Jesenske torte koje su idealne uz šalicu čaja ili kave
- Budite prvi i komentirajte!
- 5 min čitanja
Iako ljeto prednjači po bogatstvu raznih okusa i mirisa, jesen donosi posebnu čar svojim plodovima. Kada se u sve umiješaju topli začini koji svaki prostor ispune neodoljivim mirisom, jednostavno se uljuljamo u “cozy” jesenske momente.
Što je topla šalica čaja ili kave bez kriške torte? Zato donosimo nekoliko ideja za jesenske torte u kojima ćemo iskoristiti sezonske namirnice.
Jesenske torte – recepti
Evo nekoliko recepata za prave jesenske poslastice.
Torta od bundeve s cejlonskim cimetom
Kraljica jeseni svakako je bundeva, a pire od bundeve posebice je popularan u Americi gdje se koristi za pite, muffine, ali i torte. Dodajemo cejlonski cimet koji je kvalitetniji od običnog. Bademovo brašno dat će doprinos proteinima pa cijela torta čini jedan nutritivno prihvatljiv izbor.
Sastojci:
- 1 šalica pirea od bundeve
- pola šalice kokosovog brašna
- pola šalice bademovog brašna
- 1/4 šalice meda
- 3 jaja
- 1/4 šalice kokosovog ulja
- 1 čajna žličica cejlonskog cimeta
- pola čajne žličice praška za pecivo
- prstohvat soli.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Kalup obložite papirom za pečenje.
- U velikoj zdjeli pomiješajte kokosovo i bademovo brašno, jaja, pire od bundeve, kokosovo ulje i med.
- Zatim umiješajte cimet, sol i prašak za pecivo.
- Ulijte smjesu u kalup za pečenje i pecite oko 30 minuta, a čačkalicom provjerite je li torta pečena.
Jesenska torta sa šljivama
Osim knedli, od šljiva napravite ukusnu tortu. Dodat ćemo đumbir, bademe i smeđi šećer koji će zaokružiti ovu jesensku priču kroz arome i mirise pečene torte. Recept je jednostavan, a trebat će vam svega oko 12 komada šljiva.
Sastojci za biskvit:
- 250 g brašna
- 2 čajne žličice praška za pecivo
- 2 čajne žličice cimeta
- pola čajne žličice đumbira
- pola šalice smeđeg šećera
- 80 g mljevenih badema
- 2 jušne žlice mljevenih sjemenki lana
- 1 šalica jogurta
- pola šalice kokosovog ulja
- 1/3 šalice sojinog biljnog napitka
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- prstohvat soli.
Sastojci za preljev:
- 12 šljiva
- 1 jušna žlica šećera.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 165° C.
- Kalup obložite papirom za pečenje.
- Najprije u jednoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke, odnosno brašno, smeđi šećer, sol, đumbir, cimet, prašak za pecivo i bademe.
- U zasebnoj zdjeli pomiješajte mljevene lanene sjemenke s tri jušne žlice vode i ostavite ih 10 minuta.
- Potom, u lanene sjemenke umiješajte preostale mokre sastojke, odnosno kokosovo ulje, sojin biljni napitak, ekstrakt vanilije i jogurt.
- Šljive narežite na kockice, potom ih pomiješajte sa žlicom šećera i izgnječite.
- Sjedinite mokre i suhe sastojke, a potom smjesu ulijte u kalup.
- Po vrhu torte rasporedite smjesu od šljiva.
- Pecite tortu oko 50 minuta, a čačkalicom provjerite je li pečena.
Torta od kestena
Nema ništa slađe nego prošetati gradskim trgovima, a u zraku osjetiti miris pečenih kestena. Iako većina voli upravo pečene kestene, mi rado volimo kuhane, a pogotovo pire od kestena koji će dati savršen okus torti. Uživajte u okusu ove jesenske torte.
Sastojci za biskvit:
- 1 šalica pirea od kestena
- pola šalice bademovog brašna
- 1/4 šalice kokosovog brašna
- 1/4 šalice otopljenog kokosovog ulja
- 1/4 šalice javorovog sirupa
- 2 jaja
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- pola čajne žličice vanilije
- prstohvat soli.
Sastojci za nadjev:
- pola šalice grčkog jogurta
- 1 jušna žlica javorovog sirupa
- pola čajne žličice vanilije.
Sastojci za posip:
- sjeckani pečeni kesteni.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180° C.
- Kalup obložite papirom za pečenje.
- U velikoj zdjeli pomiješajte brašna, kesten pire, kokosovo ulje, javorov sirup, jaja, prašak za pecivo, sol i vaniliju.
- Ulijte smjesu u kalup i poravnajte površinu.
- Pecite biskvit oko 30 minuta dok ne poprimi zlatnu boju.
- Za to vrijeme pomiješajte sastojke za preljev.
- Kad je biskvit pečen, pustite ga da se malo ohladi, a onda ga premažite preljevom.
- Posipajte sjeckanim pečenim kestenima ili bademom.
Pročitajte članak “Najbolja kesten torta: Ovaj spoj rustikalnog aromatičnog biskvita i dvije kreme stvoren je za sve one koji vole da kesten dominira“.
Torta od jabuka s orasima
Pored slasnih štrudli i orahnjače, napravite slasnu tortu od jabuka i oraha. Jabuke daju sočnost, a orasi hrskavost, a iznimno su zdravi za naš mozak.
Sastojci za biskvit:
- 1 šalica integralnog brašna
- pola šalice bademovog brašna
- pola šalice oraha (sitno sjeckanih)
- 1/4 šalica kokosovog brašna
- pola šalice meda
- 1/4 šalica otopljenog kokosovog ulja
- 2 jaja
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- pola čajne žličice cimeta
- 1/4 čajne žličice muškatnog oraščića
- prstohvat soli.
Sastojci za nadjev:
- 3 jabuke (oguljene, očišćene i narezane na tanke kriške)
- 1 – 2 jušne žlice meda
- 1 čajna žličica cimeta
- 1 čajna žličica limunovog soka
- 1 čajna žličica kukuruznog škroba.
Sastojci za posipanje:
- sjeckani orasi
- eritritol u prahu.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Kalup obložite papirom za pečenje.
- U velikoj zdjeli pomiješajte integralno brašno, bademovo brašno, kokosovo brašno, sjeckane orahe, prašak za pecivo, cimet, muškatni oraščić i sol.
- U drugoj zdjeli umutite jaja, med i kokosovo ulje.
- Sjedinite mokre i suhe sastojke, a zatim smjesu prelijte u kalup i poravnajte površinu.
- Potom, u zdjeli pomiješajte sve sastojke za nadjev i prelijte preko biskvita.
- Pecite tortu u pećnici oko 30 minuta. Biskvit treba biti tvrd na dodir.
- Kad je torta pečena i malo ohlađena, posipajte je sjeckanim orasima i eritritolom u prahu.
Torta od čokolade i cikle
Možda zvuči kao neobična kombinacija, ali dajemo šansu ovom receptu. Baš kao kad se stvarao otpor oko torte od mrkve, na kraju se pokazalo da je to sasvim jedna ukusna i jednostavna torta.
Sastojci za biskvit:
- 1 šalica kuhane cikle (očišćena i usitnjena u pire)
- pola šalice organskog kakaa u prahu
- pola šalice integralnog brašna
- pola šalice bademovog brašna
- pola šalice meda
- 1/4 šalice otopljenog kokosovog ulja
- 2 jaja
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- pola čajne žličice vanilije
- prstohvat soli.
Sastojci za glazuru:
- 1/4 šalice kokosovog ulja
- 1/4 šalice kakaa u prahu
- 2 jušne žlice meda
- pola čajne žličice vanilije.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180° C.
- Kalup obložite papirom za pečenje.
- U zdjeli pomiješajte sve sastojke za biskvit, a potom ga ulijte u kalup i poravnajte površinu.
- Pecite biskvit oko pola sata, a čačkalicom provjerite je li pečen.
- Za to vrijeme pripremite glazuru tako da otopite kokosovo ulje, dodajte med, kakao i vaniliju te sjedinite smjesu.
- Kada je biskvit pečen, pustite ga da se malo ohladi, a potom prelijte preko glazuru.
Pročitajte i ove članke:
- Jesenski deserti: Želimo nešto toplo, slatko i orašasto! Evo nekoliko recepata koji se savršeno uklapaju u ovo godišnje doba
- Kolač bez pečenja: Jesenski desert gotov za 5 minuta
- Čajevi koje trebate piti ove jeseni za bolje zdravlje.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Preporuke HZJZ-a: Kako pomoći djeci nakon ove tragedije?
- Kreni Zdravo
- 3 min čitanja