Čaj od sene – snažni prirodni laksativ, nuspojave i priprema

sena

Sena (Cassia senna) je grmolika tropska biljka koja se obično koristi zbog svojih laksativnih svojstava. Aktivni sastojci njezinih listova djeluju na živčani splet u našim crijevima koji se zove Auerbachov pleksus. Djelujući na njega listovi sene pojačavaju peristaltiku crijeva i djeluju kao laksativ.

Čaj od sene potiče crijevne kontrakcije, a time i probavu. On prirodno sprječava lijenost crijeva i zatvor. Osim zrelih i osušenih listova, kao laksativ se može koristiti i plod sene. Plod je nalik na mahunu i sadrži manje aktivnih sastojaka. 

U nastavku članka pročitajte kako koristiti i pripremiti čaj od sene

Sena – ljekovitost

Sena prirodno raste u Africi i Aziji, a kod nas se kao dodatak prehrani može se naći u obliku kapsula, tableta, čaja i tinkture. Ona sadrži spojeve koji djeluju na kontrakciju crijeva, a to su:

 • glikozidi,
 • flavonoidi,
 • sluzi,
 • šećer,
 • smole,
 • derivati antrakinona.

Kao općeprihvaćeni laksativ koristi se i u medicini za čišćenje crijeva prije kolonoskopije te kao tretman za sindrom iritabilnog crijeva (IBS) i hemoroide. Međutim, pozitivno djelovanje na hemoroide nije znanstveno dokazano.

Sena također ima antiparazitna i protuupalna svojstva. Sena nalazi svoju primjenu i u programima za mršavljenje, ali nema dovoljno znanstvenih dokaza koji bi poduprli tu upotrebu.

Iako nije preporučljiva za dugotrajnu upotrebu, znanstvena istraživanja su pokazala da sena ne pridonosi razvoju raka debelog crijeva.

Postoje indikacije da djeluje antioksidativno i citotoksično na leukemične stanice, kao što je dokazalo istraživanje brazilskih znanstvenika, objavljeno 2016. godine u časopisu Oxidative Medicine and Cellular Longevity.

Čaj od sene – priprema

Najširu primjenu ima čaj od sene. No, ako ga namjeravate piti, izbjegavajte vrećice čaja od sene, jer one mogu sadržavati previše ili premalo biljke.

Kada je u pitanju biljka snažnog djelovanja, važno je kontrolirati dozu. Za jednu šalicu čaja potrebno vam je od pola do 2 grama zdrobljenog seninog lišća.

Pripremite čaj od sene ovako:

 1. Prah od listova sene prelijte vrućom (ne kipućom) vodom i ostavite da stoji 10 minuta.
 2. Drugi način pripreme čaja je dugotrajniji, ali blaže djeluje na organizam. On uključuje namakanje sene u hladnoj vodi 12 sati.

suseno-lisce-sene Foto: Photospin

Čaj od sene ima jantarnu boju, slab miris i gorak okus. Zbog okusa ga je dobro piti u kombinaciji s drugim čajevima ili začinima koji im se inače dodaju, kao što su koromač, narančina kora, cimet, anis ili đumbir.

Čaj od sene – doziranje

Zbog aktivnih sastojaka u biljci seni, postoji određena dnevna doza koju se ne bi trebalo prekoračiti.

Američka agencija za hranu i lijekove propisuje 17.2 miligrama dnevno za osobe starije od 12 godina, a 8.5 miligrama za djecu mlađu od 12 godina. Dnevna doza sene koja se ne bi trebala prekoračiti je 34.4 miligrama, ističu stručnjaci sa zdravstvenog portala Healthline.

Veća doza ove biljke bi mogla uzrokovati blaže nuspojave, a dugoročna primjena biljke bi mogla uzrokovati probleme poput zadržavanja vode u organizmu.

Čaj od sene – nuspojave i interakcije

Treba biti strpljiv kada je u pitanju čaj od sene. Rezultati se ne pojavljuju odmah, već u roku od 6 do 12 sati. Zbog toga ga je najbolje piti prije spavanja.

Nemojte piti više od dvije šalice čaja od sene dnevno i nemojte ga koristiti više od sedam uzastopnih dana, osim ako to preporučuje vaš liječnik.

Kad prvi put pijete senu, uzmite manju količinu kako biste vidjeli kako reagirate na nju. Ovo naglašavamo, jer prekomjerna doza čaja ima neugodne nuspojave. Neke od njih su:

Prekomjerna upotreba može oštetiti debelo crijevo i rektum i uzrokovati snažnu ovisnost. Ovisnost je česta posljedica korištenja sene za mršavljenje.

Među posljedicama dugoročnog korištenja su slabljenje kostiju i mišića te zadržavanje vode u organizmu.

bol-u-trbuhu Foto: Photospin

Trudnice i dojilje nikako ne bi trebale koristiti pripravke od sene. Djeca mlađa od 12 godina, također. Još je nekoliko zdravstvenih stanja u kojim bi bilo poželjno izbjegavati pripravke od sene. Među njima su:

Zbog snažnog djelovanja, dugo korištenje listova sene nije preporučljivo.

Ipak, s obzirom na to da je plod sličan u sastojcima, a blaži, za njegovu dugotrajnu uporabu nema posebnih upozorenja.

Prije uzimanja sene ili bilo kojeg biljnog lijeka obavezno se savjetujte s vašim liječnikom ili farmaceutom. 

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Gotter, A. (2017) What Is Senna Tea? Healthline.
 2. Senna: Uses, Side Effects, Interactions, Dosage, and Warning. (2018) WebMD.
 3. Staughton, J. (2018) 7 Amazing Benefits Of Alexandria Senna. Organic Facts.
 4. Grupa autora (2016) The Chemical Profile of Senna velutina Leaves and Their Antioxidant and Cytotoxic EffectsOxid Med Cell Longev. 8405957.

Saznajte više o zdravom mršavljenju u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.25 / 5   8

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu