Ayurvedski tonici koji će brzo smiriti želudac

ayurvedski tonik za probavu

U ayurvedi se agni (vatra) smatra esencijom života, ključnom za dobro zdravlje i simbolom svih metaboličkih funkcija u tijelu. Na sve što se konzumira gleda se kao na ponudu agniju, a hrana je najizravniji i najmoćniji oblik.

Pravilna prehrana može pojačati ovu vatru, zbog čega jača probavni sustav, dok je pogrešna prehrana može smanjiti, što dovodi do oslabljenog ili neuravnoteženog agnija.

Ayurveda upozorava na štetnu hranu poput pržene hrane, prerađenog mesa i vrlo hladne hrane, jer može ostaviti neprobavljene ostatke koji stvaraju toksine ili “amu”, za koju se vjeruje da je glavni uzrok bolesti.

Za održavanje uravnotežene metaboličke vatre ayurvedski praktičari preporučuju:

  • jedenje samo kad ste gladni
  • najmanje tri sata između obroka za pravilnu probavu
  • izbjegavanje hladne, mokre, začinjene, masne i pržene hrane
  • konzumiranje lagane, jednostavne hrane i uključivanje gheeja za stimulaciju agnija i poboljšanje probave.

Evo pet ayurvedskih rješenja za uobičajene želučane probleme.

Zatvor

Protiv zatvora pijte mješavinu gheeja, soli i vruće vode, koja podmazuje crijeva i uklanja bakterije. Alternative uključuju jedenje zrele banane dva sata nakon večere s vrućim mlijekom ili vodom ili uzimanje ricinusovog ulja (izbjegavati tijekom trudnoće i posavjetovati se s liječnikom za djecu ili dulju upotrebu).

Pomiješajte čajnu žličicu svježeg gheeja i pola čajne žličice soli u tri decilitra vruće vode. Pijte polako sat vremena nakon večere.

Nadutost

Topla voda sa sjemenkama komorača ili đumbirom može pomoći protiv nadutosti. Žvakanje sjemenki komorača nakon jela ili pijenje čaja od mente ili komorača također može smanjiti nadutost.

Tostirajte čajnu žličicu sjemenki komorača i dodajte u šalicu prokuhane vode sa svježim đumbirom, prstohvatom hinga i malo soli. Pijuckajte polako nakon jela.

Topla voda sa sjemenkama komorača može pomoći protiv nadutosti
FOTO: Shutterstock

Refluks kiseline

Žvakanje sjemenki komorača, svetog bosiljka ili klinčića može uravnotežiti kiselost želuca. Svježa pića poput kokosove vode ili mlaćenice mogu umiriti želudac.

Pomiješajte 1/4 šalice običnog jogurta s 3/4 šalice vode, dodajte sol, pečeni kumin u prahu, naribani đumbir i listiće korijandera.

Proljev

Jedite tikvice bogate vlaknima poput tikvica u juhama ili varivima i održavajte hidrataciju tekućinom poput vode, mlaćenice, voćnog soka ili čaja od đumbira.

Naribajte tri centimetra đumbira i prokuhajte s vodom i anisom, dodajte prah kurkume prije nego što procijedite i popijete.

Loša probava

Izbjegavajte mliječne proizvode, žitarice, sirovo povrće i teško probavljivu hranu. Odlučite se za povrće kuhano na pari ili prženo sa začinima za probavu i konzumirajte jušna jela.

Pomiješajte režnjeve češnjaka, listove bosiljka i sok od pšenične trave i pijte jednom dnevno.

Opće prehrambene navike u ayurvedi podrazumijevaju:

  • koristite začine poput kurkume, kumina, komorača, korijandera i asafetide
  • svakodnevno pijte čaj od đumbira ili kumina
  • izbjegavajte ledenu hranu i piće
  • tijekom obroka pijte male gutljaje tople vode
  • izbjegavajte jesti ako niste gladni
  • izbjegavajte kombiniranje vrlo vruće i hladne hrane ili sirove i kuhane hrane zajedno.

Pridržavanje ovih smjernica može pomoći u održavanju zdravog i sretnog probavnog sustava.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu