Najbolji recepti s koprivom koje trebate isprobati
- Budite prvi i komentirajte!
- 5 min čitanja

Proljeće nam svake godine donosi bogatstvo svježih, divljih biljaka, a jedna od najmoćnijih i najzdravijih među njima je svakako kopriva. Iako je mnogi pamte po žarenju, pogotovo u djetinjstvu, mlada kopriva zapravo je izvanredna namirnica koju možemo pretvoriti u razna ukusna jela.
Bogata je željezom, kalcijem, vitaminom C, ujedno i antioksidansom, a zbog svojih protuupalnih svojstava i detoksikacijskog učinka, često se koristi i u ljekovite svrhe u narodnoj medicini.
U nastavku otkrijte koji su najbolji recepti s koprivom.
Mlada kopriva – recepti
Koprivu je najbolje brati na čistim, nezagađenim mjestima, daleko od prometnica i naseljenih područja. Prilikom berbe važno je koristiti rukavice kako biste izbjegli neugodno peckanje koje nastaje zbog sitnih dlačica na listovima i stabljici. Mlada kopriva može se brati vrhom biljke, otprilike prvih 10 – 15 cm te koristiti svježa ili blanširana, slično kao špinat.
Najbolji recepti s koprivom
U nastavku su najbolji recepti s koprivom – od klasičnog variva do modernih varijacija koje će vas možda iznenaditi. Ako ste se ikada pitali kako izgleda priprema koprive kao špinat ili kako uključiti ovu divlju biljku u svakodnevnu prehranu, na pravom ste mjestu.
Jela od koprive
Mlada kopriva može se pripremati slično kao špinat jer kratko kuhanje neutralizira njene žarne dlačice i otkriva blagi, zeleni okus koji savršeno paše uz brojna jela. Prije kuhanja koprivu je važno pažljivo oprati, idealno u nekoliko voda, i odstraniti deblje stabljike ako su prisutne.
Nakon što se ubrali koprivu rukavicama dalje od prometnica, kod kuće je stavite u veliku zdjelu i prelijte hladnom vodom. Lagano pomiješajte kako bi izašle sve nečistoće te po potrebi ponovite postupak sa svježom vodom.
Potom, zakuhajte vodu i ubacite koprivu te je kuhajte minutu, dvije kako bi malo omekšala. Ocijedite je, prebacite u hladnu vodu ili je jednostavno isperite pod mlazom vode. Tako blanširanu koprivu možete nasjeckati i sotirati na maslinovom ulju s malo češnjaka, dodati sol, papar i po želji malo muškatnog oraščića, dakle, poput pripreme špinata.

Fritata s koprivom i feta sirom
Ovo jednostavno, ali hranjivo jelo idealno je za doručak, lagani ručak ili večeru. Kombinacija jaja, koprive i feta sira pruža obilje proteina i okusa, a idealno je jelo kada vam ponestane šparoga koje rado jedemo u ovo vrijeme.
Sastojci:
- 4 jaja
- 2 šalice blanširane (nasjeckane) koprive
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 100 g kockica feta sira
- 1 čajna žličica maslinovog ulja
- sol
- crni papar
- sok polovice limuna.
Priprema
- U tavi zagrijte maslinovo ulje i dinstajte luk oko četiri minute.
- Dodajte nasjeckanu blanširanu koprivu i kratko je sotirajte s lukom.
- U zdjeli razmutite jaja, začinite solju i paprom, pa umiješajte koprivu i luk. Dodajte i feta sir.
- Smjesu ulijte natrag u tavu, poklopite i pecite na laganoj vatri do 10 minuta.
- Po želji, nakon pečenja, ocijedite s nekoliko kapi soka od polovice limuna za svježinu.
- Poslužite uz krišku kruha ili sezonsku salatu.

Varivo od koprive
Ovo varivo priprema se slično kao varivo od špinata ili blitve. Mlada kopriva u kombinaciji s krumpirom i češnjakom daje gusto, mirisno jelo koje možemo poslužiti samostalno ili kao prilog uz žitarice, jaja ili integralni kruh.
Sastojci:
- 3 šalice svježe mlade koprive (blanširane i nasjeckane)
- 2 krumpira (oguljena i narezana na kockice)
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 2 čajne žličice maslinovog ulja
- crni papar
- sol
- prstohvat mljevene crvene paprike
- 500 ml vode ili povrtnog temeljca
- sok polovice limuna.
Priprema
- Zagrijte maslinovo ulje u loncu i dinstajte nasjeckani luk nekoliko minuta dok ne postane staklast.
- Dodajte češnjak i kratko dinstajte.
- Ubacite kockice krumpira i prstohvat soli, promiješajte i pirjajte još 2 – 3 minute.
- Zalijte vodom ili povrtnim temeljcem, poklopite i kuhajte 10 – 12 minuta, dok krumpir ne omekša.
- Dodajte nasjeckanu blanširanu koprivu i kuhajte još pet minuta.
- Po želji, usitnite dio variva štapnim mikserom da dobijete kremastiju teksturu.
- Začinite svježe mljevenim paprom i mljevenom crvenom paprikom te dodajte nekoliko kapi limunovog soka prije posluživanja.

Namaz od koprive i sjemenki suncokreta
Ovaj namaz je kremast, nutritivan i odličan kao doručak uz tostirani kruh ili kao dodatak uz pečene krumpire. Svakako ga možete iskoristiti i kao umak za tortilje ili kao namaz za slane palačinke.
Sastojci:
- 2 šalice blanširane, nasjeckane koprive
- pola šalice suncokretovih sjemenki (namočenih u vodi dva sata)
- 1 režanj češnjaka
- 3 čajne žličice maslinovog ulja
- sok polovice limuna
- crni papar
- sol
- 2 čajne žličice vode.
Priprema
- Ocijedite suncokretove sjemenke i stavite ih u blender.
- Dodajte blanširanu koprivu, nasjeckani češnjak, maslinovo ulje, sok limuna, sol i papar.
- Blendajte dok ne dobijete glatku smjesu.
- Po potrebi, dodajte 1 – 2 jušne žlice vode kako bi smjesa bila maziva.
- Spremite u staklenku i čuvajte u hladnjaku do tri dana.

Pita s koprivom i sirom
Rustikalna pita savršena je za ručak, laganu večeru ili odlična ideja za piknik u prirodi pored jezera. Koristimo gotove kore za bržu pripremu, a nadjev je aromatičan i sočan.
Sastojci:
- 500 g svježeg sira
- 2 šalice blanširane, nasjeckane koprive
- 1 jaje
- 1 čajna žličica soli
- pola čajne žličice papra
- 8 listova tankih kora za savijače
- maslinovo ulje za premazivanje
- 2 – 3 jušne žlice ribanog sira.
Priprema
- U zdjeli pomiješajte svježi sir, koprivu, jaje, sol i papar te umiješajte i ribani sir.
- Premažite lim za pečenje maslinovim uljem i rasporedite dvije kore, svaku premažite uljem.
- Stavite dio nadjeva, pokrijte s dvije kore i opet premažite.
- Ponovite postupak dok ne potrošite nadjev i kore. Završite s korom koju ste premazali uljem.
- Zarežite pitu lagano nožem i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 30 – 35 minuta, dok ne dobije zlatnu boju.
- Ohladite pitu 10 minuta prije rezanja i poslužite je toplu ili ohlađenu.

Proljetna juha s koprivom, mrkvom i prosom
Proljetna juha s koprivom, mrkvom i prosom idealna je za lagani obrok koji hrani, čisti i obnavlja tijelo iznutra.
Spoj sezonskih namirnica i lako probavljivih žitarica čini je savršenim izborom za početak proljetnog resetiranja prehrane. Možete je poslužiti kao samostalan obrok ili kao uvod u lagani ručak.
Sastojci:
- 1 šalica blanširane i nasjeckane koprive
- 1 naribana mrkva
- 1/3 šalice prosa (ispranog)
- 1 krumpir (narezan na kockice)
- 1 čajna žličica maslinovog ulja
- 750 ml vode ili povrtnog temeljca
- crni papar
- sol
- 1 jušna žlica svježe sjeckanog peršina.
Priprema:
- U loncu zagrijte maslinovo ulje i dodajte naribanu mrkvu i krumpir.
- Pirjajte 2 – 3 minute, zatim dodajte proso i zalijte vodom ili povrtnim temeljcem.
- Kuhajte 15 minuta dok proso i krumpir ne omekšaju.
- Dodajte koprivu i kuhajte još pet minuta.
- Začinite po želji i pospite peršinom prije posluživanja.
Pročitajte i ove članke:
- Varivo od koprive: Uberite je za tri okrjepljujuća recepta
- Ništa kao kopriva: 10 koristi “vražjeg lista” anđeoskog djelovanja
- Fina čarobnica sa zapuštenih livada: 5 razloga zašto biste trebali nabrati koprivu.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

Sadnja rajčice u tegli: Kako ih uspješno uzgojiti?
- Tomislav Stanić
- 2 min čitanja