Salmonela, E.coli, Listerija i Campylobacter iz sirovog mlijeka

farma

Salmonela, E.coli, Listerija i Campylobacter, neki su od uzročnika bolesti koji se mogu naći u neprokuhanom i nepasteriziranom mlijeku. Trend prirodnog načina prehrane s industrijski neprerađenim namirnicama uzrokuje sve više bolesti dobivenih konzumacijom kontaminiranog kravljeg mlijeka i mliječnih proizvoda.

Mlijeko iz mljekomata ili izravno s farme može biti izrazito  opasno ako se ne obradi termički. Američki  i njemački znanstveni časopisi upozoravaju na opasnosti konzumacije takvog mlijeka i statistički obrađuju porast broja slučajeva trovanja enterotoksinima koje proizvode bakterije  E.coli, Salmonella spp., Listeria monocytogenes ili Campylobacter spp.

Hrvatska agencija za hranu također upozorava na rizike konzumacije svježeg sirovog mlijeka

mlijeko

Sirovo mlijeko 840 puta rizičnije

Citirano američko istraživanje je utvrdilo da je rizik obolijevanja jednim od navedenih štetnih mikroorganizama  kod konzumenata sirovog mlijeka 840 puta viši nego kod osoba koje koriste prokuhano ili pasterizirano mlijeko, a vjerojatnost da će se takvi bolesnici morati liječiti bolnički, raste 45 puta.

Sirovo kravlje ili kozje mlijeko je osobito opasno za:

  • dojenčad,
  • malu djecu,
  • starije osobe
  • osobe oslabljenog imuniteta.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu