Punjena rog paprika: Recepti s mljevenim mesom i bez mesa

Punjena rog paprika

Rog paprika omiljena je namirnica u balkanskoj, ali i u mediteranskoj kuhinji. Karakterističnog je duguljastog oblika, a kod nas je najzastupljenija ona u crvenoj boji.

Zbog slatkog i blagog okusa idealna je za punjenje ili u pečenom obliku.

Rog paprika sadrži vitamin C, vitamin A, a od minerala magnezij i kalij. Sadrži i vlakna, što pridonosi dobroj probavi, a isto tako sadrži i antioksidanse koji se bore protiv slobodnih radikala. 

Ako volite rog papriku, onda će vas ovih nekoliko recepata oduševiti. Jednostavni su za pripremu, a vi ćete uživati u bogatstvu okusa i arome. Bilo da je punjena mljevenim mesom ili na veganski način, svatko može spremiti svoj recept po ukusu. 

Punjena rog paprika sa sirom
FOTO: Shutterstock

Punjena rog paprika sa sirom

Krećemo od jednostavnog recepta – punjena rog paprika s rižom. Dodajemo i povrće, ali i sir kao izvor proteina pa ove paprike mogu biti kompletan obrok ili prilog. 

Sastojci:

Priprema

  1. Operite i očistite rog paprike od sjemenki, a potom ih prerežite napola.
  2. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk, a kada postane staklast dodajte i češnjak, mrkvu i tikvicu. Dinstajte nekoliko minuta.
  3. Dodajte rajčicu, pomiješajte i dinstajte još oko pet minuta. 
  4. Dodajte kuhanu rižu, crni papar, sol i peršin.
  5. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  6. Punite polovice paprike napravljenom smjesom i na vrh stavite sir. 
  7. Rasporedite rog paprike po plehu za pečenje i prelijte s malo vode.
  8. Pecite ih u pećnici oko pola sata tako da ih prekrijete folijom, a nakon pola sata skinite foliju i pecite ih još oko 10 minuta. 
Rog paprika punjena mljevenim mesom
FOTO: Shutterstock

Rog paprika punjena mljevenim mesom 

Jedno od najčešćih punjenja rog paprike je ono s mljevenim mesom. Poslužite ove paprike uz zdjelicu svježe salate, a po želji dodajte i krišku integralnog kruha. 

Sastojci:

  • 5 rog paprika
  • 500 g mljevenog mesa
  • 1 šalica kuhane riže 
  • 1 glavica crvenog luka (sjeckana)
  • 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
  • 1 rajčica (sjeckana)
  • 1 vezica peršina (nasjeckana)
  • 1 jaje
  • 1 jušna žlica maslinovog ulja 
  • 1 čajna žličica mljevene paprike 
  • crni papar
  • sol 
  • pola šalice vode.

Priprema

  1. Operite i očistite rog paprike od sjemenki te odrežite peteljke.
  2. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk, a kada postane staklast dodajte i češnjak te dinstajte još jednu minutu.
  3. Umiješajte mljeveno meso, crni papar, sol i papriku pa dinstajte dok meso ne promijeni boju.
  4. Dodajte rižu, rajčicu i peršin, pomiješajte i dinstajte još nekoliko minuta. 
  5. Umiješajte jaje kako bi smjesa bila kompaktnija, ali oni koji ne podnose jaje mogu preskočiti ovaj sastojak. 
  6. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  7. Paprike napunite smjesom, posložite ih na pleh za pečenje i prelijte s malo vode. 
  8. Paprike prekrijte folijom i pecite ih oko 40 minuta, a potom izvadite foliju i pecite još oko 15 minuta. 
Punjena rog paprika sa sojinim ljuspicama
FOTO: Shutterstock

Punjena rog paprika sa sojinim ljuspicama 

Kao zamjena za meso mogu poslužiti i sojine ljuspice. Ova prilagodljiva namirnica može se iskoristiti u svakom receptu gdje se koristi i mljeveno meso, a sadrži i više proteina u odnosu na meso, a bez zasićenih masti. 

Sastojci:

Priprema

  1. Operite i očistite rog paprike od sjemenki te odrežite peteljke.
  2. Sojine ljuspice prelijte vrelom vodom i ostavite ih da nabubre. 
  3. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk, a kada postane staklast dodajte i češnjak, mrkvu i tikvicu. Dinstajte nekoliko minuta.
  4. Dodajte rajčicu, kuhanu kvinoju i sojine ljuspice, pomiješajte i dinstajte još oko pet minuta. 
  5. Dodajte začine.
  6. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  7. Punite paprike napravljenom smjesom.
  8. Rasporedite rog paprike po plehu za pečenje i prelijte s malo vode.
  9. Pecite ih u pećnici oko pola sata tako da ih prekrijete folijom, a nakon pola sata skinite foliju i pecite ih još oko 10 minuta.
Punjene rog paprike na meksički način
FOTO: Shutterstock

Punjene rog paprike na meksički način 

Još jedan vegetarijanski recept dolazi u meksičkoj verziji – s crnim grahom iz skupine mahunarki i kukuruzom iz skupine žitarica, što osigurava sve esencijalne aminokiseline, odnosno kompletne proteine.

Sastojci:

  • 5 rog paprika
  • 400 g crnog graha iz konzerve (ispranog i ocijeđenog)
  • 400 g kukuruza iz konzerve (ocijeđenog)
  • 1 šalica kuhane riže
  • 1 glavica crvenog luka (sjeckana)
  • 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
  • 1 rajčica (sitno sjeckana)
  • 1 čajna žličica mljevenog kumina
  • 1 čajna žličica dimljene paprike
  • pola čajne žličice ljute paprike
  • pola šalice svježeg korijandera (nasjeckanog)
  • pola šalice naribanog cheddar sira
  • crni papar
  • sol.

Priprema

  1. Operite i očistite rog paprike od sjemenki te odrežite peteljke.
  2. Sojine ljuspice prelijte vrelom vodom i ostavite ih da nabubre. 
  3. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk, a kada postane staklast dodajte i češnjak te dinstajte još jednu minutu. 
  4. Dodajte rajčicu, kuhanu rižu i začine pa pomiješajte i dinstajte još oko pet minuta. 
  5. Dodajte korijander i pomiješajte.
  6. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  7. Punite paprike napravljenom smjesom.
  8. Rasporedite rog paprike po plehu za pečenje i prelijte s malo vode.
  9. Pecite ih u pećnici oko pola sata tako da ih prekrijete folijom, a nakon pola sata skinite foliju i pecite ih još oko 10 minuta.

 Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu