Oprez! Ovo je 10 najrizičnijih namirnica za trovanje hranom!

naresci prestavljaju veliku opasnost za trovanje hranom jer su visoko obrađeni i konzumiraju se hladni

Godina 2024. ostat će upamćena kao jedna od najgorih kada je riječ o trovanju hranom. Broj hospitalizacija i smrtnih slučajeva povezanih s kontaminiranom hranom udvostručio se u odnosu na prethodnu godinu.

U izvještaju američke organizacije Consumer Reports istaknuto je 10 prehrambenih proizvoda koji su najčešće uzrokovali masovne opozive i epidemije bolesti. Iako ne možemo sa sigurnošću znati što će donijeti 2025. godina, analiza razloga zašto su upravo ove namirnice bile posebno rizične može nam pomoći da se bolje zaštitimo.

Naresci

Naresci, poput šunke i salama, povezani su sa 165 slučajeva bolesti, 87 hospitalizacija i 10 smrtnih slučajeva. Najveću opasnost predstavljaju zbog toga što su visoko obrađeni i konzumiraju se hladni, što znači da se bakterije ne uništavaju dodatnim zagrijavanjem.

Tijekom ljeta 2024. proizvođač Boar’s Head opozvao je sedam milijuna kilograma gotovih mesnih proizvoda zbog sumnje na kontaminaciju listerijom. Taj je slučaj rezultirao sa 60 hospitalizacija i 10 smrtnih ishoda u 19 američkih saveznih država.

Također, suhomesnati proizvodi Fratelli Beretta povučeni su s tržišta nakon što su izazvali zarazu salmonelom kod 104 osobe. Stručnjaci savjetuju da se naresci termički obrade prije konzumacije, da se kupuju zapakirani proizvodi umjesto onih rezanih na pultu te da rizične skupine u potpunosti izbjegavaju ovu vrstu hrane.

Krastavci

Krastavci su uzrokovali 664 slučajeva zaraze i 173 hospitalizacije, a glavni izvor zaraze bila je salmonela. Bakterije mogu kontaminirati tlo i vodu za navodnjavanje tijekom uzgoja, osobito ako su polja u blizini stočarskih farmi.

Dvije velike epidemije povezane s krastavcima dogodile su se prošlog ljeta i zime, pri čemu su proizvodi proizvođača Bedner Growers i Thomas Produce Company izazvali bolesti kod ukupno 664 ljudi.

Potrošačima se savjetuje da biraju krastavce bez oštećenja te ih peru i gule prije konzumacije.

Sirovo mlijeko i sirevi od sirovog mlijeka

Ove su namirnice izazvale 182 slučajeva bolesti i 29 hospitalizacija. Rizik dolazi od činjenice da sirovo mlijeko nije pasterizirano, što znači da može sadržavati opasne bakterije poput salmonele i Escherichije coli (E. coli).

U Kaliforniji su proizvodi Raw Farms izazvali dvije epidemije bolesti – sirovo mlijeko izazvalo je infekciju kod 165 osoba, a sirovi cheddar sir kod još 11 osoba. Stručnjaci savjetuju da se sirovo mlijeko uopće ne konzumira, a sirevi od sirovog mlijeka trebali bi biti odležani najmanje 60 dana kako bi se rizik smanjio, iako se ne može u potpunosti eliminirati.

sirovo mlijeko nije pasterizirano, što znači da može sadržavati opasne bakterije poput salmonele i Escherichije coli
FOTO: Shutterstock

Mekani sirevi

Ove vrste sireva izazvale su 26 slučajeva bolesti, uključujući 23 hospitalizacije i dva smrtna slučaja. Visok sadržaj vode i niska kiselost čine ove sireve idealnim podlogama za razvoj bakterija, osobito listerije.

U veljači 2024. identificirano je da su sirevi proizvođača Rizo-López Foods uzrok 10-godišnje epidemije listerije. Preporuka je izbjegavati meke sireve koji nisu termički obrađeni te temeljito oprati ruke, pribor i površine nakon rukovanja s njima.

Jaja

Jaja su povezana s 93 slučajeva bolesti i 34 hospitalizacije. Salmonela može kontaminirati unutrašnjost jaja tijekom formiranja ili ljusku prilikom nesenja. Jesenas je Milo’s Poultry Farms opozvao milijune jaja zbog sumnje na kontaminaciju, a kasnije je i Costco povukao 260.000 jaja, iako tada nije bilo prijavljenih bolesti.

Savjeti za sigurnu upotrebu uključuju izbjegavanje konzumacije jaja s oštećenim ljuskama, temeljito pranje ruku nakon rukovanja te potpuno kuhanje jaja. Za recepte u kojima se koriste sirova jaja preporučuju se pasterizirana jaja.

Luk

Luk je bio izvor 104 slučajeva zaraze E. coli, s 34 hospitalizacije i jednim smrtnim ishodom. Zaraza je najvjerojatnije potekla iz zagađenog tla ili vode tijekom uzgoja.

Slani luk korišten u McDonald’sovim sendvičima Quarter Pounder identificiran je kao izvor zaraze. Stručnjaci preporučuju kupovinu cijelih glavica luka, guljenje vanjskih slojeva i izbjegavanje već narezanog luka zbog povećanog rizika od kontaminacije.

Lisnato povrće

Lisnato povrće, poput zelene salate i špinata, uzrokovalo je 117 slučajeva bolesti, 36 hospitalizacija i jedan smrtni slučaj. Kontaminacija se, kao i kod drugog povrća, može dogoditi zbog stajskog gnoja u tlu ili vodi za navodnjavanje.

Epidemija uzrokovana rimskom salatom rezultirala je s 89 oboljelih, uključujući sedam slučajeva ozbiljnog oštećenja bubrega. Potrošačima se savjetuje prelazak na hidroponski uzgoj salate i odstranjivanje vanjskih listova prije konzumacije.

do trovanja lisnatim povrćem može doći zbog stajskog gnoja u tlu ili vodi za navodnjavanje
FOTO: Shutterstock

Organska mrkva

Organska mrkva izazvala je 48 slučajeva bolesti, 20 hospitalizacija i jedan smrtni slučaj. Kontaminacija može nastati već na polju, ali i tijekom pakiranja. Grimmway Farms je zbog toga povukao brojne proizvode tijekom jeseni 2024. Kako biste smanjili rizik, mrkvu je potrebno oprati, oguliti i termički obraditi.

Organski bosiljak

Bosiljak je bio odgovoran za 36 slučajeva bolesti i četiri hospitalizacije, a glavni uzrok bila je salmonela. Budući da se najčešće jede sirov, bakterije se ne uništavaju kuhanjem. Kontaminacija je moguća već tijekom uzgoja. Stručnjaci savjetuju ispiranje bosiljka prije konzumacije, a ako je moguće, i kuhanje.

Gotova perad i meso

Iako nisu zabilježeni izravni slučajevi bolesti, gotovi mesni proizvodi predstavljaju rizik jer su već obrađeni, ali se lako mogu kontaminirati nakon kuhanja. BrucePac je prošle jeseni opozvao gotovo 12 milijuna kilograma gotovih mesnih proizvoda zbog moguće kontaminacije listerijom.

Preporuka je da se smrznuti gotovi proizvodi uvijek zagrijavaju, a sendviči i salate s gotovim mesom drže u hladnjaku do trenutka konzumacije.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Anderson, J. (2025). Worried About Food Poisoning? These Are the 10 Riskiest Foods to Eat Right NowHealth.
  2. Gill, L. L. (2025). 10 Really Risky Foods Right NowConsumer Reports.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu