6 voćki koje mogu pomoći u smanjenju rizika od raka

Ovo voće može pomoći u smanjenju rizika od raka

Prema podacima iz SAD-a, polovica muškaraca i svaka treća žena tijekom života dobit će dijagnozu raka. Iako postoje čimbenici rizika na koje ne možete utjecati – poput starenja ili obiteljske povijesti bolesti – mnoge životne navike mogu vam pomoći da smanjite rizik.

Jedna od najvažnijih je prehrana bogata biljnim namirnicama, uključujući voće, povrće, cjelovite žitarice, mahunarke, orašaste plodove i sjemenke.

Voće se ponekad neopravdano kritizira zbog sadržaja šećera, no riječ je o prirodnom šećeru koji dolazi u paketu s vlaknima, vitaminima, mineralima i antioksidansima.

Stručnjaci ističu da izbjegavanje voća znači i gubitak ključnih nutrijenata koji mogu pomoći u prevenciji raka.

Evo šest voćki koje vrijedi redovito uključivati u prehranu.

1. Borovnice

Borovnice sadrže antocijanine – spojeve koji mogu spriječiti oštećenje DNK i usporiti razvoj stanica raka. Osim toga, povezani su s nižim razinama upalnih markera u tijelu. Jedna šalica borovnica sadrži oko 3,5 g vlakana, što pridonosi zdravlju probave i može smanjiti rizik od raka debelog crijeva.

Dodajte ih u smoothie, zobenu kašu ili palačinke od cjelovitih žitarica.

Borovnice
FOTO: Shutterstock

2. Avokado

Avokado je voćka bogata zdravim mononezasićenim mastima i vlaknima. Potiče ravnotežu crijevne mikrobiote i smanjuje upalu u probavnom sustavu.

Dugoročne studije pokazale su da muškarci koji konzumiraju barem jedan avokado tjedno imaju manji rizik od raka debelog crijeva, pluća i mokraćnog mjehura.

Isprobajte ga na tostu od cjelovitih žitarica, u guacamole umaku ili u burrito zdjelici s mahunarkama.

3. Jabuke

Jabuke su vrijedan izvor fenolnih spojeva koji imaju protuupalno i antioksidativno djelovanje, a mogu usporiti rast stanica raka. Posebno su bogate kvercetinom, bioaktivnim flavonoidom poznatim po antikancerogenim svojstvima. Najviše nutrijenata nalazi se u kori, stoga ih jedite neoguljene.

Narežite ih i pospite cimetom, poslužite s maslacem od orašastih plodova ili ubacite u zobene pahuljice.

4. Crno grožđe

Crno grožđe sadrži polifenole, uključujući resveratrol, koji mogu usporiti rast stanica raka. Ako vam crno grožđe nije omiljeno, dio tih spojeva nalazi se i u zelenom.

Uživajte u grožđu kao laganom međuobroku ili ga kombinirajte s grčkim jogurtom i orašastim plodovima.

5. Kivi

Dvije voćke kivija osiguravaju više od 100 % preporučenog dnevnog unosa vitamina C, snažnog antioksidansa koji štiti probavni sustav od oksidativnih oštećenja i sprječava stvaranje kancerogenih spojeva.

Prepolovite ga i pojedite žlicom ili ga dodajte u voćnu salatu.

Rajčice
FOTO: Shutterstock

6. Rajčice

Rajčice su bogate likopenom, karotenoidom koji regulira rast stanica. Redovita konzumacija rajčica može smanjiti rizik od nekoliko vrsta raka, uključujući rak želuca, pluća i debelog crijeva. Kod raka prostate rezultati su zasad neujednačeni, no rajčice su i dalje vrijedan izbor.

Dodajte ih u umake, variva ili salate. Kuhane rajčice u kombinaciji s maslinovim uljem povećavaju apsorpciju likopena.


Ostali načini za smanjenje rizika od raka

Stručnjaci ističu da uz uravnoteženu prehranu možete smanjiti rizik i ovim navikama:

  • redovito vježbajte – kretanje, od kućanskih poslova do treninga snage, pozitivno utječe na zdravlje i smanjuje rizik od raka
  • zaštitite kožu – koristite kremu sa zaštitnim faktorom jer UV zrake mogu izazvati oštećenja stanica kože
  • ograničite alkohol i izbjegavajte pušenje – oba su faktora snažno povezana s razvojem raka
  • birajte prehranu bogatu vlaknima i raznobojnim namirnicama biljnog podrijetla – vlakna pomažu probavi i mogu štititi od raka debelog crijeva
  • ne preskačite preventivne preglede – razgovarajte s liječnikom o pregledima koji su primjereni vašoj dobi i zdravstvenoj povijesti.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Cervoni, B. (2025). 6 Fruits That Could Help Fight Cancer Risk, According to Health ExpertsEatingWell.
  2. Ericsson, C. I. i sur. (2023). Prospective Study of Avocado Consumption and Cancer Risk in U.S. Men and Women. Cancer Prev. Res. (Phila), 16(4): 211–218. 

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu