Sibirska aronija – recepti za ukusne slastice od aronije
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja
Sibirska aronija je izuzetno zdravo bobičasto voće, koje je zbog svojih ljekovitih svojstava iznimno cijenjeno još od vremena starih Indijanaca, pa sve do danas.
Ovo ljekovito voće može se koristiti na razne načine: kao sok ili čaj, uz mliječne proizvode (sir, jogurt..), u slasticama, kompotima, marmeladama, ali i kao dodatak kruhu, pecivima i kolačima.
Plodovi sibirske aronije mogu se zamrznuti, što ovo zdravo i ljekovito voće čini dostupnim tijekom cijele godine. Nakon odmrzavanja, plodovi će biti gotovo jednaki svježim, tek ubranim plodovima.
» Pročitajte više: Sibirska aronija – ljekovita svojstva, uzgoj i primjena
Donosimo vam nekoliko ukusnih recepata sa sibirskom aronijom:
Smoothie s aronijom
Potrebni sastojci:
- ½ šalice kokosovog mlijeka (ili nekog drugog mlijeka)
- 2 šalice aronije
- 2 smrznute banane
- 1 šalica običnog jogurta ili kefira
- 1 šalica malina ili drugog voća
Upute za pripremu:
- Sve sastojke ubacite u blender i uživajte u ukusnom i zdravom napitku.
Sirup od aronije
Potrebni sastojci:
1 kg aronije
600 g šećera
Upute za pripremu:
- Dobro izgnječite aroniju i dodajte 200 grama šećera.
- Ostavite preko noći na hladnom, a sutradan iscijedite sok od voća, dodajte još 400 grama šećera i zagrijavajte lagano mješajući.
- Kuhajte otprilike 5 minuta i potom vruće naspite u bocu i odmah zatvorite.
- Preporučuje se svako jutro na tašte uzimati jednu žličicu sirupa, a možete ga koristiti i u raznim slasticama.
Džem od aronije
Potrebni sastojci:
- 750 dl vode
- 3 000 ml bobica aronije
- 125 ml soka limuna (svježeg)
- 0,5 dl pektina
- 1 750 ml šećera
Upute za pripremu:
- Bobice lagano isperite i stavite ih u posudu s vodom.
- Kuhajte dok voda ne zavri, a potom na ostavite na laganoj vatri još 15 minuta. Bobice lagano izgnječite, a potom ocijedite sok od aronije.
- Pomiješajte 1l ocijeđenog soka od aronije sa sokom limuna i pektinom i kuhajte dok ne zavri.
- Dodajte šećer i uz stalno miješanje kuhajte dok ne zavri.
- Potom kuhajte još dvije minute i ulijte u sterilizirane staklenke.
Aronija kolačići
Potrebni sastojci:
- 1 jaje
- 125 ml maslaca
- 60 ml smeđeg šećera
- 1/2 čajne žličice ekstrakta vanilije
- 250 ml brašna
- 1/4 čajne žličice soli
- 125 ml usitnjenih oraha
- 200 ml džema od aronija
Upute za pripremu
- Ugrijte pećnicu na 150 stupnjeva. Odvojite bjelanjak i istucite ga, a potom stavite sa strane.
- Pomiješajte šećer, maslac, žumanjak i vaniliju te potom dodajte brašno i sol i dobro promiješajte.
- Oblikujte malene loptice i uvaljajte ih u bjelanjak i orahe pecite ih u nauljenim kalupima otprilike 5 minuta, a zatim prstom utisnite svaki kolačić i dodajte oko pola ćličice džema od aronije u svaki kolačić.
- Pecite još 10 minuta.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Ne trebaju vam utezi!
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja
Članak objavljen: