Sijeda kosa – što ju uzrokuje i kako ju spriječiti?

sijeda kosa

Pojava prvih sijedih vlasi obično izaziva prvotni šok, no dobra vijest je da je sijede vlasi moguće spriječiti. Provjerite zašto dolazi do pojave sijedih vlasi i kako to spriječiti.

Nekada su se prve sijede vlasi gotovo redovito pojavljivale u tridesetima, no danas je sve više onih koji sijede primjećuju mnogo ranije.Znanstvenici i dalje sa sigurnošću ne mogu utvrditi koji faktor je najzaslužniji kada je riječ o pojavi sijedih kod mladih osoba.

Naime, svaka osoba ima genetički određeno vrijeme kada će njihova kosa postati sijeda, no nedavne studije pokazuju kako su folikule kose također podložne raznim vrstama stresa, koji može rezultirati gubitkom pigmenta odnosno ubrzati pojavu sijedih vlasi.

Uzroci sijede kose

Prirodno, do gubitka pigmenta dolazi zbog smanjivanja aktivnosti melanocita, no i druga stanja ili bolesti mogu ubrzati taj proces:

  • Poremećaji štitnjače – mogu ubrzati pojavu sijedih vlasi, osobito Graveova bolest, Hashimotova bolest, hipertiroidizam (pojačan rad štitnjače)  i hipotiroidizam (smanjen rad štitnjače).
  • Nedostatak vitamina B12 – može biti uzrokovan bolestima koje pogađaju tanko crijevo, kao što su Chronova bolest i celijakija, no preuranjenu pojavu sijedih vlasi može uzrokovati i prehrana siromašna vitaminom B12, odnosno smanjeni unos mesa, jaja i mlijeka.
  • Loša kvaliteta krvi i problemi s bubrezima – tradicionalna kineska medicina i ayurveda govore kako preuranjenu pojavu sijedih vlasi uzrokuju neke dublje tegobe kao što su loša kvaliteta krvi i problemi s bubrezima.
  • Vitiligo – ova kožna bolest uzrokuje iznenadnu pojavu depigmentacije pa tako i pojavu sijedih vlasi ukoliko zahvaća tjeme.
  • Kemoterapija i genotoksični stres – razna zračenja i kemikalije, kojima smo izloženi čak i u svakodnevnom životu, a da toga nismo ni  svjesni, djeluju na trošenje matičnih ćelije melanocita i smanjenu proizvodnju pigmenta melanina.
  • Pušenje – oksidativni stres uzrokovan izloženosti cigaretnom dimu može ubrzati pojavu sijedih vlasi.
  • Određeni lijekovi – kao što su retinoidi, triparanol i mephesin, mogu utjecati na prijevremeno sijeđenje kose.

Kako spriječiti pojavu sijedih vlasi?

Čupanje sijedih vlasi nikako nije dobro rješenje, jer tako vlasište izlažemo dodatnom stresu. Umjesto toga, predlažemo da sijede vlasi, ako su izrazito uočljive, prikrijete preljevom ili bojom za kosu te pokušate poduzeti nekoliko koraka pomoću kojih možete usporiti pojavu novih sijedih vlasi.

Za početak, u prehranu uvrstite sjemenke crnog sezama, crni grah i orahe, koji utječu na smanjivanje sijedih vlasi, kao i hranu bogatu esencijalnim i omega masnim kiselinama, poput maslinovog ulja, avokada, i raznih orašastih plodova i sjemenki. Također, vaša prehrana bi trebala biti bogata vitaminima B i E, magnezijem i cinkom.

Ukoliko se odlučite obojiti kosu, preporučujemo da koristite prirodne pripravke. Ako nemate veliki broj sijedih vlasi, umjesto bojenja kose možete dva puta tjedno u količini od nekoliko kapi upotrijebiti ulja koja potiču tamnjenje kose. Preporučuje se ulje ružmarina, a možete ga koristiti i u kombinaciji s bademovim uljem, kokosovim, maslinovim i uljem jojobe.

Kadulja se preporučuje kao odlično sredstvo za ublažavanje stresa, ali i potamnjivanje i prikrivanje sijede kose. Ostali prirodni preparati koji vam mogu koristiti su ulje Neema, Kombucha te plodovi bijelog duda.

Možete isprobati i maske za kosu koje se u istočnim zemljama tradicionalno koriste za sprečavanje pojave sijedih vlasi.

I naposljetku, naučite se nositi sa stresnim situacijama. Stres ne utječe samo na preuranjenu pojavu sijedih vlasi, već i općenito loše djeluje na zdravlje. Ukoliko se loše nosite sa stresom, preporučujemo da se odlučite za neke od metoda opuštanja koje će pozitivno djelovati na cjelokupno stanje organizma.

Članak objavljen:

Saznajte više o kosi u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.36 / 5   11

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: sijeda kosa kod mladih, sijeda kosa lijek, sijede dlake, sijede vlasi kod mladih, sijeda kosa uzrok i lijek, kako se riješiti sijede kose, zašto kosa sijedi, sjeda kosa, sijede vlasi, sijede dlake kod mladih, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu