Sve što trebate znati o operaciji Crohnove bolesti

operacija crohnove bolesti

Zaklada Crohn’s & Colitis Foundation izvješćuje da će, iako se lijekovima često može kontrolirati Crohnova bolest, do 75 % oboljelih na kraju biti podvrgnuto operaciji.

Kirurška intervencija postaje neophodna kada lijekovi ne uspiju kontrolirati upalu, što dovodi do komplikacija kao što su začepljenje crijeva, apscesi ili fistule. Osim toga, može biti potrebna operacija za liječenje kancerogenih ili prekanceroznih lezija u crijevima.

Vrste kirurških zahvata za Chronovu bolest

Postoje različite vrste kirurških zahvata, ovisno o opsegu i ponašanju bolesti.

Resekcija crijeva

Resekcija crijeva je kirurški postupak koji se često izvodi za liječenje stanja kao što su Crohnova bolest, ulcerozni kolitis, divertikulitis i kolorektalni karcinom.

U ovom postupku kirurg uklanja dio tankog ili debelog crijeva koji je zahvaćen bolešću ili ozljedom. Preostali zdravi dijelovi crijeva tada se ponovno spajaju. Resekcija crijeva može pomoći u ublažavanju simptoma kao što su bolovi u trbuhu, proljev, krvarenje i opstrukcija crijeva.

Strikturoplastika

Strikturoplastika je kirurška tehnika kojom se proširuju suženi segmenti crijeva bez uklanjanja tkiva. Obično se koristi kod bolesnika s Crohnovom bolešću koji su razvili strikture ili sužena područja u crijevima zbog upale i ožiljaka.

Za razliku od resekcije crijeva, strikturoplastika čuva duljinu crijeva i izbjegava potrebu za stomom. Ovaj postupak može poboljšati rad crijeva i ublažiti simptome poput bolova u trbuhu, nadutosti i opstrukcije crijeva.

75 posto oboljelih od crohnove bolesti bit će podvrgnuto operaciji
FOTO: Shutterstock

Proktokolektomija ili kolektomija

Proktokolektomija i kolektomija su kirurški zahvati koji uključuju uklanjanje cijelog ili dijela debelog crijeva (debelog crijeva).

Proktokolektomija se odnosi na potpuno uklanjanje i debelog crijeva i rektuma, dok kolektomija uključuje uklanjanje dijela debelog crijeva. Ovi se postupci često preporučuju pacijentima s teškim ili ekstenzivnim ulceroznim kolitisom ili obiteljskom adenomatoznom polipozom (FAP), stanjima koja značajno povećavaju rizik od raka debelog crijeva.

Nakon uklanjanja debelog crijeva, kirurg može napraviti ileostomu ili ileoanalnu vrećicu kako bi omogućio prolaz stolice. Proktokolektomija i kolektomija mogu učinkovito ublažiti simptome poput rektalnog krvarenja, proljeva, bolova u trbuhu i rizika od razvoja raka.

Operacija fistula

Fistule, abnormalne veze između organa uzrokovane Crohnovom bolešću, također mogu zahtijevati kiruršku intervenciju ako ih lijekovi ne uspiju izliječiti. Operacija se obično razmatra kada se lijekovi pokažu neučinkovitima, a odluka uključuje dogovor između pacijenta, gastroenterologa i kolorektalnog kirurga.

Često se preporučuje nadzorna kolonoskopija s biopsijama za praćenje napredovanja bolesti i otkrivanje prekanceroznih promjena.

Iako operacija ne liječi Crohnovu bolest, može kontrolirati simptome i poboljšati kvalitetu života. Većina pacijenata dobro se oporavlja nakon operacije, često se vraćajući normalnim aktivnostima i prehrani.

Međutim, budući da može ponovo doći do pogoršanja Crohnove bolesti, kod nekih pojedinaca može biti potrebno više operacija.

Istraživanja koja su u tijeku imaju za cilj razviti učinkovitije tretmane za ovu izazovnu bolest.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Crohn’s disease. (2024). NHS.
  2. Welch, A. (2024). Everything You Need to Know About Crohn’s Disease Surgery. Everyday Health.
  3. Salamon, M. (2023). Surgery for Crohn’s Disease. WebMD.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu