Ljetno varivo: Povrće, vlakna i tekućina u jednom obroku
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja
![Ljetno varivo](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2022/08/Ljetno-varivo-1.jpg?x38585)
Jeste li za ljetno varivo? Tijekom ljeta zadnje što želimo jest patiti od probavnih tegoba, nadutosti ili pak zatvora. Iako nam je tijekom ljetnih mjeseci najviše dostupno svježe sezonsko voće i povrće, postoji mogućnost da unesemo i previše šećera, posebice iz sladoleda, hladnih gaziranih pića, sokova, alkohola, koktela i ledenih kava.
Ne zaboravite unositi dovoljno obične čiste vode, svježeg voća i povrća te vlakana kako bi vaša probava dobro radila te kako biste imali uravnoteženu crijevnu floru.
Ljetna variva – recepti
Donosimo vam nekoliko recepata za lagana ljetna variva koja će osigurati potrebne mikronutrijente i makronutrijente vašem organizmu.
![Ljetno varivo od slanutka](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2022/08/Ljetno-varivo-od-slanutka-1.jpg?x38585)
Ljetno varivo od tikvica
Ljetna variva obogatite povrćem, dodajte mahunarke poput slanutka, leće ili mahuna te žitarice poput prosa, riže ili kvinoje. U nastavku slijedi recept za ljetno varivo od slanutka i tikvica.
Sastojci:
- 1 velika tikvica (narezana na kockice)
- 1 crveni luk
- 2 mrkve
- 450 g slanutka iz konzerve
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- sol
- papar
- 1 čajna žličica mljevene paprike
- 1 lovorov list
- povrtni temeljac.
Priprema
- Na maslinovom ulju pirjajte luk, potom dodajte mrkvu i pirjajte nekoliko minuta pa dodajte tikvicu.
- Dodajte slanutak, povrtni temeljac ili vodu, začinite, zatim dodajte lovorov list i kuhajte dok tikvice ne omekšaju.
- Varivo poslužite uz tostirani kruh s maslinovim uljem i češnjakom.
![Ljetno varivo od mahuna](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2022/08/Ljetno-varivo-od-mahuna-1.jpg?x38585)
Ljetno varivo od mahuna
Tko je imao prilike provoditi ljeta kao dijete na selu, tada zna što je najfinije varivo. Lagano ljetno varivo napravljeno od mahuna i povrća iz bakinog vrta nije se moglo usporediti s drugim jelima.
Ako se odlučite nekad provesti ljeto na selu, pitajte bake kako su one radile ljetna jela na žlicu jer će zasigurno željeti s vama podijeliti svoje tajne.
Sastojci:
- pola kilograma mahuna
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 mrkve (narezane na kolutove)
- 2 oguljena krumpira (narezana na kockice)
- 1 režanj češnjaka
- 1 čajna žličica crvene paprike
- sol
- papar
- oko 1 l vode
- malo octa
- maslinovo ulje
- 1 jušna žlica pirovog brašna
- svježe sjeckani peršin
- kopar
- 2 – 3 jušne žlice pirovih pahuljica.
Priprema
- Sve povrće operite, narežite na kockice, a mahune narežite na malo veće komade.
- Na maslinovom ulju malo popržite luk, potom dodajte krumpir i mrkvu te pirjajte oko 10 minuta.
- Dodajte mahune i pirjajte još nekoliko minuta.
- Potom dodajte češnjak, papriku i pirovo brašno (može i obično) te pirjajte nekoliko minuta.
- Na kraju dodajte vodu, papar, sol i pirove pahuljice (umjesto pirovih možete dodati i zobene ili neke druge) i kuhajte oko pola sata.
- Pred kraj kuhanja dodajte ocat, kopar i svježe sjeckani peršin.
![Ljetno varivo od povrća](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2022/08/Ljetno-varivo-od-povrca.jpg?x38585)
Ljetno varivo od povrća
Kako povrće ne zahtijeva dugu termičku obradu, spremite brzo i fino varivo. Juhe i variva su odličan način kako povećati unos povrća i vlakana, a ljetno varivo od povrća ubraja se i u dijetalna variva idealna za osobe koje su na redukcijskoj dijeti ili laganoj prehrani.
Sastojci:
- 100 g leće iz konzerve
- 1 mrkva (narezana na kolutove)
- 1 manji batat (narezan na kockice)
- 1 manji crveni luk (nasjeckan)
- 1 režanj češnjaka
- 1 svježi krastavac (nariban na tanke kolutove)
- 1 jušna žlica pirovog brašna
- sol
- papar
- kurkuma
- maslinovo ulje
- voda.
Priprema
- Naribane krastavce na tanke kolutove posolite i ostavite kako bi otpustili vodu.
- Na maslinovom ulju pirjajte luk, dodajte češnjak.
- Dodajte batat i mrkvu i pirjajte oko 10 minuta.
- Zatim dodajte pirovo brašno, krastavce, vodu, leću i kuhajte kratko.
- Začinite po želji, a kad poslužujete, u ljetno varivo možete dodati i malo kiselog vrhnja.
Pročitajte i članke:
- Hladna juha: Nutritivno bogato i osvježavajuće jelo bez paljenja štednjaka! Imamo 5 recepata stvorenih za ljetne vrućine
- Recept za ljetno varivo s graškom i mrkvicom koje bi pohvalile i naše bake
- Krem juha od špinata: Lagano i fino jelo na žlicu puno vitamina i minerala! Imamo 5 jednostavnih recepata
- Varivo od graška i mrkve: Prefino! Napravite poznato jelo na žlicu uz par trikova koji će mu dati intenzivniji kremasti okus.