Kako smršaviti na zdrav način? Evo devet metoda pomoću kojih će brojka na vagi pasti bez da naštetite svojem tijelu

Kako smršaviti na zdrav način

Gubitak kilograma može biti zdrav i nezdrav, ovisno o pristupu i općem zdravstvenom stanju osobe. Do zdravog mršavljenja dolazi kada je ono postupno, a postiže se uravnoteženom kombinacijom pravilne prehrane, redovite tjelesne aktivnosti i promjene načina života. Ovaj pristup potiče skidanje viška masnoće uz očuvanje mišićne mase, pridonoseći poboljšanju cjelokupnog zdravlja.

Suprotno tome, nezdrav gubitak težine često je rezultat ekstremnih i restriktivnih dijeta, prekomjerne tjelovježbe ili upotrebe potencijalno štetnih dodataka prehrani. Brzi gubitak težine može dovesti do nutritivnih nedostataka, gubitka mišića i narušenog imunološkog sustava, što predstavlja ozbiljne rizike za zdravlje.

Ključno je dati prioritet holističkom i održivom pristupu upravljanju tjelesnom težinom koji je usmjeren na dugoročnu dobrobit, a ne na brza rješenja, pri čemu trebate osigurati da gubitak težine podržava cjelokupno zdravlje, a ne da ga ugrožava.

U nastavku saznajte kako smršaviti na zdrav način.

Kako smršaviti na zdrav način?

Ako se pitate kako smršaviti na zdrav način, evo devet metoda da proces bude učinkovit bez da naštetite zdravlju.

Intermittent fasting (IF)

Ova vrsta dijete uključuje redovite kratkotrajne postove i konzumiranje obroka unutar sažetog vremenskog razdoblja. Studije pokazuju da je kratkotrajni post, koji traje do 26 tjedana, jednako učinkovit za mršavljenje kao i svakodnevna niskokalorična dijeta.

Uobičajene IF metode uključuju alternativni dan posta, dijetu 5:2 i metodu 16/8.

 Istraživanja pokazuju da praćenje tjelesne aktivnosti, čak i pomoću jednostavnog uređaja kao što je pedometar, pomaže u mršavljenju
FOTO: Shutterstock

Praćenje prehrane i tjelovježbe

Vođenje evidencije o dnevnom unosu hrane i pića potiče svijest i promjene ponašanja koje dovode do gubitka težine. Istraživanja pokazuju da praćenje tjelesne aktivnosti, čak i pomoću jednostavnog uređaja kao što je pedometar, pomaže u mršavljenju.

Pročitajte članak “Kako voditi dnevnik prehrane? Nutricionistica otkriva jesu li aplikacije korisne i na što trebate obratiti pažnju“.

Mindful eating (svjesno jedenje)

Svjesno jedenje uključuje obraćanje pozornosti na to kako i gdje se hrana konzumira te može omogućiti ljudima da uživaju u hrani koju jedu i pomoći u mršavljenju. Tehnike uključuju jedenje bez ometanja, polagano jedenje i promišljen izbor hrane.

Proteini uz obroke

Konzumacija proteina uz obroke pomaže regulirati hormone apetita i potaknuti osjećaj sitosti. Visokoproteinski doručak, uključujući opcije poput jaja i orašastih plodova, pokazao je dugotrajne hormonske učinke na apetit.

Smanjenje šećera i rafiniranih ugljikohidrata

Visoki unos šećera i rafiniranih ugljikohidrata u zapadnjačkoj prehrani povezan je s pretilošću. Preporučuje se zamjena prerađene i slatke hrane cjelovitim žitaricama, voćem, orašastim plodovima i sjemenkama.

Konzumacija puno vlakana

Uključivanje hrane bogate vlaknima u prehranu, kao što su cjelovite žitarice, voće, povrće i orašasti plodovi, pojačava osjećaj sitosti i pomaže mršavljenju.

Uključivanje hrane bogate vlaknima u prehranu, kao što su cjelovite žitarice, voće, povrće i orašasti plodovi, pojačava osjećaj sitosti i pomaže mršavljenju
FOTO: Shutterstock

Balansiranje crijevnih bakterija

Nova istraživanja usmjerena su na ulogu crijevnih bakterija u kontroli težine. Hrana poput fermentirane hrane i hrane bogate prebioticima doprinosi raznolikom skupu crijevnih bakterija.

Pročitajte članak “Probiotik za mršavljenje: Omjer ovih bakterija je kod pretilih ljudi veći! Farmaceut otkriva kakve veze imaju probiotici i mršavljenje“.

Adekvatno spavanje

Nedostatak sna povezan je s povećanim rizikom od pretilosti zbog učinaka na metabolizam i hormone koji kontroliraju apetit. Dosljedan, kvalitetan san ključan je za kontrolu težine.

Upravljanje razinama stresa

Kronični stres pokreće hormone koji mogu povećati apetit i doprinijeti debljanju. Tehnike upravljanja stresom, uključujući jogu i meditaciju, mogu doprinijeti mršavljenju.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Elortegui Pascual, P. i sur. (2023). A meta-analysis comparing the effectiveness of alternate day fasting, the 5:2 diet, and time-restricted eating for weight loss. Obesity (Silver Spring). Suppl 1(Suppl 1): 9–21.
  2. Strudwick, T. W. (2023). How to naturally lose weight fast. Medical News Today.

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu