Medicinski odobrava
Hrvoje Pinoza, dr. med.
Salmonela (salmoneloza): Evo kako se prenosi i koji su simptomi bakterije koja se skriva u hrani i vodi
- 7 komentara
- 8 min čitanja
Salmonela je bakterija koja zahvaća probavni trakt, a uzrokuje salmonelozu – bolest koja se laički kod nas često zove po svojem uzročniku – salmonela. Salmonele najčešće žive u crijevima ljudi i životinja. Ljudi se najčešće zaraze kroz zaraženu vodu ili hranu. Životinje ne moraju pokazivati nikakve znakove infekcije.
U slučaju da meso zaraženo salmonelom pojede čovjek, uz gastroenteritis javljaju se i drugi vrlo neugodni simptomi. Salmonela se ne može uništiti dubokim smrzavanjem te se može pronaći i u svježem, naizgled “zdravom” mesu.
Salmonela se može uništiti temeljitim kuhanjem. Do infekcije najčešće dolazi upravo zbog neopreznog tretiranja namirnica, odnosno nedovoljnog kuhanja ili pečenja istih. Ponekad se meso nakon klanja ne zamrzne dovoljno brzo te dolazi do razmnožavanja inače malog broja bakterija.
Obično ljudi koji su zaraženi salmonelom razviju proljev, groznicu i trbušne grčeve u rasponu od osam do 72 sata. Većina zdravih ljudi se oporavi u nekoliko dana bez nekog dodatnog tretmana. Osim povremenih malih epidemija, salmonela se najčešće ne utvrđuje tako često s obzirom na to da većina ljudi ne analizira svoju stolicu kada se pojave probavne smetnje.
U nekim slučajevima proljev povezan sa salmonelom može uzrokovati toliko tešku dehidriraciju da je potrebna brza liječnička pomoć. Komplikacije opasne po život se također mogu pojaviti ako se infekcija proširi izvan crijeva. Rizik od zaraze salmonelom je veći ako putujete u zemlje u razvoju koje imaju loš sanitarni sistem.
Salmonela – inkubacija
Salmonela se ne širi samo putem unosa zaraženog mesa ili vode. Bakterije mogu prijeći s jedne na drugu osobu čak i prilikom dodira, primjerice rukovanjem s osobom koja je prstima dirala zaraženo meso. Zaraza je moguća čak i putem osobe koja je nedavno preboljela salmonelozu.
Simptomi trovanja salmonelom obično se javljaju u roku od 72 sata od kontakta sa zaraženim mesom ili osobom. Bolest obično traje 4 – 7 dana.
Salmonela (salmoneloza) – simptomi
Glavni simptom salmoneloze je proljev. Proljev uzrokovan salmonelom najčešće je praćen bolovima u trbuhu, povraćanjem i groznicom. Ponekad se čak mogu uočiti tragovi krvi u stolici.
Zaraza salmonelom se ne očituje kod svih zaraženih jednakim simptomima. Vrsta i stupanj proljeva se razlikuju. Proljev se može javljati svakih 10 – 15 minuta. Ako takvo stanje potraje, može doći do potpune iscrpljenosti i dehidracije.
Salmoneloza je obično uzrokovana konzumiranjem sirovog ili nedovoljno kuhanog mesa, jedenjem mesa peradi, jaja ili proizvoda koji nastaju od jaja. Većina infekcija salmonelom mogu se klasificirati kao gastroenteritis.
Mogući znakovi i simptomi su:
Kao što je već navedeno, znakovi i simptomi salmoneloze obično traju 4 – 7 dana, iako može proći i nekoliko mjeseci dok se stanje ne vrati u potpunu normalu. Salmonella Typhi je vrsta bakterije salmonele koja je uzrok tifusa, ponekad smrtonosne bolesti koja je česta pojava u nerazvijenim zemljama.
Ako se teža zaraza salmonelom ne tretira odgovarajućim liječenjem, bakterije se mogu proširiti iz probavnog trakta u krvotok te se potom nastaniti u drugim organima, primjerice bubrezima, žučnom mjehuru, srcu ili zglobovima. Većina infekcija salmonelom je blaga te najčešće prolazi bez dodatnog liječenja.
U najtežim slučajevima zaraze salmonelom dolazi do smrti koja je posljedica dehidracije i komplikacija.
Kako se prenosi salmonela?
Salmonela živi u crijevima ljudi, životinja i ptica. Većina ljudi se zarazi salmonelom konzumiranjem hrane koja je kontaminirana.
Najčešće zaražena hrana je:
- sirovo meso, perad i morski plodovi – preko izmeta bakterija može doći na sirovo meso i perad tijekom klanja; morski plodovi se mogu zaraziti ako su uzeti iz zaražene vode
- sirova jaja – iako se ljuska jajeta čini kao jako dobar štit od zaraze, neke zaražene kokoši nesu jaja koja su zaražena salmonelom prije nego se štit uopće formira
- voće i povrće – neki svježi proizvodi, posebno oni uvozni, mogu biti hidratizirani u polju ili oprani vodom koja je zaražena salmonelom, zaraza se također može pojaviti i u kuhinji kada sokovi od sirovog mesa i peradi dođu u kontakt s voćem ili povrćem.
Pročitajte članak “Znate li koji je najprljaviji dio hladnjaka?“.
Mnoga hrana se kontaminira kada je pripremaju ljudi koji ne peru ruke nakon korištenja toaleta ili mijenjanja pelena. Infekcija se također može pojaviti ako dirate nešto što je kontaminirano, uključujući kućne ljubimce, posebno ptice i reptile, a nakon toga stavljate prste u usta.
Neke osobe koje se vrate na posao nakon rukovanja hranom, a prije nego se infekcija potpuno povukla, nastavljaju širiti zarazu. Neki ljudi koji dobiju salmonelu postanu kronični asimptomatski prenosioci, što znači da nastavljaju izlučivati bakterije u izmetu. Neki prenosioci mogu prenijeti salmonelu bez pojavljivanja ikakvih znakova ili simptoma te bolesti.
Salmonela kod djece i beba
Salmonela je jedna od bakterija na koju su posebno osjetljiva djeca i bebe, djelomično i zbog toga što je njihov imunitet znatno slabiji nego imunitet odrasle osobe, a dijelom i zbog toga što djeca imaju tendenciju stavljati predmete, kao i vlastite prstiće u usta.
Svake godine se u SAD-u pojavljuje najmanje 50.000 slučajeva dječje zaraze salmonelom. Salmonela kod djece se ne razlikuje od salmonele kod odraslih. Mala djeca mogu plakati i biti nervozna, što je posljedica mučnine i bolova u trbuhu.
Ako sumnjate da je vaše dijete zaraženo salmonelom – otiđite liječniku što je prije moguće. Djeca dehidriraju mnogo brže nego odrasle osobe, stoga postoji opravdani rizik od smrti.
Pazite kako pripremate ručak, točnije namirnice poput jaja i mesa. Učite svoju djecu da ne stavljaju baš sve u usta i da obavezno peru ruke nakon odlaska na toalet ili nakon dolaska s igrališta.
Nakon što se postavi dijagnoza o zarazi salmonelom nastojte pojačati higijenu u kućanstvu, iskuhavajte ručnike i redovito ih mijenjajte. Pobrinite se da posuđe zaraženog djeteta ne bude u kontaktu s posuđem ostatka ukućana, kako se ostali članovi obitelji ne bi zarazili.
Liječenje salmonele
Ako imate proljev koji traje dulje od tri dana te ako je taj proljev praćen povraćanjem i povišenom tjelesnom temperaturom – vrijeme je za posjet liječniku.
Zbog toga što salmonela može uzrokovati dehidraciju, nadoknada tekućine i elektrolita je vrlo važan cilj liječenja.
Teži slučajevi mogu zahtijevati hospitalizaciju i tekućinu koja se isporučuje direktno u venu (intravenski).
Dodatno liječnik može preporučiti:
- antidijarejske lijekove – lijekovi poput loperamida (Imodium) mogu pomoći u oslobađanju od grčeva, ali oni također mogu produžiti proljev koji se povezuje sa salmonelom
- antibiotike – ako liječnik sumnja da je salmonela ušla u krvotok ili ako je u pitanju teži oblik bolesti ili ugroženi imunološki sustav, može prepisati antibiotike kako bi se bakterija iskorijenila; antibiotici nisu od koristi kod nekompliciranih slučajeva, mogu i produžiti razdoblje prisustva bakterije i širenja zaraze te povećati rizik da se bolest vrati.
Salmonela se u nešto manjoj količini, odnosno količini koja ne stvara poteškoće, zadržava u probavnom traktu i do tri mjeseca nakon liječenja. Stoga predstavlja stalnu opasnost jer se bakterije mogu ponovno razmnožiti. Kod većine ljudi do izlječenja dolazi već nakon prvog tretmana antibioticima.
Liječenje salmonele prirodnim putem
Ako salmonelu želite tretirati prirodnim putem, pokušajte s 250 g kupina ili crnog ribiza te konzumacijom najmanje jednog režnja češnjaka dnevno. Propolis je također jedan od lijekova koji dokazano djeluju protiv salmonele.
Čaj od đumbira, listova kupine i šipka pomoći će vam nadoknaditi izgubljenu tekućinu, a ima i umirujuće djelovanje koje će pomoći da se smirite i opustite.
Tijekom perioda zaraze i liječenja salmonele jedite laganu hranu poput prepečenca, bistre juhe i kuhanog povrća. Lagana hrana i mnogo tekućine u kombinaciji s probioticima trebala bi pomoći smirivanju upale unutar crijeva.
Pročitajte članak “Prehrana kod proljeva i BRAT dijeta“.
Ne zamjenjujte medicinski savjet liječnika s uzimanjem prirodnih pripravaka jer salmoneloza može biti smrtonosna bolest ako se ne liječi pravilno i na vrijeme.
Salmoneloza – učestalost
Iako se od 2000. godine nadalje primjećuje trend sve rjeđe zaraze salmonelom, Europska komisija za prevenciju zaraznih bolesti upozorava na povećane brojke zaraze salmonelom od 2014. godine. Prema njihovu izvještaju, od navedene godine zaraženost salmonelom porasla je za 3 %, a godine 2016. u Europskoj uniji zabilježeno je čak 94.530 slučajeva salmoneloze.
Za usporedbu, u SAD-u godišnje od salmoneloze oboli oko 40.000 osoba, kako piše u izvještaju Odjela za zdravstvo u Minnesoti.
Istraživanja trenutno nastoje utvrditi što je dovelo do povećanja ovih brojeva, no pretpostavlja se da je to loše skladištenje namirnica i nedovoljna termička obrada. Kako spriječiti salmonelozu, pročitajte u nastavku teksta.
Pročitajte članke:
- Provjerite zalihe i nemojte ih jesti! S polica se povlači više vrsta keksa, opasni su za zdravlje
- Zbog salmonele se s tržišta povlače jaja još jednog proizvođača
- Pronašli opasnu bakteriju: Najveća tvornica čokolade na svijetu obustavila proizvodnju
- Zašto sve češće čitamo o povlačenju proizvoda s polica trgovina? Evo kako znati koja je hrana sigurna za ljudsko zdravlje.
Salmoneloza – prevencija
Kako biste izbjegli zarazu salmonelom, potrebno je prije svega pojačati higijenske mjere unutar kućanstva te pripaziti kako pripremate i skladištite određene namirnice.
- Nemojte kupovati jaja koja izgledaju sumnjivo. Uvijek pripazite da su sve namirnice koje kupujete u ispravnoj ambalaži, posebno kada kupujete jaja ili meso.
- Jaja je potrebno cijelo vrijeme držati u hladnjaku na temperaturi od 4 ℃.
- Kuhana jaja se trebaju pojesti u što kraćem roku.
- Nemojte konzumirati meso za koje vam se čini da je promijenilo boju ili poprimilo neugodan miris.
- Pri kupnji jaja i mesa vodite računa o tome da te namirnice kupujete kod prodavača koji ih drže u posebnim hladnjacima, a ne izvan njih.
- Na temperaturi od 20 ℃ salmonela je agilnija i brže se razmnožava, stoga se pobrinite da namirnice koje ste kupili što brže završe u hladnjaku.
- Redovito perite ruke, a posebno nakon boravljenja u toaletu ili javnim površinama na kojima boravi velik broj ljudi.
- Kuhanu hranu nemojte stavljati na tanjure na kojima je stajalo sirovo meso.
Hrvatski zavod za javno zdravstvo donosi sljedeće savjete:
Najvažnije u prevenciji salmoneloze je sljedeće: nakon diranja piletine i jaja pravilno oprati ruke; ne držati piletinu i jaja zajedno s ostalim namirnicama; piletinu i jaja držati u zatvorenim posudama; piletinu i jaja dobro termički obraditi (skuhati ili ispeći); piletinu i jaja konzumirati odmah nakon pripreme.
Budući da nam često postavljate pitanja poput “Pojeo sam sirovo jaje, hoću li se zaraziti?” ili “Napravili smo za ručak meso kojem je istekao rok trajanja prije jednog dana, hoćemo li se sada zaraziti?”, evo odgovora.
Svakim konzumiranjem sirovih namirnica izlažete se riziku od zaraze salmonelom, što ne znači nužno da ćete se i zaraziti. Neki ljudi cijeli život konzumiraju polusirove namirnice i nikada se nisu zarazili, dok je drugima potrebna samo jedna konzumacija “sirovog” i salmonela je tu. Od viška opreza glava ne boli.
Pročitajte i članak “Crijevne zarazne bolesti po ljeti“.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja
- What Is Salmonella? (2022). WebMD.
- Salmonellosis: non-typhi, non-paratyphi. (2018). ECDC.
- Salmonella cases no longer falling in the EU. (2017). ECDC.
- Zdravstvena ispravnost hrane. (2016). HZJZ.
- Salmoneloza. (2014). Zavod za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije.
- Salmonella/ Signs and Symptoms. (2014). CDC.