Pekan orasi: Slađi su od običnih oraha, a odlični za imunitet, srce i mozak! Evo gdje ih možete kupiti i kako ih jesti
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja
Domaći orasi su nutritivno vrlo bogati i ne trebamo ih zaboraviti. S druge strane, s obzirom na bogatu ponudu različitih namirnica, i pekan orasi zaslužuju svojih nekoliko minuta pažnje.
Povijesno gledajući, orasi su smatrani vrijednom namirnicom, a u određenim dijelovima svijeta čak i hranom bogova. Svojim izgledom podsjećaju na moždane polovice, a svojim nutritivnim sastavom pridonose upravo zdravlju živčanog sustava.
Pekan orasi – porijeklo
Pekan orah potječe iz središnjeg i južnog dijela SAD-a, a sam naziv dolazi od indijanske riječi “pekan” što u prijevodu znači “orah”. Na tlo Europe dolaze u 16. stoljeću. Danas brojimo oko 20 vrsta.
Jedna vrsta iz Sjeverne Amerike je crni orah, dok perzijski orah porijeklo vuče iz Dalekog istoka i Azije. Potonji je češći na našem tržištu.
Pekan orah – zdravlje
Osim što su simpatičnog izgleda, pekan orasi riznica su zdravlja. Na 100 g sadrže:
- oko 720 kcal
- oko 9 g proteina
- oko 70 g masti.
Vrlo su kalorični, odnosno bogati energijom pa svakako treba pripaziti na količinu. Oko 15 – 20 g pekan oraha dnevno bit će sasvim dovoljno za zdravlje. Bogati su određenim vitaminima i mineralima, ali i vlaknima.
Sadrže cink, vitamin B1, magnezij, vitamin E, vitamin A, mangan, fosfor i kalcij. Osim toga, visokim udjelom polinezasićenih masnih kiselina pridonose zdravlju krvožilnog sustava. Zahvaljujući antioksidansima i protuupalnim svojstvima smanjuju rizik od raka prostate i dojke.
Zahvaljujući omega-3 masnim kiselinama pridonose zdravoj funkciji moždanog sustava. Osim toga, udio omega-3 masnih kiselina zbog protuupalnog djelovanja povoljno djeluje na više različitih sustava u tijelu.
Konzumacija pekan oraha pridonosi i smanjenju lošeg kolesterola. Zahvaljujući polifenolu elagitaninu još pridonosi manjem riziku od Alzheimerove bolesti.
Pekan orah – gdje kupiti i cijena
Pekan orah je dostupan u većim i/ili specijaliziranim trgovinama:
- Tvornica zdrave hrane, 150 g, 3,89 eura
- Harissa, 50 g, 3,01 eura
- Farma, 50 g, 2,26 eura
- GymBeam, 500 g, 15,50 eura
- Bio planet, 100 g, 4,25 eura
- Konzum, 100 g, 2,65 eura
- bio&Bio, 200 g, 6,09 eura.
U usporedbi s običnim orahom, pekan orah drži višu cijenu, no sjetimo se da prve plodove daje tek nakon 15 godina.
Pekan orah – uzgoj
Da biste uzgajali pekan orahe, bit će vam potrebna velika zemljišna površina. Kao što je rečeno, na prve plodove morat ćete čekati barem jedno desetljeće. No, ako ste strpljivi i želite posaditi pekan orah, evo nekoliko smjernica.
Idealan odabir tla je već obrađivano tlo ili pašnjak, i to na brežuljkastom području. Tlo prethodno treba rigolati i ukloniti ostalu vegetaciju. pH tla treba biti minimalno 5,5, a ako je manji, bit će potrebno dodati vapno.
Sadnja se vrši u jesen u jame duboke do 90 cm i širine oko 55 cm. Kad je u pitanju pekan orah, sadnice su obično visine oko dva metra. Kod nas pekan orah možete nabaviti u vrtnim centrima, a cijena mu je oko 55 eura.
Pekan orasi – recepti
Iako pekan orah možemo jesti kao nutritivno bogatu grickalicu, odličan je za različite slastice i jela.
Energetske kuglice s pekan orasima
Za početak donosimo recept za vrlo jednostavne i nutritivno bogate energetske kuglice. Idealne su kada ste na planinarenju ili fizički aktivni.
Sastojci:
- 1 šalica datulja bez koštica
- 1 šalica pekan oraha
- pola čajne žličice soli
- pola čajne žličice ekstrakta od vanilije.
Priprema
- Sve sastojke dodajte u blender i izblendajte do glatke konzistencije. Po potrebi dodajte malo tople vode.
- Oblikujte kuglice, a po želji ih možete uvaljati u kokosove mrvice ili tamnu čokoladu.
Granola od pekan oraha
Za vrlo ukusan doručak napravite domaću granolu od pekan oraha. Kombinirajte je s jogurtom ili biljnim napitkom, dodajte opcionalno whey protein i svježe voće.
Sastojci:
- 2 šalice zobenih pahuljica
- 1/4 šalice pekan oraha
- 1/4 šalice kokosovog ulja
- 3 čajne žličice javorovog sirupa
- 1 čajna žličica ekstrakta od vanilije
- pola čajne žličice cejlonskog cimeta
- 1/8 čajne žličice soli.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 160 °C.
- U lončiću otopite kokosovo ulje, dodajte javorov sirup, cimet, sol i ekstrakt vanilije te miješajte na laganoj vatri dok se sastojci ne sjedine.
- U zdjeli pomiješajte zobene pahuljice i nasjeckane pekan orahe.
- Sjedinite mokre i suhe sastojke, ravnomjerno ih rasporedite po papiru za pečenje i pecite oko 20 minuta. Tanji sloj dat će hrskaviju granolu.
- Kada je granola pečena, pustite je da se ohladi, a potom je razlomite na komade.
Salata s pekan orasima za posao
Pekan orasi odlično će se uklopiti i u salate te tako uravnotežiti obrok mastima. Svaki obrok treba sadržavati adekvatnu količinu proteina, složenih ugljikohidrata i masti. Ova je salata brzo gotova i idealna kao obrok na poslu.
Sastojci:
- 30 g sjeckanih pekan oraha
- 1 mala konzerva tune iz salamure
- 50 g kvinoje
- 1 jušna žlica zrna nara
- 60 g feta sira
- 1 šaka kelja (kuhanog na pari i narezanog na trakice)
- 2 jušne žlice graha
- 2 jušne žlice kukuruza
- crni papar
- sol
- 1 čajna žličica maslinovog ulja
- pola čajne žličice mediteranske mješavine začina.
Priprema
- Kvinoju skuhajte prema uputama, kelj narežite na trakice i skuhajte na pari.
- U zdjeli pomiješajte ocijeđenu tunu, sjeckane orahe, grah, kukuruz, feta sir i nar.
- Dodajte kuhanu kvinoju i kelj te pomiješajte.
- Začinite soli, paprom, mediteranskim začinima i maslinovim uljem.
Domaći maslac od pekan oraha
Rado uživamo u maslacima od orašastih plodova, a i dalje su najpopularniji kikiriki maslac ili maslac od badema. Donosimo recept za domaći maslac od pekan oraha koji će svaku jutarnju zobenu kašu podići na višu razinu, a integralni tost učiniti neodoljivo ukusnim.
Sastojci:
- 2 šalice pekan oraha
- pola čajne žličice ekstrakta od vanilije
- 1/8 čajne žličice soli
- 1/8 čajne žličice cejlonskog cimeta.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 170 °C.
- Pekan orahe rasporedite po limu za pečenje i pecite oko pet minuta. Nakon toga ih ostavite da se ohlade minutu – dvije.
- Još tople pekan orahe dodajte u blender i blendajte nekoliko minuta. Kad postignu kremastiju strukturu, dodajte sve preostale sastojke pa blendajte još minutu. Kušajte i po potrebi dodajte još soli.
- Maslac od pekan oraha prebacite u staklenku i potrošite unutar dva mjeseca držeći ga u hladnjaku.
Pročitajte i članak “Nut roast: Proteini, vlakna i zdrave masnoće u jednom! Pripremite štrucu od orašastih plodova koju možete jesti kroz tjedan ili zamrznuti“.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja