Ayurvedski tonici koji će brzo smiriti želudac
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja

U ayurvedi se agni (vatra) smatra esencijom života, ključnom za dobro zdravlje i simbolom svih metaboličkih funkcija u tijelu. Na sve što se konzumira gleda se kao na ponudu agniju, a hrana je najizravniji i najmoćniji oblik.
Pravilna prehrana može pojačati ovu vatru, zbog čega jača probavni sustav, dok je pogrešna prehrana može smanjiti, što dovodi do oslabljenog ili neuravnoteženog agnija.
Za održavanje uravnotežene metaboličke vatre ayurvedski praktičari preporučuju:
- jedenje samo kad ste gladni
- najmanje tri sata između obroka za pravilnu probavu
- izbjegavanje hladne, mokre, začinjene, masne i pržene hrane
- konzumiranje lagane, jednostavne hrane i uključivanje gheeja za stimulaciju agnija i poboljšanje probave.
Evo pet ayurvedskih rješenja za uobičajene želučane probleme.
Zatvor
Protiv zatvora pijte mješavinu gheeja, soli i vruće vode, koja podmazuje crijeva i uklanja bakterije. Alternative uključuju jedenje zrele banane dva sata nakon večere s vrućim mlijekom ili vodom ili uzimanje ricinusovog ulja (izbjegavati tijekom trudnoće i posavjetovati se s liječnikom za djecu ili dulju upotrebu).
Pomiješajte čajnu žličicu svježeg gheeja i pola čajne žličice soli u tri decilitra vruće vode. Pijte polako sat vremena nakon večere.
Nadutost
Topla voda sa sjemenkama komorača ili đumbirom može pomoći protiv nadutosti. Žvakanje sjemenki komorača nakon jela ili pijenje čaja od mente ili komorača također može smanjiti nadutost.
Tostirajte čajnu žličicu sjemenki komorača i dodajte u šalicu prokuhane vode sa svježim đumbirom, prstohvatom hinga i malo soli. Pijuckajte polako nakon jela.

Refluks kiseline
Žvakanje sjemenki komorača, svetog bosiljka ili klinčića može uravnotežiti kiselost želuca. Svježa pića poput kokosove vode ili mlaćenice mogu umiriti želudac.
Pomiješajte 1/4 šalice običnog jogurta s 3/4 šalice vode, dodajte sol, pečeni kumin u prahu, naribani đumbir i listiće korijandera.
Proljev
Jedite tikvice bogate vlaknima poput tikvica u juhama ili varivima i održavajte hidrataciju tekućinom poput vode, mlaćenice, voćnog soka ili čaja od đumbira.
Naribajte tri centimetra đumbira i prokuhajte s vodom i anisom, dodajte prah kurkume prije nego što procijedite i popijete.
Loša probava
Izbjegavajte mliječne proizvode, žitarice, sirovo povrće i teško probavljivu hranu. Odlučite se za povrće kuhano na pari ili prženo sa začinima za probavu i konzumirajte jušna jela.
Pomiješajte režnjeve češnjaka, listove bosiljka i sok od pšenične trave i pijte jednom dnevno.
Opće prehrambene navike u ayurvedi podrazumijevaju:
- koristite začine poput kurkume, kumina, komorača, korijandera i asafetide
- svakodnevno pijte čaj od đumbira ili kumina
- izbjegavajte ledenu hranu i piće
- tijekom obroka pijte male gutljaje tople vode
- izbjegavajte jesti ako niste gladni
- izbjegavajte kombiniranje vrlo vruće i hladne hrane ili sirove i kuhane hrane zajedno.
Pridržavanje ovih smjernica može pomoći u održavanju zdravog i sretnog probavnog sustava.
Pročitajte i ove članke:
- Kako izgleda pravilna probava? Nutricionistica otkriva što izgled stolice govori o vašoj prehrani i zdravlju probavnog sustava
- Spriječite upalna stanja i probavne poremećaje tijekom ljeta
- Šest pravila uz koja će probava postati lagana poput leptirića.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

Mjesečeva dijeta: Kako se provodi i što kaže struka?
-
Kreni Zdravo
- 2 min čitanja
- 8 Best Home Remedies for Upset Stomach. (2024). PharmEasy.
- Lobo, J. (2019). 5 Homemade Ayurvedic Tonics That Help Calm Your Stomach ASAP. Healthline.
- Heal stomach pain naturally with the Best Ayurvedic Home Remedies. Dr. Sharda Ayurveda.