Ricinusovo ulje za probavu – prirodni laksativ

Ricinusovo ulje za probavu

Ricinusovo ulje gusto je ulje dobiveno iz biljke ricinus. Može se koristiti kao prirodni laksativ u slučaju probavnih poteškoća.

Ricinus, latinskog naziva Ricinus communis, biljka je koja potječe iz Afrike ili Indije, a danas je rasprostranjena u cijelom svijetu. Ova biljka poznata je i koristi se od davnina, a neki ju čak nazivaju imenima Kristova palma i stablo čuda.

Biljka ricinus
Foto: Pixabay

Iz nje se dobiva ricinusovo ulje koje ima mnoge farmakološke učinke:

 • vlaži kožu,
 • djeluje protuupalno,
 • pomaže u zarastanju rana,
 • ima laksativni učinak.

Ricinusovo ulje ne koristi se prilikom pripreme hrane, već u proizvodnji mnogih industrijskih proizvoda te u kozmetičke i medicinske svrhe. Ono je prirodni laksativ te može biti korisno u tretiranju povremene konstipacije. Međutim, zbog nuspojava ne preporučuje se koristiti ga za rješavanje kronične konstipacije.

Uz ricinusovo ulje, postoje i drugi prirodni laksativi. Više o njima možete pročitati u članku Prirodni laksativi – koji su i zašto ih koristiti.

Ricinusovo ulje – proces proizvodnje i uklanjanje toksina ricina

Ricinusovo ulje
Foto: Photo Secrets

Ricinusovo ulje proizvodi se ekstrakcijom iz sjemenki biljke. Sjemenke se nakon berbe prvo suše kako bi se što lakše mogle oljuštiti prije samog provođenja ekstrakcije. Proces ljuštenja, tj. uklanjanja ljuske, vrlo je važan jer ljuska sadrži značajne količine ricina, jednoga od pet najtoksičnijih spojeva do sada poznatih u svijetu.

Nakon ljuštenja slijedi zagrijavanje sjemenki. Svrha zagrijavanja je olakšavanje ekstrakcije, ali i dodatni gubitak otrova ricina tijekom proizvodnje ulja. Sjemenke se zatim podvrgavaju procesu ekstrakcije.

Ulje se može ekstrahirati na tri načina:

 • mehaničkim prešanjem,
 • korištenjem organskih otapala,
 • kombinacijom ova dva postupka.

Nakon ekstrakcije, ulje se filtrira i podliježe rafinaciji kako bi se uklonile sve neželjene komponente i produžio rok trajanja. Ulje se može pravilno skladištiti ne izlaganjem visokim temperaturama i izravnoj svjetlosti, a uobičajen rok trajanja mu je 12 mjeseci.

Sjemenke ricinusa ne smiju se konzumirati jer sadrže snažni toksin ricin. Proizvedeno ricinusovo ulje ne sadrži toksin ricin te nije otrovno.

Ricinusovo ulje za probavu – tretiranje konstipacije

Konstipacija se definira kao nedostatak redovitog pražnjenja crijeva, a može izazvati i neugodne simptome poput abdominalne boli i nadutosti. Preciznije rečeno, imate konstipaciju ako idete na zahod 3 puta tjedno ili rjeđe, a vaša stolica je oskudna i tvrda.

Međutim, budući da je svaki organizam poseban, bilo kakvo smanjenje učestalosti pražnjenja crijeva može biti znak konstipacije. Ako često imate problema s konstipacijom, svakako se obratite liječniku.

Osim konstipacije, postoji i termin opstipacija. To nisu dva ista pojma. Opstipacija, bolje poznata pod nazivom zatvor, predstavlja potpuni izostanak spontanog pražnjenja crijeva.

Uzroci konstipacije mogu biti raznoliki. Mnoge bolesti i lijekovi mogu uzrokovati smanjenu sposobnost crijeva za redovitim pokretima i pražnjenjem. Međutim, sve je češća konstipacija kao posljedica ubrzanog načina života i:

 • nedostatka unosa prehrambenih vlakana,
 • nedovoljnog unosa tekućine,
 • izostanka redovite tjelesne aktivnosti,
 • ignoriranja potrebe za odlaskom na zahod.

Prije uzimanja bilo kakvih sredstava protiv konstipacije, treba razmotriti može li sama promjena načina života imati pozitivan učinak.

Ricinusovo ulje – način djelovanja

Iako se ricinusovo ulje od davnina koristi kao lijek protiv konstipacije, tek je nedavno otkriven način njegova djelovanja. Glavni spoj odgovoran za laksativan učinak je ricinoleična kiselina. Ona je masna kiselina koja prevladava u ricinusovom ulju.

Vezanjem za receptore glatkih mišića u crijevima ona potiče mišiće na kontrakciju, što je upravo potrebno za izbacivanje sadržaja iz crijeva. Na taj način, konstipacija je riješena.

Ricinusovo ulje djeluje poput drugih stimulirajućih laksativa, u koje se također ubrajaju:

Kada osoba popije ricinusovo ulje, crijeva se počnu više pokretati, što naposljetku rezultira lakšim izbacivanjem stolice.

Ricinusovo ulje za probavu – doziranje

Ricinusovo ulje vrlo je gusto i specifičnog okusa, zbog čega ga je mnogima teško progutati. Kako biste ga učinili prihvatljivijim i zamaskirali neugodan okus, možete ga prethodno ohladiti u hladnjaku pa pomiješati s voćnim sokom ili mlijekom i popiti.

Uobičajena doza koja se koristi za laksativni učinak je 15 mL, odnosno 3 čajne žličice ulja. Ulje se može koristiti u trajanju do tjedan dana.

Obično se uzima tijekom dana zbog relativno brzog vremena djelovanja u odnosu na druge laksative. Naime, u većini slučajeva potrebna su mu 2 do 3 sata, a rjeđe 6, za iskazivanje laksativnog učinka pa se ne preporučuje uzimati ga prije spavanja jer bi vas mogao probuditi usred noći kada počne djelovati.

Ricinusovo ulje za probavu – nuspojave

Dugotrajno korištenje stimulirajućih laksativa može kao posljedicu imati smanjenje normalne funkcije i pokretljivosti crijevnih mišića jer se crijeva naviknu imati vanjski izvor poticanja kontrakcije. U ovom slučaju to je ricinoleična kiselina. Kao posljedica, gube se mehanizmi koji inače potiču pokretanje crijeva, što naposljetku može dovesti do pojave kronične konstipacije.

Agencija za hranu i lijekove SAD-a (engl. FDA) ne preporučuje korištenje ricinusovog ulja trudnicama zbog mogućeg štetnog učinka na fetus.

Nigerijski znanstvenici S. A. Salami i Y. Raji na eksperimentalnim su štakorima u istraživanju objavljenom 2015. godine pokazali negativan učinak korištenja ricinusovog ulja u trudnoći. Ricinusovo ulje djeluje kao endokrini disruptor, što znači da utječu na hormonsku ravnotežu u organizmu. To se može negativno odraziti na razvoj fetusa.

Osobe koje također ne bi trebale koristiti ricinusovo ulje, niti druge laksative su:

Djeci starijoj od 6 godina i osobama koje su na redovitoj terapiji lijekovima ne bi se trebalo davati ricinusovo ulje bez prethodnog savjetovanja s liječnikom.

Ricinusovo ulje ne preporučuje se uzimati uz sljedeće lijekove:

 • diuretike,
 • antibiotike (uključujući tetracikline),
 • antikoagulanse,
 • lijekove za srce,
 • lijekove za kosti.

Ricinusovo ulje djeluje kao laksativ. To znači da povećava pokretljivost crijeva i ubrzava prolazak sadržaja kroz crijeva. Zbog toga smanjuje apsorpciju nutrijenata u crijevima. Može uzrokovati grčeve i dijareju.

Ricinusovo ulje – gdje kupiti i cijena

Ricinusovo ulje možete kupiti u bilo kojoj ljekarni. Cijene se kreću od 20 do 40 kn, ovisno o volumenu pakiranja. Ulje je dostupno i u prodavaonicama zdrave i ekološke hrane.

Zbog svega navedenog, ricinusovo ulje ne preporučuje se koristiti prilikom kuhanja, ali može se koristiti kao učinkovito sredstvo protiv konstipacije. Imajte na umu nuspojave njegovog korištenja, zbog kojih se ne bi trebalo koristiti tijekom dugog vremenskog perioda.

Osim ricinusovog ulja, o nekim drugim prirodnim laksativima možete pročitati u članku klikom na ovu poveznicu. Ako vas već duže muči konstipacija, nemojte sami posezati za laksativima, već se obratite liječniku.

Članak objavljen:

Izvori:

 1.  Watson, S. (2018) How to Use Castor Oil to Relieve Constipation. Healthline.
 2. Nall, R. (2018) Does castor oil help constipation? MedicalNewsToday.
 3. Ljubačić, N., Nikolić, M. (2009) Zatvor ili opstipacija. PLIVA zdravlje.
 4. AL-Tamimi, F., Hegazi, A. E. M. (2008) A Case of Castor Bean Poisoning. Sultan Qaboos University Medical Journal, 8, 83-87.
 5. Kubala, J. (2018) 7 Benefits and Uses of Castor Oil. Healthline.
 6. Franke, H., Scholl, R., Aigner, A. (2019) Ricin and Ricinus communis in pharmacology and toxicology-from ancient use and “Papyrus Ebers” to modern perspectives and “poisonous plant of the year 2018”. Naunyn-Schmiedeberg’s Archives of Pharmacology, 392, 1181–1208.
 7. Patel, V. R., Dumancas, G. G., Viswanath, L. C. K., Maples, R., Subong, B. J. J. (2016) Castor Oil: Properties, Uses, and Optimization of Processing Parameters in Commercial Production. Lipid Insights, 9, 1–12.
 8. Salami, S. A., Raji, Y. (2015) Generational reproductive outcomes in Wistar rats maternally exposed to Ricinus communis oil at different stages of gestation. Journal of Developmental Origins of Health and Disease, 6(5), 443–453.

Ocijenite članak

4.29 / 5   7

Foto: Pixabay

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu