Provjerite čačkalicom je li tijesto pečeno. 
  7. Kada je tijesto pečeno i još uvijek toplo, premažite džemom tijesto uz pomoć kista, a zatim ga posipajte pistacijama.

Još ideja za božićne slastice pronađite u člancima:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu