Postoji li veza između Crohnove bolesti i bolova u leđima?

bolovi u leđima zbog crohnove bolesti

Upalna bolest crijeva pogađa procijenjenih 2,4 – 3,1 milijuna ljudi u SAD-u, pri čemu su Crohnova bolest i ulcerozni kolitis dvije glavne vrste. Crohnova bolest uzrokuje upalu koja se može pojaviti bilo gdje u probavnom sustavu, a također može dovesti do simptoma poput bolova u leđima.

Evo koja je povezanost između Crohnove bolesti i bolova u leđima, zašto i gdje se bolovi u leđima pojavljuju, kako se liječe i koje druge simptome treba uzeti u obzir.

Može li Crohnova bolest uzrokovati bolove u leđima?

Iako Crohnova bolest prvenstveno utječe na probavni sustav, mnogi pojedinci doživljavaju simptome i u drugim dijelovima tijela, poznate kao ekstraintestinalne manifestacije (EIM).

Studija iz 2024. godine je otkrila da je 35 % osoba s Crohnovom bolešću imalo barem jednu EIM, pri čemu je artritis bio najčešći, često uzrokujući bolove u leđima.

Ova vrsta artritisa, nazvana enteropatski artritis, javlja se češće kod osoba s Crohnovom bolešću nego kod onih s ulceroznim kolitisom.

Kod većine osoba s upalnom bolesti crijeva artritis se razvija nakon dijagnoze upalne bolesti crijeva, ali oko 20 % može prvo dobiti dijagnozu artritisa. Bolovi u leđima povezani s Crohnovom bolešću su upalne prirode, a ne mehaničke, što znači da su uzrokovani upalom u cijelom tijelu.

Iako točan uzrok tih bolova nije poznat, čimbenici poput neravnoteže crijevnih bakterija, migracije imunih stanica i genetske predispozicije (posebno HLA-B27 geni) mogu igrati ulogu.

Bolovi u leđima povezani s Crohnovom bolešću proizlaze iz aksijalnog artritisa, koji obično zahvaća donju kralježnicu (lumbalno područje) i sakroilijakalne zglobove. To može dovesti do bolova i ukočenosti u donjem dijelu leđa i kukovima, što se može pogoršati tijekom razdoblja upale.

U teškim slučajevima ovo stanje može prerasti u ankilozantni spondilitis koji uzrokuje fuziju kralježaka.

Crohnova bolest obično uzrokuje upalu u probavnom sustavu
FOTO: Shutterstock

Ostali simptomi Crohnove bolesti

Crohnova bolest obično uzrokuje upalu u probavnom sustavu, osobito u debelom i tankom crijevu. To dovodi do simptoma poput bolova u trbuhu, proljeva i neplaniranog gubitka težine. Ostali simptomi mogu uključivati krv u stolici, česte pokrete crijeva, umor, vrućicu, mučninu i smanjen apetit.

Dodatno, Crohnova bolest može uzrokovati EIM-ove poput artritisa u drugim zglobovima, probleme s kožom, upale očiju, bolesti jetre i bubrežne kamence.

Kada potražiti liječničku pomoć?

Ako imate neobjašnjive, trajne bolove u leđima, osobito ako su popraćeni probavnim problemima poput bolova u trbuhu ili proljeva, obratite se liječniku. Čak i ako vaša bol u leđima nije povezana s Crohnovom bolešću, važno je isključiti druge uzroke.

Potražite hitnu medicinsku pomoć kod iznenadnih ili teških bolova u leđima, osobito nakon ozljede, ili ako su popraćeni slabošću ili utrnulošću nogu.

Dijagnosticiranje bolova u leđima povezanih s Crohnovom bolešću

Liječnici mogu posumnjati na Crohnovu bolest ako imate ponavljajuće probavne simptome ili obiteljsku povijest upalnih bolesti crijeva. Testovi poput analiza krvi i stolice, slikovne metode (npr. endoskopija, kolonoskopija) i CT-a ili magnetske rezonance mogu pomoći u potvrđivanju dijagnoze.

Rendgenske snimke i magnetska rezonanca mogu također procijeniti kralježnicu i sakroilijakalne zglobove zbog artritisa.

Liječenje bolova u leđima kod osoba s Crohnovom bolešću

Liječenje bolova u leđima povezanih s Crohnovom bolešću usmjereno je na smanjenje upale. Lijekovi poput inhibitora TNF-alfa, kao što su adalimumab, certolizumab i infliksimab, mogu djelovati na Crohnovu bolest i povezane bolove u leđima. Fizioterapija je također korisna za poboljšanje snage, držanja i fleksibilnosti.

Promjene načina života, poput prestanka pušenja, održavanja tjelesne aktivnosti, prehrane s protuupalnim učinkom, smanjenja stresa, dovoljno sna i održavanja zdrave tjelesne težine, mogu pomoći u upravljanju i Crohnovom bolešću i bolovima u leđima.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu