Bolesti možete dobiti od kućnih ljubimaca

psi

Nije tajna da nam kućni ljubimci ispunjavaju život. Nažalost, ako nismo pažljivi, od njih možemo dobiti puno više od ljubavi. Pri tome mislimo na bolesti. Budući da životinje mogu prenijeti razna stanja i bolesti, trebali bi dvaput razmisliti prije nego dijelite hranu s njima ili ih ljubite.

Evo nekoliko najčešćih bolesti koje kućni ljubimci mogu prenijeti na čovjeka:

Lišaj

Ako primijetite na koži svog ljubimca stvaranje krugova bez dlake, on vjerojatno ima lišaj. Lišaj je uzrokovan gljivicom koja se može lako prenositi sa životinje na ljude. Da bi spriječili zarazu, svaki put nakon što dirate ljubimca, operite ruke.

Ako je vaš ljubimac razvio ovo stanje, ne brinite. Ono se može vrlo lako izliječiti uz odgovarajuće lijekove. Kod ljudi se ovo stanje rješava posebnim antigljivičnim kremama.

Roundworm

Roundworm je parazitski organizam i najčešće se nalazi u životinjskom probavnom sustavu. Ako se ova infekcija parazitom ne liječi, može rezultirati sljepoćom! Nakon maženja s ljubimcem, obavezno dobro operite ruke.

Neka istraživanja su pokazala da konzumacija hrane poput kurkume, ljute paprike, đumbira i češnjaka može spriječiti infekciju ovim parazitom.

Ako ipak dobijete od svog ljubimca roundworm, zatražite od svog liječnika i veterinara antiparazitske lijekove.

Bjesnoća

Svi smo čuli za bjesnoću. Ovo stanje je toliko ozbiljno da je u većini država potrebno cijepiti ljubimce protiv bjesnoće. Da bi se čovjek zarazio bjesnoćom potrebno je da ga zaražena životinja ugrize ili da slina zaražene životinje dođe u kontakt s otvorenom ranom.

Bjesnoća je kobno stanje i uvijek se treba tretirati ozbiljno. Ako je vašeg kućnog ljubimca ugrizla druga životinja, morate to prijaviti vlastima kako bi se smjestila u karantenu i spriječilo potencijalno izbijanje bjesnoće.

Kućni ljubimci

Lajmska bolest

Ovu bolest ne prenose direktno kućni ljubimci, nego krpelji. Za bolest je karakteristična kožna promjena u obliku okruglog crvenila koje se širi od mjesta ugriza krpelja. U sljedećim fazama može doći do širenja infekcije i djelovanja na živčani sustav, srce i zglobove.

Ako živite u području u kojem je nemoguće izbjeći krpelje, konzultirajte se s vašim veterinarom koji može propisati posebne preventivne mjere za vašeg psa.

Šuga

Šugu uzrokuju grinje koje su se probile u kožu i izazivaju stalan svrbež. Bolest se vrlo lako širi, stoga ako vaš ljubimac ima šugu potrebno je što prije početi s terapijom.

Ako i vi dobijete šugu, simptomi bi mogli trajati 7-14 dana. Ako se opet pojavi šuga na vašoj koži, to je znak da terapija kod vašeg ljubimca nije kvalitetno provedena.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.75 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu