Pašteta od graha: Nutritivno bogata i bez aditiva! Imamo recepte idealne za doručak, kao namaz za tortilju ili sendvič

Pašteta od graha

Brojne su generacije odrasle na paštetama. Pašteta je nekad bila uobičajeni prehrambeni artikl idealan za doručak, kao obrok na plaži ili kao nešto što se ima u hladnjaku za prigristi. Pašteta nije najbolji izvor nutrijenata, štoviše, možemo više govoriti o praznim kalorijama

Osim klasične jetrene ili čajne paštete, danas su nam dostupne i riblje paštete, ali i vegetarijanske i veganske na bazi povrća, gljiva i mahunarki. Međutim, paštete možemo vrlo lako napraviti i kod kuće i tako dobiti nutritivno bogatiju verziju bez aditiva. 

Takva domaća pašteta bit će odlična za doručak uz šnitu raženog ili kukuruznog kruha, kao namaz za tortilju ili sendvič.

Posebice su hranjive paštete od mahunarki, kao što je pašteta od slanutka ili pašteta od graha

Ako ste vegan, ovo je izvrstan način kako dobiti kompletan obrok jer pašteta od mahunarki i kruh od žitarica čine odličan spoj koji će dati sve potrebne aminokiseline. Naravno, dodajte i još koju krišku povrća po izboru. 

Pašteta od graha - najjednostavniji recept
FOTO: Shutterstock

Pašteta od graha – najjednostavniji recept

Krećemo od najjednostavnijeg recepta za paštetu od graha koju možete napraviti baš svatko, a gotova je za taj tren. 

Sastojci:

Priprema

  1. Grah isperite i ocijedite. 
  2. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte češnjak, a potom dodajte grah i dinstajte nekoliko minuta. 
  3. U blender dodajte grah s češnjakom, začine, peršin i sok limuna te izblendajte u paštetu. 
  4. Poslužite uz integralne krekere, grisine ili integralni kruh po izboru. 
Pašteta od bijelog graha
FOTO: Shutterstock

Pašteta od bijelog graha 

Kad su burgeri u pitanju, najhvaljeniji je crni grah, a bijeli grah će biti odlična baza za ukusnu domaću paštetu. Ako radite veću količinu paštete, pohranite je u staklenku, stavite u hladnjak i potrošite unutar 3 – 5 dana. 

Sastojci:

Priprema

  1. Grah isperite i ocijedite. 
  2. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte češnjak, luk i mrkvu oko sedam minuta, a potom dodajte grah i dinstajte nekoliko minuta. 
  3. U blender dodajte sve sastojke i začine te izblendajte. 
  4. Začinite dodatno prema želji, odnosno probajte paštetu kako biste vidjeli treba li još koji začin. 
Pašteta od graha i gljiva
FOTO: Shutterstock

Pašteta od graha i gljiva

Gljive daju posebnu aromu i zasitnost pašteti, a grah u kombinaciji s gljivama odlična je zamjena za mesne paštete i nadopuna vegetarijanskoj prehrani. 

Sastojci:

Priprema

  1. Grah isperite i ocijedite. 
  2. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte češnjak i luk, a potom dodajte šampinjone i dinstajte nekoliko minuta. 
  3. Potom, dodajte grah i dinstajte još koju minutu.
  4. Stavite sve sastojke u blender i izblendajte. 
  5. Poslužite uz tost. 
Pašteta od graha i jaja
FOTO: Shutterstock

Pašteta od graha i jaja

Za one koji imaju veću potrebu za proteinima, ali i mastima, imamo recept u kojem je pašteta od graha dodatno obogaćena jajima koja su dobar izvor proteina i masti za zasitniji doručak. 

Sastojci:

Priprema

  1. Grah isperite i ocijedite. 
  2. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte češnjak i luk, a potom dodajte grah i dinstajte nekoliko minuta. 
  3. Potom umiješajte narezana jaja, začine, limunov sok i kiselo vrhnje (opcionalno) i sve usitnite u blenderu do glatke smjese.
  4. Za još više proteina poslužite uz šnitu proteinskog kruha. 
Pašteta od graha s bučinim uljem
FOTO: Shutterstock

Pašteta od graha s bučinim uljem 

Grah i bučino ulje čine savršen spoj okusom karakterističan za kontinentalnu Hrvatsku. Rado jedemo salate s grahom, lukom i krumpirom prelivene najfinijim bučinim uljem. Ono će pašteti od graha dati poseban okus i aromu. 

Sastojci:

Priprema

  1. Grah isperite i ocijedite. 
  2. U blender stavite sve sastojke i izblendajte do glatke smjese.
  3. Prije posluživanja dodajte po želji još koju kap bučinog ulja. 
Pikantna pašteta od graha
FOTO: Shutterstock

Pikantna pašteta od graha 

Ako volite pikantnije paštete i rado eksperimentirate sa začinima, onda ćete uživati u ovom receptu. 

Sastojci:

Priprema

  1. Grah isperite i ocijedite.
  2. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte češnjak, luk i papriku oko sedam minuta, a potom dodajte grah i dinstajte nekoliko minuta. 
  3. Dodajte sve začine i pomiješajte. 
  4. Ubacite sve sastojke u blender i izblendajte do glatke smjese. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu