Sirup od aronije za imunitet: Ovo su recepti za domaći sirup od aronije koji će vas pripremiti za hladne mjesece

Sirup od aronije za imunitet

Kako bi se pripremili za hladne mjesece i nadolazeće vrijeme prehlada i gripa, u nastavku pročitajte kako napraviti sirup od aronije za imunitet.

Bobice aronije (lat. Aronia melanocarpa) mali su, tamni plodovi koji rastu na grmovima iz porodice ruža (Rosaceae). Porijeklom su iz Sjeverne Amerike, ali se uzgajaju i u drugim dijelovima svijeta, uključujući Europu i Hrvatsku.

Tradicionalno su ih koristili Indijanci Sjeverne Amerike u medicinske svrhe. Osim što su konzumirali bobice, od lišća i grančica biljke pravili su uvarak koji se koristio za zaštitu od prehlade i drugih zimskih bolesti. Sok od bobica koristio se i za liječenje posjekotina i ogrebotina.

Bobice aronije se mogu jesti svježe, ali zbog svojeg trpkog okusa uglavnom se koriste za izradu sokova, džemova, želea, pirea, sirupa, čajeva i vina.

Pročitajte članak “Rakija od aronije: Imamo recept za aperitiv koji djeluje antioksidativno i preventivno“.

Bogate su dijetalnim vlaknima, vitaminima C, B i K te mineralima, uključujući bakar, cink, mangan, magnezij i željezo. Sadrže snažne antioksidanse i djeluju protuupalno zbog čega koriste zdravlju na mnogo načina. Bobice aronije izvrstan su izvor polifenola, skupine antioksidansa koja uključuje fenolne kiseline, antocijane i flavanole.

Ljekovita svojstva aronije
FOTO: Shutterstock

Sirup od aronije za imunitet i ostala ljekovita svojstva aronije

Plodovi aronije se smatraju jednim od najbogatijih izvora polifenola kad je u pitanju bobičasto voće. Zbog toga pružaju mnoge zdravstvene blagodati našem tijelu.

Štite tjelesne stanice od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima te imaju antikancerogeno svojstvo. Zbog svojih antioksidativnih svojstava, bobice aronije mogu poboljšati zdravlje srca štiteći ga od bolesti koronarnih arterija. Istraživači su otkrili da je aronija učinkovita u smanjenju krvnog tlaka i da bi mogla pomoći u borbi protiv visokog krvnog tlaka u arterijama.

Poput oksidativnog stresa, upala je u korijenu mnogih bolesti poput dijabetesa, raka i bolesti srca. Studije su pokazale da je aronija svojim protuupalnim svojstvima usporila ili zaustavila proces koji pokreće upalu, potencijalno suzbijajući razvoj ozbiljnih zdravstvenih problema.

Studija iz 2016. je pak pokazala da aronija pozitivno utječe na razinu glukoze u krvi i pretilost. Istraživači su otkrili i da bobice aronije mogu imati zaštitni učinak na jetru, kao i da pomažu u smanjenju simptoma i oštećenja povezanih sa želučanim poremećajima.

Bilo da su smrznute ili svježe ubrane sa stabla, bobice aronije imaju prirodna antibakterijska svojstva. Sok od aronije pokazao se učinkovitim u liječenju bakterijske infekcije mokraćnog sustava jer su bobice aronije bogate kininskom kiselinom – šećernim spojem koji se nalazi u mnogim biljkama. S 5 – 10 puta više kininske kiseline od brusnice, aronija je vrlo učinkovita u smanjenju bakterija koje mogu uzrokovati upalu mokraćnog mjehura.

Pročitajte članak “Sok od aronije – ljekovita svojstva, kako napraviti i u kojim količinama piti“.

Bobice aronije imaju još jednu vrlo važnu ulogu. Jačaju i podržavaju imunološki sustav, pomažu tijelu u borbi protiv gripe, a kod visoke temperature pomažu u regulaciji i ublažavanju vrućice.

Kako napraviti sirup od aronije
FOTO: Shutterstock

Sirup od aronije – recepti

Kako nam se približavaju hladni mjeseci, sirup od aronije za imunitet može nam pomoći da se pripremimo za sezonu gripe i prehlada. Možete ga obogatiti dodavanjem voća kao što su jabuke i kupine, a koje će vaš sirup učiniti još ukusnijim i ljekovitijim.

Evo kako napraviti sirup od aronije na način kako su to nekada radile naše bake.

Sirup od smrznute aronije

Ukoliko niste u prilici ubrati svježe bobice, jednako dobro možete napraviti i sirup od smrznute aronije. Zamrzavanjem aronije ublažava se njezina karakteristična trpkost, pa mnogi preporučuju taj postupak prije pravljenja sirupa. Donosimo vam jednostavan, tradicionalan recept koji se brzo priprema. Aronija će trebati šećer ili drugo sladilo kako bi uravnotežila vrlo trpku prirodu svojih bobica.

Sastojci:
  • 2 kg bobica aronije (svježih ili smrznutih)
  • 1 kg šećera
  • 1 l vode.
Priprema
  1. Svježe bobičasto voće operite i uklonite mu peteljke.
  2. U lonac stavite šećer i vodu, izmješajte te pustite da provrije.
  3. Bobice lagano zgnječite da otpuste sok, pa ih dodajte u zdjelu.
  4. Kad smjesa ponovno provrije, neka se kratko kuha, oko 1 – 2 minute.
  5. Maknite lonac s vatre i ostavite da se potpuno ohladi.
  6. Stavite ohlađenu smjesu u cjediljku, zgnječite dobro bobice sa žlicom kako biste istisnuli što više soka. Po potrebi ponovite postupak.
  7. Procijedite dobiveni sok još jednom kroz cjediljku, na koju ste ovaj put stavili čistu gazu.
  8. Izlijte sok nazad u lonac i pustite da se kuha 10 minuta.
  9. Ohlađeni sirup ulijte u manje, staklene boce koje ste prethodno sterilizirali i dobro zatvorite.
  10. Domaći sirup od aronije čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.
Savjet

Bobice koje su ostale poslije cijeđenja soka iskoristite za pravljenje domaćeg džema. On će također obogatiti vašu zimnicu i pomoći u povećanju imuniteta cijele obitelji.

Sirup od aronije ima bogatu kompleksnu slatkoću, s natruhom suhoće. Trpki okus je jedan od šest okusa koji su potrebni za naše zdravlje. Svojim okusom nas podsjeća na one nekadašnje dobre, starinske domaće džemove. Savršen je kao preljev za palačinke ili sladoled, namazan na tostu ili kao dodatak kolačima.

Sirup od aronije
FOTO: Shutterstock

Sirup od aronije i jabuke – recept

Jabuke podržavaju i jačaju imunološki sustav, naročito kad smo pod stresom. Pune su hranjivih sastojaka koji im daju ogroman popis zdravstvenih koristi. S obzirom na svoju finu aromu, savršen su izbor za sirup.

Sastojci:
  • 1 kg aronije
  • 500 g jabuka
  • 300 g šećera.
  • 1 limun
  • 250 ml vode.
Priprema
  1. Operite i narežite jabuke, a bobice operite u hladnoj vodi.
  2. Usitnite štapnim mikserom aroniju i jabuke u posudi.
  3. Ocijedite limun i prelijte ga preko voća.
  4. Zagrijte u loncu vodu i šećer. Čim zavrije, dodajte voće.
  5. Kuhajte na laganoj vatri 30 minuta.
  6. Procijedite gotov sok kroz cjediljku. Ponovite postupak dok ne iscijedite sav sok iz voća.
  7. Kod zadnjeg cijeđenja koristite gazu kako biste dobili čisti sok.
  8. Ulijte sirup u sterilizirane staklene boce.
  9. Čuvajte u hladnjaku i odmah koristite.
Sirup od aronije bez kuhanja
FOTO: Shutterstock

Sirup od aronije bez kuhanja

Ako želite da voće sadrži što više minerala i vitamina, isprobajte ovaj recept za sirup od aronije bez kuhanja. Omjer šećera možete prilagoditi svojem ukusu ili ga zamijenite organskim medom. Ovo je pravi sirup od aronije za imunitet!

Sastojci:
  • 1,5 kg bobica aronije
  • 1 kg šećera
  • 1 vrećica limunske kiseline
  • 1 l vode.
Priprema
  1. Operite temeljito bobice u hladnoj vodi.
  2. Stavite ih u posudu, lagano zgnječite te posipajte limunskom kiselinom.
  3. Pokrijte posudu pamučnom krpom i pustite da odstoji 24 sata.
  4. Idući dan procijedite dobiveni sok kroz cjediljku. Pritom bobice dobro zgnječite kako biste iskoristili sav sok.
  5. Dodajte šećer ili med, promiješajte par puta dnevno i pustite da odstoji 24 sata.
  6. Sljedeći dan procijedite sirup od aronije kroz gazu i ulijte u prethodno sterilizirane staklenke.
  7. Čuvajte ga na hladnom i tamnom mjestu.
Domaći sirup od aronije
FOTO: Shutterstock

Sirup od kupine i aronije

Kupine su prepune antioksidansa te sadrže niz vitamina i minerala koji pomažu pri jačanju našeg imunološkog sustava. Vitamin C je glavni vitamin ovog voća, pa su kupine vrlo ljekovite kod tegoba s dišnim putevima i upalom pluća. U kombinaciji s aronijom ovaj starinski recept domaćeg sirupa je savršen za zimsko doba.

Sastojci:
  • 1 kg kupina
  • 1 kg bobica aronije (smrznutih)
  • 2 kg šećera
  • 2 vrećice limunske kiseline (opcionalno)
  • 2 l vode.
Priprema
  1. Operite temeljito kupine u hladnoj vodi i očistite ih od grančica.
  2. Stavite aroniju i kupine u lonac, prelijte vodom i kuhajte na jakoj vatri dok ne zavrije.
  3. Smanjite vatru i kuhajte još 15-ak minuta.
  4. Usipajte šećer te nastavite kuhati dok se ne otopi.
  5. Dodajte limunsku kiselinu i sve dobro promiješajte.
  6. Maknite lonac s vatre i ostavite da se ohladi.
  7. Procijedite sirup kroz cjediljku s gazom i ulijte ga u prethodno sterilizirane staklene boce.
  8. Pohranite ga na hladnom i tamnom mjestu.
Savjet

Ukoliko niste koristili limunsku kiselinu, sirup čuvajte u hladnjaku i potrošite u kratkom vremenu.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Aronia Berry Simple Syrup. (2022). The Gastronom.
  2. Everything You Need to Know About Aronia Berries. (2022). Healthline.
  3. Janjanin, I. (2020). Sirup od kupina. Moja Zimnica.
  4. Wessels, D. (2018). What are the health benefits of aronia berries? Medical News Today.
  5. Aronia berry recipes. Aronia Farm.

Ocijenite članak

5 / 5   3

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu