Pašteta od graha: Nutritivno bogata i bez aditiva! Imamo recepte idealne za doručak, kao namaz za tortilju ili sendvič
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja
Brojne su generacije odrasle na paštetama. Pašteta je nekad bila uobičajeni prehrambeni artikl idealan za doručak, kao obrok na plaži ili kao nešto što se ima u hladnjaku za prigristi. Pašteta nije najbolji izvor nutrijenata, štoviše, možemo više govoriti o praznim kalorijama.
Osim klasične jetrene ili čajne paštete, danas su nam dostupne i riblje paštete, ali i vegetarijanske i veganske na bazi povrća, gljiva i mahunarki. Međutim, paštete možemo vrlo lako napraviti i kod kuće i tako dobiti nutritivno bogatiju verziju bez aditiva.
Posebice su hranjive paštete od mahunarki, kao što je pašteta od slanutka ili pašteta od graha.
Ako ste vegan, ovo je izvrstan način kako dobiti kompletan obrok jer pašteta od mahunarki i kruh od žitarica čine odličan spoj koji će dati sve potrebne aminokiseline. Naravno, dodajte i još koju krišku povrća po izboru.
Pašteta od graha – najjednostavniji recept
Krećemo od najjednostavnijeg recepta za paštetu od graha koju možete napraviti baš svatko, a gotova je za taj tren.
Sastojci:
- 400 g graha iz konzerve
- 2 režnja češnjaka (sjeckana)
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- sok jednog limuna
- crni papar
- sol
- 1 – 2 jušne žlice svježeg peršina (nasjeckanog).
Priprema
- Grah isperite i ocijedite.
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte češnjak, a potom dodajte grah i dinstajte nekoliko minuta.
- U blender dodajte grah s češnjakom, začine, peršin i sok limuna te izblendajte u paštetu.
- Poslužite uz integralne krekere, grisine ili integralni kruh po izboru.
Pašteta od bijelog graha
Kad su burgeri u pitanju, najhvaljeniji je crni grah, a bijeli grah će biti odlična baza za ukusnu domaću paštetu. Ako radite veću količinu paštete, pohranite je u staklenku, stavite u hladnjak i potrošite unutar 3 – 5 dana.
Sastojci:
- 400 g bijelog graha iz konzerve
- 1 šalica mrkve (narezane)
- 1 crveni luk (sjeckan)
- 2 režnja češnjaka (sjeckana)
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 1 jušna žlica tahinija
- sok jednog limuna
- crni papar
- sol
- svježi bosiljak.
Priprema
- Grah isperite i ocijedite.
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte češnjak, luk i mrkvu oko sedam minuta, a potom dodajte grah i dinstajte nekoliko minuta.
- U blender dodajte sve sastojke i začine te izblendajte.
- Začinite dodatno prema želji, odnosno probajte paštetu kako biste vidjeli treba li još koji začin.
Pašteta od graha i gljiva
Gljive daju posebnu aromu i zasitnost pašteti, a grah u kombinaciji s gljivama odlična je zamjena za mesne paštete i nadopuna vegetarijanskoj prehrani.
Sastojci:
- 400 g crnog graha iz konzerve
- 200 g šampinjona (sjeckanih)
- 2 režnja češnjaka (sjeckana)
- 1 glavica crvenog luka (sjeckana)
- 2 jušne žlice kiselog vrhnja
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- sok jednog limuna
- crni papar
- sol
- začinsko bilje po želji.
Priprema
- Grah isperite i ocijedite.
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte češnjak i luk, a potom dodajte šampinjone i dinstajte nekoliko minuta.
- Potom, dodajte grah i dinstajte još koju minutu.
- Stavite sve sastojke u blender i izblendajte.
- Poslužite uz tost.
Pašteta od graha i jaja
Za one koji imaju veću potrebu za proteinima, ali i mastima, imamo recept u kojem je pašteta od graha dodatno obogaćena jajima koja su dobar izvor proteina i masti za zasitniji doručak.
Sastojci:
- 400 g crnog graha iz konzerve
- 4 kuhana jaja
- 2 režnja češnjaka (sjeckana)
- 1 glavica crvenog luka (sjeckanog)
- 2 jušne žlice kiselog vrhnja
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- sok jednog limuna
- crni papar
- sol.
Priprema
- Grah isperite i ocijedite.
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte češnjak i luk, a potom dodajte grah i dinstajte nekoliko minuta.
- Potom umiješajte narezana jaja, začine, limunov sok i kiselo vrhnje (opcionalno) i sve usitnite u blenderu do glatke smjese.
- Za još više proteina poslužite uz šnitu proteinskog kruha.
Pašteta od graha s bučinim uljem
Grah i bučino ulje čine savršen spoj okusom karakterističan za kontinentalnu Hrvatsku. Rado jedemo salate s grahom, lukom i krumpirom prelivene najfinijim bučinim uljem. Ono će pašteti od graha dati poseban okus i aromu.
Sastojci:
- 400 g graha iz konzerve
- pola šalice mješavine bučinih i suncokretovih sjemenki
- 2 jušne žlice bučinog ulja
- 2 režnja češnjaka (sjeckana)
- sok jednog limuna
- crni papar
- sol
- 2 jušne žlice svježeg peršina (nasjeckanog).
Priprema
- Grah isperite i ocijedite.
- U blender stavite sve sastojke i izblendajte do glatke smjese.
- Prije posluživanja dodajte po želji još koju kap bučinog ulja.
Pikantna pašteta od graha
Ako volite pikantnije paštete i rado eksperimentirate sa začinima, onda ćete uživati u ovom receptu.
Sastojci:
- 400 g graha iz konzerve
- 1 crvena paprika (nasjeckana)
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 1 crveni luk (sjeckan)
- 2 režnja češnjaka (sjeckana)
- sok jednog limuna
- 1 čajna žličica mljevene crvene paprike
- pola čajne žličice kajenskog papra
- 1 čajna žličica dimljene paprike
- pola čajne žličice kumina u prahu
- pola čajne žličice korijandera u prahu
- crni papar
- sol
- začinsko bilje po želji.
Priprema
- Grah isperite i ocijedite.
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte češnjak, luk i papriku oko sedam minuta, a potom dodajte grah i dinstajte nekoliko minuta.
- Dodajte sve začine i pomiješajte.
- Ubacite sve sastojke u blender i izblendajte do glatke smjese.
Pročitajte i ove članke:
- Pašteta od slanutka: Nutritivno bogatija od klasičnih ribljih ili mesnih pašteta iz trgovine! Evo nekoliko recepata u raznim kombinacijama
- Pašteta od tune: Nutritivno bogati namaz koji možete jesti bilo kad u danu! Imamo recepte za svačiji gušt
- Povrtni namazi: Odličan način da jedete više povrća ili za dane kada vam se ne jede meso! Imamo tri recepta koja morate probati.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja