Aronija u trudnoći – prednosti i nedostaci

Aronija-u-trudnoći

Aronija je potekla je iz Sjeverne Amerike, a predstavlja namirnicu koja posjeduje spojeve koji djeluju antikancerogeno i antioksidativno. Njena ljekovita svojstva su prepoznata tek nedavno u našim krajevima. 

Njezina ljekovita svojstva su zaista mnogobrojna, no često se postavljaju različita pitanja o učinku aronije na trudnice i dojilje. U nastavku saznajte nešto više o različitim učincima aronije za vrijeme trudnoće i radosnog iščekivanja prinove.

Aronija

Foto: Photospin

Aronija – svojstva

Aronija je ekološki uzgojeno tamnoplavo i sitno bobičasto voće koje svojim izgledom neopisivo sliči borovnici. Raste u obliku visokih grmova, a postoje tri vrste:

  • crna aronija (lat. Aronia melanocarpa),
  • tamnocrvena aronija (lat. Aronia arbutifolia),
  • ljubičasta aronija (lat. Aronia prunifolia).

Aronija ima bijele cvjetove s ružičastim prašnicima, a plodovi su sitne bobice koje su gorkog okusa, ističu stručnjaci s prirodoslovnog portala Plantea.

Iako dolazi u različitim oblicima, smatra se da je najbolje jesti svježe bobice aronije. Međutim, ako niste u mogućnosti ili ako vam je okus previše intenzivan, postoji i sok od aronije koji se najčešće konzumira, zatim vino od aronije, džem ili čaj od aronije.

Aronija-ljekovita

Foto: Photospin

Aronija – ljekovita svojstva

Aronija je bogata raznim antioksidantima, poput vitamina B, C i E skupine koji štite stanice od štete uzrokovane slobodnim radikalima. Također sadrže antocijan koji igra važnu ulogu u jačanju imuniteta kod odraslih i djece.

Postoje još neki ljekoviti učinci aronije koje navode stručnjaci sa zdravstvenog portala Very Well Health. To su:

Aronija u trudnoći – prednosti

Nije ništa čudno u tome ako se pitate smiju li trudnice piti sok od aronije. S obzirom na to da se neki učinci aronije u trudnoći još uvijek istražuju, mnoge trudnice dijele svoja iskustva s aronijom, a o tome često govore i mnogi specijalisti ginekologije i drugih područja medicine. 

Smatra se da trudnice mogu piti sok od aronije u malim dozama, ali da pritom moraju paziti da ga nabavljaju od pouzdanih proizvođača tako da je sok kvalitetan i bez aditiva.

Nadalje, aronija je bogata vitaminom E koji ima izražena antioksidativna svojstva, te vitaminom K i vitaminom B9 (folat) koji je iznimno važan za pravilan razvoj živčanog sustava djeteta za vrijeme trudnoće.

Aronija-u-trudnoći

Foto: Photospin

Aronija je također bogata mineralima kao što su:

Zreli plodovi i sok od aronije sadrže velike količine beta-karotena koji štiti stanice od oštećenja, oči od nastanka sive mrene, ali i kožu od melanoma i opasnih sunčevih zraka pogotovo za vrijeme ljeta.

Na našem portalu možete pročitati kako se pravi i kako se pije sok od aronije, te kakve još slastice od aronije možete napraviti.

Kao što i sami možete vidjeti, aronija zaista ne ugrožava trudnoću i život djeteta, ali u svemu je najvažnija količina aronije koju konzumirate. Stoga, ako želite iskoristiti ljekovita i korisna svojstva aronije, nikako ne smijete pretjerati u količini.

Prije konzumiranja aronije u trudnoći se obavezno savjetujte s liječnikom. To je važno jer su norveški i kanadski znanstvenici u radu objavljenom 2016. godine objasnili da je aronija jedna od biljaka koju trudnice učestalo koriste, iako njena sigurnost u trudnoći nije dokazana. 

Aronija u trudnoći – oprez i nuspojave

Glavni uzrok straha od konzumiranja aronije u trudnoći je taj što se mnogi ljudi žale kako aronija teško sjeda na osjetljiv želudac, a još k tome nije dovoljno ispitana pa je stoga mnoge trudnice izbjegavaju.

Međutim, liječnici ne vide problem u konzumiranju aronije, ali s obzirom na to da je njezin okus dosta intenzivan, neki ga ne preporučuju trudnicama koje osjećaju jake mučnine u prva tri mjeseca trudnoće.

Nadalje, trudnice koje imaju problema s konstipacijom (zatvor stolice) trebaju posebno paziti kod uzimanja aronije za koju je dokazano da utječe na pojavu konstipacije zbog čega može izrazito biti korisna kod problema s proljevom.

Najveći oprez se naglašava kod trudnica koje imaju problema s niskim krvnim tlakom. One nikako ne bi smjele konzumirati dozu veću od pola decilitra soka od aronije dnevno upravo zato što aronija pomaže u snižavanju visokog krvnog tlaka.

Biljka-aronija

Foto: Photospin

Aronija i dojenje

Dojilje se također ne bi trebale toliko brinuti oko konzumiranja aronije. Na forumima se često susreću pitanja dojilja o tome što smiju piti i jesti, a što ne. Međutim, odgovor je da dojilje smiju jesti praktički sve, pa tako i aroniju, ali je opet naglašena količina koja mora biti umjerena.

Štoviše, aronija je bogata antioksidativnim vitaminom C koji povoljno utječe na imunološki sustav, te beta-karotenom koji je prekursor vitamina A koji je ključan za održavanje funkcije oka i razvoj djeteta, kako u trudnoći, tako i za vrijeme dojenja.

Dozvoljeni čajevi u trudnoći

S obzirom na osjetljivost samog razdoblja trudnoće, sve što pijete i jedete trebate dodatno provjeriti prije konzumacije, a čajevi su svakako bitni i korisni jer imaju mnoštvo prednosti.

Međutim, postoje čajevi koje smijete konzumirati tijekom trudnoće, ali i oni koje ne smijete zbog mogućih štetnih učinaka na dijete. 

Dozvoljeni čajevi u trudnoći su:

Svi ovi gore navedeni čajevi su dobri i korisni samo ako ih konzumirate u umjerenim količinama. Jedna do dvije šalice čaja dnevno može uvelike koristiti za ublažavanje raznih tegoba tijekom trudnoće, a vama i bebi neće naškoditi. 

Nedozvoljeni čajevi u trudnoći su:

Više o dozvoljenim čajevima u trudnoći pročitajte ovdje. Prije bilo kakve konzumacije čajeva u trudnoći obavezno se savjetujte s liječnikom.

Članak objavljen:

Izvori:

  1. Wong, C. (2019) The Health Benefits of Chokeberry. Very Well Health.
  2. Aronija. (2019) Priroda i biljke. Plantea.
  3. Kennedy, D.A., Lupattelli, A., Koren, G., Nordeng, H. (2016) Safety classification of herbal medicines used in pregnancy in a multinational study. BMC Complement. Altern. Med. 16, 102.

Ocijenite članak

4.71 / 5   7

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: smiju li trudnice piti sok od aronije, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu