Što se smatra “normalnim” starenjem, a što ne?

više od 94 % odraslih osoba u dobi od 60 i više godina ima barem jedno kronično stanje

Možda primjećujete neke promjene kako starite, poput sijede kose, više bora i poteškoća s čitanjem sitnih slova. Bez obzira na to prihvaćate li ove promjene ili ne, možda će vas zanimati što se još sprema.

Što se smatra “normalnim” starenjem, a što ne?

Važno je osporiti sve negativne stereotipe o starenju, kao i pretpostavke temeljene na opažanjima ljudi puno starijih od vas. Primjerice, dok statistike pokazuju da više od 94 % odraslih osoba u dobi od 60 i više godina ima barem jedno kronično stanje, a gotovo 80 % ima dva ili više, to ne znači da su takvi problemi neizbježni.

Razumijevanje tipičnih simptoma i na koje se može utjecati može vam pomoći u održavanju visoke kvalitete života. Luigi Ferrucci, znanstveni direktor u Nacionalnom institutu za starenje, za WebMD napominje da, iako su određene promjene sa starenjem normalne, ipak možete utjecati na njih.

Mišići, kosti i koža

Starenje donosi promjene vašem tijelu, uključujući pad mišićne mase, snage i gustoće kostiju, prema Ferrucciju. Ovaj proces počinje u vašim srednjim 30-ima i ubrzava se nakon 65. godine za žene i 70. godine za muškarce.

Iako ne možete u potpunosti zaustaviti ove promjene, trening snage može usporiti gubitak mišića i poboljšati vašu ukupnu snagu, što pomaže u sprječavanju padova – značajan rizik za starije osobe.

Trening snage također je koristan za gustoću kostiju. Niska mineralna gustoća kostiju, poznata kao osteoporoza, povećava rizik od prijeloma. Dok je osteoporoza češća kod žena, može zahvatiti i muškarce.

Žene bi trebale napraviti test gustoće kostiju u dobi od 65 godina ili ranije ako su pod visokim rizikom, dok bi se muškarci s visokim rizikom trebali posavjetovati sa svojim liječnikom o probiru. Dobra prehrana, vježbe s utezima, izbjegavanje pušenja i ograničavanje alkohola ključni su za upravljanje osteoporozom.

Starenje također utječe na vašu kožu, što je čini manje elastičnom zbog gravitacije i UV oštećenja tijekom godina. Iako ne možete popraviti prošla oštećenja od sunca, zaštita kože kremom za sunčanje, šeširima i ograničavanje izlaganja suncu može spriječiti daljnje probleme.

Pušenje također može pogoršati bore.
promjena vida sa starenjem
FOTO: Shutterstock

Promjene vida i sluha

Ako vam često trebaju naočale za čitanje, to je uobičajena promjena s godinama. Možda će vam trebati ažurirani recepti i redoviti pregledi očiju kako biste otkrili stanja poput glaukoma, makularne degeneracije ili katarakte.

Gubitak sluha, poznat kao prezbikuzija, također se može pojaviti sa starenjem. Ako imate problema sa slušanjem razgovora, pozadinske buke ili trebate pojačati zvuk na TV-u, razmislite o provjeri sluha.

Promjene u mozgu

Starenje utječe na mozak, ali ne tako dramatično kako se neki možda pribojavaju. Alzheimerova bolest i druge demencije nisu normalni dijelovi starenja. Može doći do manjeg skupljanja u regijama mozga i manje učinkovite neuronske komunikacije, što dovodi do sporijeg učenja ili razmišljanja. Međutim, ovo je smanjenje obično postupno i benigno.

David Reuben, liječnik s UCLA-e, za WebMD napominje da starenje često donosi blagu i postupnu promjenu, s glavnim učinkom općeg usporavanja.

Problemi na koje treba obratiti pažnju

Budite svjesni značajnih promjena koje bi mogle signalizirati zdravstvene probleme:

  • svakodnevne životne poteškoće – ako dnevni zadaci postanu izazovniji ili se iznenada promijene, važno je posavjetovati se s liječnikom
  • problemi s kretanjem – ako imate problema s osnovnim pokretima ili zadacima, kao što je ustajanje i ustajanje s kreveta ili stolica, potražite savjet liječnika kako biste identificirali bilo kakve temeljne probleme
  • rezultati testiranja – redoviti posjeti liječniku primarne zdravstvene zaštite ključni su za praćenje zdravstvenih pokazatelja poput krvnog tlaka, kolesterola i šećera u krvi; nekontrolirani visoki krvni tlak npr. može povećati rizik od ozbiljnih stanja poput moždanog udara ili bolesti srca.

Mentalno zdravlje

Depresija i usamljenost nisu normalni dijelovi starenja. Ako imate ove osjećaje, razgovarajte sa svojim liječnikom i razmislite o razgovoru sa stručnjakom za mentalno zdravlje.

Problemi s pamćenjem i razmišljanjem

Manji propusti u pamćenju, poput zaboravljanja imena ili mjesta gdje ste ostavili stvari, česti su. Međutim, značajna pitanja kao što su problemi s rješavanjem svakodnevnih problema ili gubitak na poznatim mjestima zahtijevaju daljnje istraživanje.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu