Bijeli umak za tortilje – brzi recepti za lagani ili pikantni dip od sira ili vrhnja

Bijeli umak za tortilje

Tortilje su tanke okrugle vrste peciva, koje izgledom podsjećaju na palačinke. Podrijetlom su iz Meksika, ali su se raširile diljem svijeta. Mekane su i stoga se mogu savijati i puniti raznim ukusnim punjenjima. Nadopuna tortiljama su razne vrste umaka, koji im donose punoću okusa.

Bijeli umak za tortilje se može pripremiti od sira, vrhnja i jogurta s puno zanimljivih začina.

U nastavku članka donosimo više verzija bijelog umaka za tortilje kojeg već danas možete spremiti kod kuće.

Recept za tijesto za tortilje možete pronaći u članku “Tijesto za tortilje – domaće tortilje recept“.

Čime napuniti tortilje?

Tradicionalno su se tortilje u Meksiku punile raznim vrstama mesa, sirom ili grahom. Danas svatko može napuniti tortilje s čime god želi. One mogu biti vegetarijanske ili punjene nasjeckanim mesom poput piletine.

Fil za tortilje mora biti kompaktan kako ne bi ispadao kad se tortilje zamotaju. To se najlakše postiže dodatkom sira ili raznog povrća koje drži smjesu. Tijesto za tortilje se može praviti od pšeničnog ili kukuruznog brašna, najčešće samo uz dodatak soli i vode.

Pogledajte video ispod i naučite kako napraviti prave domaće tortilje, pogodne i za vegane.

Tortilje možete puniti s raznim punjenima, pa dobiti:

Tortilje možete zapeći ili motati na razne načine, pa dobiti:

Brzi umak za tortilje – recepti

Bijeli umak za tortilje se može napraviti od:

Takvi umaci mogu biti blagi ili pikantni, što se postiže dodatkom raznih začina poput:

Umak za tortilje od sira
FOTO: Shutterstock

Umak za tortilje od sira

Umak za tortilje se može napraviti od raznih vrsta sira, a najbolje će poslužiti kremasti sirevi. Umak nadopunite raznim začinima, lukom ili češnjakom. Ovakav bijeli umak izvrsno će poslužiti za tortilje s piletinom.

Sastojci:
Priprema
  1. Češnjak sitno nasjeckajte.
  2. U većoj zdjeli pomiješajte sir i vrhnje.
  3. Dodajte sve začine i dobro ih umiješajte u umak.
  4. Bijeli umak od sira ohladite prije posluživanja.

Umak za tortilje od sira možete mijenjati tako da dodate različitu količinu začina koje volite. Umak može biti pikantan ako stavite više papra ili nasjeckane čili papričice.

Umak za tortilje od jogurta
FOTO: Shutterstock

Umak za tortilje od jogurta

Bijeli umak od jogurta je dobra nadopuna tortiljama koje su punjene jako začinjenim sastojcima. Bijeli dip za tortilje s jogurtom je lagan i osvježavajuć.

Sastojci:
Priprema
  1. Bijeli umak za tortilje pripremite tako da pomiješate sve sastojke u zdjelici i pohranite je u hladnjak.
  2. Poslužite ga hladnog, a možete ga čuvati čak nekoliko dana.
Umak za tortilje od vrhnja
FOTO: Shutterstock

Umak za tortilje od vrhnja

Blagi osvježavajući umak za tortilje možete napraviti i s bazom od kiselog vrhnja. Mogućnosti su bezbrojne te u ovakav umak možete dodati bilo koji začin koji volite, a koji se dobro slaže s kiselim vrhnjem. To su:

Donosimo sastojke i pripremu za jednu verziju bijelog umaka od kiselog vrhnja.

Sastojci:
  • 1 čaša kiselog vrhnja (obično su 180 ili 200 g)
  • prstohvat soli
  • prstohvat papra
  • nasjeckani vlasac
  • 1 sitno narezani režanj češnjaka ili malo češnjaka u prahu
  • 1 jušna žlica majoneze.
Priprema
  1. Priprema umaka je vrlo jednostavna. U zdjeli trebate dobro izmiješati sve sastojke.
  2. Umak je najbolje poslužiti kad se dobro ohladi, uz ukusne domaće tortilje.
Pikantni bijeli umak za tortilje
FOTO: Shutterstock

Pikantni bijeli umak za tortilje

Bijeli umak za tortilje ne treba biti samo lagan i osvježavajuć, već možete napraviti i ljuti dip od vrhnja.

Sastojci:
  • 1 čaša kiselog vrhnja
  • 2 jušne žlice majoneze
  • malo soka od limuna
  • 2 sitno nasjeckana režnja češnjaka
  • prstohvat nasjeckanog vlasca
  • 1 sitno nasjeckana čili papričica ili malo čilija u prahu
  • prstohvat soli
  • 1 čajna žličica papra
  • 2 – 3 kapi ljutog umaka (po potrebi).
Priprema
  1. Ljuti bijeli dip za tortilje pripremite tako da sve sastojke stavite u blender i izmiksate.
  2. Pohranite ga u zdjelicu s poklopcem i čuvajte u hladnjaku.
Umak za tortilje čips
FOTO: Shutterstock

Umak za tortilje čips

Tortilja čips se obično radi od kukuruznog brašna te ima trokutasti oblik. Osim kukuruznog brašna, napravljen je od ulja, soli i vode.

Tijesto za tortilja čips se zatim kroji u trokutiće te prži u ulju. Populariziran je u Kaliforniji 40-ih godina prošlog stoljeća, a zatim se raširio diljem svijeta.

Nachos je naziv za tortilja čips koji se služi uz umak od sira.

Bijeli dip umak za tortilja čips nije teško napraviti, a gotov je u prosjeku za 15 minuta. Količine možete podešavati po želji, a ovako ćete dobiti umak dovoljan za posluživanje osam ljudi.

Sastojci:
  • 350 g Gouda sira
  • 150 ml nemasnog mlijeka
  • 1 tanka šnita maslaca ili margarina
  • 2 čajne žličice kumina u prahu
  • prstohvat papra
  • prstohvat soli
  • malo nasjeckanog vlasca.
Priprema
  1. Dip za tortilje pripremite na način da na umjerenoj temperaturi zagrijete maslac, sir i mlijeko.
  2. Kuhajte umak stalno miješajući, dok se sir ne rastopi.
  3. Umiješajte sve začine i dip poslužite dok je još topao.
Salsa za tortilje
FOTO: Shutterstock

Salsa za tortilje

Pikantni umak za tortilje najlakše se napravi od rajčica i ljutih čili papričica. Salsa umak za tortilje nije teško pripremiti, ali zahtijeva malo kuhanja na štednjaku i sjeckanja povrća.

Sastojci:
  • 400 grama pelata od rajčice
  • 1 sitno nasjeckani režanj češnjaka
  • 1 manji nasjeckani crveni luk
  • prstohvat soli
  • pola čajne žličice papra
  • 1 čajna žličica šećera
  • 1 čili papričica ili žličica čilija u prahu
  • 1 dl ulja
  • malo kumina u prahu.
Priprema
  1. Ljuti umak za tortilje pripremite tako što ćete zagrijati ulje u loncu, dodati nasjeckani luk, sol, papar i kumin.
  2. Dinstajte luk do ne pozlati. Zatim dodajte čili i češnjak.
  3. Nakon par minuta dodajte pelate od rajčice i šećer koji će rajčicama ublažiti kiselinu.
  4. Umak kuhajte još 10-ak minuta u otvorenom loncu dok se ne prožmu sve arome.
  5. Podesite začine nakon kuhanja. Ako želite, dodajte još soli ili papra.

Dip umak od rajčice možete poslužiti dok je još topao ili ga staviti u hladnjak, pa poslužiti hladnog.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.29 / 5   7

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu