6 voćki koje mogu pomoći u smanjenju rizika od raka
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja

Prema podacima iz SAD-a, polovica muškaraca i svaka treća žena tijekom života dobit će dijagnozu raka. Iako postoje čimbenici rizika na koje ne možete utjecati – poput starenja ili obiteljske povijesti bolesti – mnoge životne navike mogu vam pomoći da smanjite rizik.
Jedna od najvažnijih je prehrana bogata biljnim namirnicama, uključujući voće, povrće, cjelovite žitarice, mahunarke, orašaste plodove i sjemenke.
Voće se ponekad neopravdano kritizira zbog sadržaja šećera, no riječ je o prirodnom šećeru koji dolazi u paketu s vlaknima, vitaminima, mineralima i antioksidansima.
Evo šest voćki koje vrijedi redovito uključivati u prehranu.
1. Borovnice
Borovnice sadrže antocijanine – spojeve koji mogu spriječiti oštećenje DNK i usporiti razvoj stanica raka. Osim toga, povezani su s nižim razinama upalnih markera u tijelu. Jedna šalica borovnica sadrži oko 3,5 g vlakana, što pridonosi zdravlju probave i može smanjiti rizik od raka debelog crijeva.
Dodajte ih u smoothie, zobenu kašu ili palačinke od cjelovitih žitarica.

2. Avokado
Avokado je voćka bogata zdravim mononezasićenim mastima i vlaknima. Potiče ravnotežu crijevne mikrobiote i smanjuje upalu u probavnom sustavu.
Dugoročne studije pokazale su da muškarci koji konzumiraju barem jedan avokado tjedno imaju manji rizik od raka debelog crijeva, pluća i mokraćnog mjehura.
Isprobajte ga na tostu od cjelovitih žitarica, u guacamole umaku ili u burrito zdjelici s mahunarkama.
3. Jabuke
Jabuke su vrijedan izvor fenolnih spojeva koji imaju protuupalno i antioksidativno djelovanje, a mogu usporiti rast stanica raka. Posebno su bogate kvercetinom, bioaktivnim flavonoidom poznatim po antikancerogenim svojstvima. Najviše nutrijenata nalazi se u kori, stoga ih jedite neoguljene.
Narežite ih i pospite cimetom, poslužite s maslacem od orašastih plodova ili ubacite u zobene pahuljice.
4. Crno grožđe
Crno grožđe sadrži polifenole, uključujući resveratrol, koji mogu usporiti rast stanica raka. Ako vam crno grožđe nije omiljeno, dio tih spojeva nalazi se i u zelenom.
Uživajte u grožđu kao laganom međuobroku ili ga kombinirajte s grčkim jogurtom i orašastim plodovima.
5. Kivi
Dvije voćke kivija osiguravaju više od 100 % preporučenog dnevnog unosa vitamina C, snažnog antioksidansa koji štiti probavni sustav od oksidativnih oštećenja i sprječava stvaranje kancerogenih spojeva.
Prepolovite ga i pojedite žlicom ili ga dodajte u voćnu salatu.

6. Rajčice
Rajčice su bogate likopenom, karotenoidom koji regulira rast stanica. Redovita konzumacija rajčica može smanjiti rizik od nekoliko vrsta raka, uključujući rak želuca, pluća i debelog crijeva. Kod raka prostate rezultati su zasad neujednačeni, no rajčice su i dalje vrijedan izbor.
Dodajte ih u umake, variva ili salate. Kuhane rajčice u kombinaciji s maslinovim uljem povećavaju apsorpciju likopena.
Ostali načini za smanjenje rizika od raka
Stručnjaci ističu da uz uravnoteženu prehranu možete smanjiti rizik i ovim navikama:
- redovito vježbajte – kretanje, od kućanskih poslova do treninga snage, pozitivno utječe na zdravlje i smanjuje rizik od raka
- zaštitite kožu – koristite kremu sa zaštitnim faktorom jer UV zrake mogu izazvati oštećenja stanica kože
- ograničite alkohol i izbjegavajte pušenje – oba su faktora snažno povezana s razvojem raka
- birajte prehranu bogatu vlaknima i raznobojnim namirnicama biljnog podrijetla – vlakna pomažu probavi i mogu štititi od raka debelog crijeva
- ne preskačite preventivne preglede – razgovarajte s liječnikom o pregledima koji su primjereni vašoj dobi i zdravstvenoj povijesti.
Pročitajte i ove članke:
- Hrana koja ubija rak: Ovih 10 namirnica mogu ga spriječiti, ali uz još nekoliko faktora
- Hranom protiv raka: Itekako je važno što jedete! Nutricionistica otkriva kako izgleda antikancerogena prehrana
- Biljke koje ubijaju rak: Jačaju obrambene snage organizma i usporavaju metastaziranje! Neke od njih sigurno imate kod kuće.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

Akutni stres: Koji su simptomi i posljedice?
- Tomislav Stanić
- 2 min čitanja
- Cervoni, B. (2025). 6 Fruits That Could Help Fight Cancer Risk, According to Health Experts. EatingWell.
- Ericsson, C. I. i sur. (2023). Prospective Study of Avocado Consumption and Cancer Risk in U.S. Men and Women. Cancer Prev. Res. (Phila), 16(4): 211–218.