Palačinke od slanutkovog brašna: Ove možete jesti češće! Imamo slane i slatke recepte, a i nekoliko trikova za smjesu
- Budite prvi i komentirajte!
- 5 min čitanja
Na naše tržište je već odavno stigao širok raspon proizvoda koji su najčešće proizašli iz potrebe za bezglutenskim zamjenama i sl. Iako najčešće koristimo bijelo brašno u pravljenju kruha, palačinki i kolača, zapravo ih možemo napraviti s nutritivno bogatijim brašnima.
Pored raznih brašna od žitarica kao što je pirovo integralno brašno ili zobeno brašno, danas su nam dostupna i brašna od mahunarki te orašastih plodova. Takva brašna sadrže visok udio proteina, a nerijetko i vlakana.
Iako je takvim brašnima cijena viša u odnosu na klasična bijela brašna, ipak se isplati uložiti u kvalitetnije vrste brašna s obzirom na nutritivnu vrijednost jer brašno ne koristimo svaki dan. Samim time, takva pakiranja od 500 ili 1.000 g trajat će duže vrijeme.
Brašna na bazi mahunarki, koja možemo kupiti uglavnom u specijaliziranim trgovinama, su:
- slanutkovo brašno
- sojino brašno
- brašno od graška
- brašno od crvene leće
- brašno crnog graha.
Sva ta brašna nemaju nužno manje kalorija od klasičnih brašna, no sadrže znatan udio proteina. Odabrali smo slanutkovo brašno kako bismo napravili palačinke od slanutkovog brašna, no najprije pogledamo nutritivni sastav.
Slanutkovo brašno na 100 g sadrži:
- oko 380 kcal
- 22 g proteina
- oko 11 g vlakana
- oko 5 g masti
- oko 10 g šećera.
Dakle, vidimo da slanutkovo brašno sadrži značaj udio vlakana i proteina te prirodno prisutan, a ne dodani šećer. Ako uzmemo 50 g slanutkovog brašna kao porciju za jednu osobu, tada smo samo s tim sastojkom osigurali oko 5 g vlakana i 10 g proteina.
Slanutkovo brašno posebice se koristi u indijskoj kuhinji za pripremu povrća uvaljanog u slanutkovo brašno te za palačinke poznate kao besan.
Ono što može biti izazov kod korištenja brašna na bazi mahunarki jest nedostatak glutena koji igra važnu ulogu kod povezivanja smjese. Drugim riječima, bijelo i srodna brašna su idealna za pripremu kruha, peciva i palačinki jer se smjesa ne trga i ne raspada zbog glutena.
Međutim, postoje rješenja kako spriječiti raspadanje smjese napravljene od brašna koja nemaju prirodno prisutan gluten, evo neka:
- mješavina brašna – pola količine (polu)bijelog brašna i pola bezglutenskog brašna
- dodavanje bezglutenskom brašnu 1 – 2 jušne žlice tapioka škroba
- dodavanje krumpirovog ili drugog škroba.
Palačinke od slanutkovog brašna u slanoj verziji
Najprije ćemo napraviti palačinke od slanutkovog brašna u slanoj verziji. Ako volite indijsku kuhinju, odnosno začine, ovaj recept je za vas.
Sastojci:
- 1 šalica slanutkovog brašna
- pola čajne žličice praška za pecivo
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- pola čajne žličice soli
- pola čajne žličice kumina
- pola čajne žličice kurkume
- pola šalice vode.
Priprema
- U jednoj posudi pomiješajte suhe sastojke – slanutkovo brašno, začine, sol i prašak za pecivo.
- U suhe sastojke postepeno dodajte vodu i maslinovo ulje uz miješanje kako biste spriječili nastajanje grudica.
- Na tavi zagrijte ulje te žlicu do dvije smjese.
- Pecite palačinke sa svake strane oko 2 – 3 minute, dok ne poprime zlatnu boju.
- Palačinke punite povrćem po izboru te kuhanim jajima, tunom ili komadićima piletine.
Palačinke od slanutkovog brašna kao zamjena za tortilje
Palačinke od slanutkovog brašna u slanoj verziji dobro dođu kao zamjena za klasične tortilje. Još jedan brzinski recept koji može biti i ručak na poslu zadovoljit će nutritivne potrebe bez previše ulaganja vremena.
Sastojci za palačinke:
- 50 g slanutkovog brašna
- 1 jušna žlica tapioka škroba ili drugog škroba
- 1 čajna žličica maslinovog ulja
- prstohvat soli
- prstohvat praška za pecivo.
Sastojci za punjenje:
- 1 jušna žlica veganske majoneze
- pola šalice dimljenog tofua (narezanog na kockice)
- pola šalice ribanog kupusa
- 1 ribana mrkva.
Priprema
- Pomiješajte sve sastojke za palačinke i pecite ih sa svake strane oko 2 – 3 minute do zlatne boje.
- U zdjeli pomiješajte ribani kupus i mrkvu s tofuom i veganskom majonezom te dodajte po želji još crnog papra.
- Punite palačinke prethodno napravljenom salatom i zarolajte.
Kao što vidimo, palačinke od slanutkovog brašna lako se prave i u slanoj verziji, a mogu biti brzi ručak ili večera. Dodajte neki izvor nemasnog proteina, povrća i umak po želji, po mogućnosti lagani od jogurta.
Palačinke od slanutkovog brašna u slatkoj verziji
Sada prelazimo na one slađe recepte – palačinke od slanutkovog brašna u slatkoj verziji idealne za doručak ili kao nutritivno bogatiji desert.
Sastojci:
- pola šalice slanutkovog brašna
- pola čajne žličice cejlonskog cimeta
- prstohvat praška za pecivo
- pola čajne žličice vanilin šećera
- 1 jušna žlica meda
- 1 jaje
- 1 čajna žličica maslinovog ulja
- pola šalice biljnog napitka po izboru.
Priprema
- U jednoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke – brašno, prašak za pecivo, cimet i vanilin šećer.
- Potom suhim sastojcima dodajte preostale sastojke i sjedinite smjesu.
- Pecite palačinke na tavi s obje strane dok ne pozlate. Ako želite američke palačinke, smanjite udio biljnog napitka za dobivanje gušće smjese i pecite ih na manjoj tavi.
- Kad su pečene, palačinke premažite namazom po želji.
Izbor namaza za slatke palačinke od slanutkovog brašna:
- pekmez sa smanjenim udjelom šećera
- čisti kikiriki maslac ili drugi maslac od orašastih plodova
- čokoladni namaz bez dodanog šećera.
Pročitajte članak “Proteinski namazi: Brzo se pripremaju, nutritivno su bogatiji, a jednako fini kao kupovni namazi puni šećera! Imamo 4 recepta“.
Palačinke od slanutkovog brašna s whey proteinom
Za one koji žele još više proteina i prave proteinske palačinke evo recepta u kombinaciji s whey proteinom.
Sastojci:
- pola šalice slanutkovog brašna
- 1 mjerica whey proteina
- prstohvat soli
- 1 čajna žličica maslinovog ulja
- pola čajne žličice ekstrakta od vanilije
- pola čajne žličice praška za pecivo
- 1 jušna žlica tapioka škroba
- biljni napitak.
Priprema
- U jednoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke – brašno, prašak za pecivo, cimet i vanilin šećer.
- Potom suhim sastojcima dodajte preostale sastojke i sjedinite smjesu.
- Pecite palačinke na tavi s obje strane dok ne pozlate. Ako želite američke palačinke, smanjite udio biljnog napitka za dobivanje gušće smjese i pecite ih na manjoj tavi.
- Za još proteina, palačinke punite proteinskim pudingom okusa po želji te narežite voće po izboru.
Pročitajte i ove članke:
- Palačinke od pirovog brašna: Napravite zdraviju verziju omiljenog doručka ili deserta koja ima više proteina i vlakana
- Zapečene slatke palačinke u duhu jeseni: Okusi djetinjstva! Imamo recept od kojeg će vam zamirisati cijela kuća
- Palačinke bez jaja i mlijeka: Tako mekane! Imamo tri brza recepta koji nimalo ne zaostaju za tradicionalnim palačinkama.