Zdravi jesenski recepti: Bez tromosti i loše probave poslije! Imamo 6 recepata s omiljenim jesenskim namirnicama
- Budite prvi i komentirajte!
- 5 min čitanja
Nakon poprilično vrućeg ljeta veselimo se dolasku jeseni i bogatim plodovima koje nam donosi. Jesen uvijek djeluje kao novi drugi početak u godini, donosi svježinu i novu energiju za radne pobjede.
Isto tako, priroda nam nudi pregršt darova kojima ne možemo odoljeti okusom, mirisom i pogledom. Pored vrlo ukusnih i nutritivno bogatih namirnica koje rado jedemo, iste koristimo i u dekoraciji doma.
Sladoled, ljetno voće i hladna pića ostavljamo za iduću ljetnu sezonu i prebacujemo se u jesensku shemu. Priznajemo, jedva čekamo uživati u toploj juhi od bundeve, ukusnim jesenskim muffinima od jabuka i pečenim kestenima.
Dobra vijest je da sve ove namirnice možete spremiti u zdravijim verzijama, bez dodanog šećera, zasićenih masti i drugih industrijskih sastojaka koji nas čine tromima i otežavaju probavu. Neka zdravi jesenski recepti ove godine budu prioritet.
No, prije nego se bacimo na recepte, podsjetimo se koje su to omiljene jesenske namirnice:
- razne vrste bundeva
- jesensko voće poput jabuka i kruški
- gljive
- orašasti plodovi poput lješnjaka, oraha i kestena
- povrće popt kelja, krumpira, cikle i mrkve
- topli začini poput cimeta.
Zdravi jesenski recepti
U nastavku donosimo šest zdravih jesenskih recepata.
Topla juha od bundeve
Bundeva je kraljica jeseni, a osim što krasi naš interijer i eksterijer, vrlo je ukusna namirnica koja se uklapa u gotovo svaki recept. Juha, pita, u kombinaciji s drugim povrćem iz pećnice – bundeva će zadovoljiti svačije nepce.
Na 100 g bundeva sadrži oko 30 kcal. Odličan je izvor beta karotena, prekursora vitamina A koji ima važnu ulogu u očuvanju vida, ali i u imunološkom sustavu. Pire od bundeve možete iskoristiti za preukusne pite, muffine i druge recepte, a mi za početak donosimo recept za jednostavnu juhu od bundeve.
Sastojci:
- 1 bundeva (narezana na kockice)
- 1 mrkva (narezana na kolutove)
- 1 krumpir (narezan na kockice)
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (usitnjena)
- 4 šalice povrtnog temeljca
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- pola čajne žličice mljevenog đumbira
- pola čajne žličice cejlonskog cimeta
- sol
- papar
- 1 jušna žlica svježeg peršina.
Priprema
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak.
- Dodajte mrkvu, bundevu i krumpir prethodno narezane i dinstajte nekoliko minuta.
- Dodajte povrtni temeljac i začine. Kada zavrije, ostavite oko 20 minuta da se kuha.
- Štapnim mikserom ili u blenderu usitnite komadiće.
- Ulijte juhu u zdjelice i posipajte peršinom.
- Poslužite uz krišku domaćeg kukuruznog kruha.
Muffini od jabuka
Miris svježih jabuka mami nas da napravimo ukusne i sočne muffine. Ima li išta bolje od provjerene kombinacije jabuka i cimeta? Ove muffine spremite i kao odličan međuobrok na poslu. Za hrskavost dodajemo i orahe koji su odličan izvor zdravih masti.
Sastojci:
- pola šalice integralnog pirovog brašna
- pola šalice crnog brašna
- pola šalice sitnih zobenih pahuljica
- pola šalice šećera kokosovog cvijeta
- pola šalice bademovog napitka
- 1/4 šalice otopljenog kokosovog ulja
- 1 jaje
- 1 jabuka (oguljena i naribana)
- 1/4 šalice sjeckanih oraha
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- pola čajne žličice cejlonskog cimeta
- pola čajne žličice sode bikarbone
- 1 čajna žličica ekstrakta od vanilije
- sol.
Priprema
- U jednoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke – pirovo i crno brašno, zobene pahuljice, šećer, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, sol i cimet.
- U drugoj zdjeli umutite jaje pa dodajte bademov napitak, kokosovo ulje i ekstrakt vanilije te sjedinite.
- Dodajte postepeno mokre sastojke suhima i sjedinite u jednu smjesu.
- Smjesi dodajte naribanu jabuku i sjeckane orahe te sjedinite.
- Pripremite kalupe za muffine i punite ih do 2/3 kako bi imali prostora dignuti se tijekom pečenja.
- Muffine pecite na 180 °C oko 20 minuta, a čačkalicom provjerite jesu li pečeni.
Kuhana kruška s toplim začinima
Ako su vam narasle zazubice od samog čitanja ovog podnaslova, u potpunosti vas razumijemo. Cijeli prostor mirisat će na jesen, tople začine i još jednu kraljicu jeseni – krušku.
Sastojci:
- 4 kruške (oguljene i narezane)
- 1 štapić cimeta
- 1/4 šalice meda
- 2 zvjezdasta anisa
- 2 klinčića
- pola šalice vode.
Priprema
- U lončić dodajte vodu, potom umiješajte sve začine i med.
- Zagrijte smjesu do vrenja, a potom dodajte kruške i ostavite da se kuha oko 20 minuta.
- Prije posluživanja izvadite začine.
Jesenska pita s bundevom i lješnjacima
Priznajte, jedva ste čekali da se pojavi recept za sočnu i neodoljivu pitu. Ova kombinacija s toplim začinima će vas raspametiti i odvesti u svijet predivne jesenske priče.
Sastojci za koru:
- pola šalice integralnog pirovog brašna
- pola šalice maslaca
- 1 čajna žličica tapioke
- prstohvat soli
- hladna voda.
Sastojci za nadjev:
- 2 šalice pirea od bundeve (izdubite bundevu, odstranite koštice)
- pola šalice šećera kokosovog cvijeta
- pola šalice biljnog napitka od lješnjaka ili drugog po izboru
- pola šalice lješnjaka (sjeckanih)
- 2 jaja
- pola čajne žličice cejlonskog cimeta
- 1/4 čajne žličice mljevenog klinčića
- 1/4 čajne žličice mljevenog đumbira.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- U zdjeli pomiješajte brašno, maslac, tapioku i sol te postepeno dodajte vodu. Sjedinite smjesu, zamotajte je u foliju i ostavite u hladnjaku pola sata.
- Pripremite nadjev tako da pomiješate sve sastojke, osim lješnjaka.
- Izvadite koru iz hladnjaka i utisnite je u kalup za pitu.
- Preko kore dodajte ravnomjerno nadjev te posipajte lješnjacima.
- Pecite pitu oko 50 minuta dok se površina ne zazlati.
Lagani ručak od kelja, gljiva i oraha
Ako volite obrok salate, onda će vam se ovaj recept posebno svidjeti. U slučaju da vam ovakvi obroci nisu dovoljni za sitost, poslužite ovo jelo kao prilog.
Sastojci:
- 2 šalice kelja
- 1 šalica kuhane integralne riže ili prosa
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (sjeckana)
- maslinovo ulje
- 1 jušna žlica mljevenih oraha
- 1 šalica gljiva po izboru
- sol
- papar
- 1/3 čajne žličice kurkume.
Priprema
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak dok ne postanu staklasti.
- Dodajte gljive i nastavite dinstati dok ne omekšaju.
- Potom dodajte kelj i dinstajte dok listovi kelja ne uvenu.
- Umiješajte kuhani proso ili integralnu rižu, dodajte začine i dinstajte još koju minutu.
- Prije posluživanja posipajte mljevenim orasima.
Jesenska salata s ciklom
Za održavanje normalnih razina željeza trebamo jesti namirnice bogate željezom i vitaminom C. Pametnom kombinacijom namirnica dobivamo hranjive i ukusne obroke koji čuvaju našu krv.
Sastojci:
- 2 cikle (oguljene i narezane na kolutove)
- 1 šalica rikole
- 1 čajna žličica bučinog ulja
- 1 jušna žlica sjeckanih badema ili oraha
- pola šalice dimljenog tofua (narezanog na kockice)
- 1 čajna žličica balzamičnog octa
- sol
- papar.
Priprema
- Pomiješajte sve sastojke te začinite začinima, uljem i octom.
- Salatu poslužite kao prilog, a ako niste gladni, bit će i dovoljna kao obrok salata.
Pročitajte i članke:
- Jesenski plodovi: Evo koji su i kako ove sezonske namirnice uklopiti u prehranu
- Jesenski klasici na stolu: Topla jela na žlicu koja vas štite od prehlada
- Otjerajte jesenski blues: Ne bacajte sjemenke iz bundeve! Napravite maslac sličan onom od kikirikija za energiju i dobro raspoloženje.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja