Matovilac – uzgoj, ljekovitost, recepti
- Budite prvi i komentirajte!
- 6 min čitanja
Matovilac (lat. Valerianella locusta L.) je zeljasta jednogodišnja ili dvogodišnja biljka, vrlo raširena budući da broji oko 100 podtipova i podvrsta. Osim onog matovilca koji sami možemo uzgojiti, postoji i divlji matovilac koji se može pronaći na livadi.
Matovilac – ljekovitost
Sa stajališta narodne medicine matovilac se koristi u detoksikaciji u proljeće. Međutim, korijen matovilca je također koristan jer se od njega izrađuje tinktura.
Matovilac – kalorije
Na 100 g matovilac sadrži:
- 21 kcal
- 2 g proteina
- oko 4 g ugljikohidrata
- oko 92 g vode
- manje od pola grama masti.
Matovilac – vitamini
Matovilac sadrži vitamin C, vitamine B skupine te vitamine A i D. Od minerala sadrži željezo, kalcij, magnezij, kalij, fosfor, natrij, cink, bakar, mangan i selen. Matovilac na salatu je najčešći oblik pripreme jela budući da se koristi svježi, a u hladnjaku može stajati do tri dana.
Pročitajte članak “Trik s plastičnom vrećicom koji povrće štiti od propadanja“.
Matovilac – zdravlje
Matovilac je više neutralnog, orašastog okusa, pa ga, za razliku od gorke rukole, većina voli jesti. Zahvaljujući vitaminu B6 matovilac pomaže u radu metabolizma. Koristan je i za anemiju zbog željeza, ali i vitamina C koji pospješuje njegovu apsorpciju.
Matovilac – cijena
Pakiranje matovilca od 100 g ili 125 g u trgovini košta oko 9,99 kuna. Može se naći u kombinaciji s drugim povrćem, npr. matovilac-radič (125 g) po cijeni od 10,99 kuna. Matovilac od 100 g u bio trgovini košta 18,90 kuna. Matovilac se može kupiti ponekad i po duplo nižoj cijeni za vrijeme akcija.
Matovilac – sadnja
Dobra vijest je da se sadnja matovilca može raditi u bilo koje doba godine. Međutim, sjetva matovilca ovisi o vrsti matovilca kojih ima nekoliko:
- matovilac žličar
- gala matovilac
- sitnolisni ili ljubljanski matovilac
- juvert matovilac
- nizozemski ili širokolisni matovilac
- Etap matovilac.
No, najčešće se spominju poljski matovilac i obični matovilac. Poljski matovilac je samonikli, ali može se i uzgojiti. Moguć je i uzgoj matovilca na balkonu. Više o tome pročitajte u članku “Vrt na balkonu – uzgoj povrća na balkonu bez muke“.
Matovilac – uzgoj
Za uzgoj matovilca bit će potrebno matovilac sjeme. Sjeme matovilca je sitno i generalna preporuka je da se sadi oko dva grama sjemena na metar kvadratni. Između redova treba biti 15 cm razmaka ako se matovilac sije sijačicom. Sjeme se sije svega jedan centimetar u dubinu te se prekriva rahlim tlom. No, otprilike dva tjedna prije sadnje tlo ćete trebati obraditi.
S druge strane, mogu se posaditi i sadnice matovilca. Matovilac ima plitak korijen i prilikom uzgoja bit će ga potrebno prorjeđivati kako bi se omogućio volumen biljke. Potom će matovilac trebati presaditi, što će zahtijevati oprez upravo zbog osjetljivog korijena.
Nadalje, uzgoj matovilca moguć je i u vrtu na ravničarskim i brežuljkastim područjima, u stakleniku i u zatvorenom prostoru. Matovilac će dati dobar urod ako je zaštićen od korova, što znači da su idealne više gredice.
Pročitajte članak “Uzdignute gredice – izrada, materijal, cijena“.
S druge strane, močvarna područja s puno vode nisu dobra za uzgoj matovilca. Matovilac će dobro rasti uz kelj pupčar i poriluk te na tlu nakon vađenja graha ili krumpira. Što se tiče zalijevanja, potrebna mu je vlažna zemlja te bez kiše ili zalijevanja može izdržati oko sedam dana. No, bolje je spriječiti žute listove, nego ne zalijevati matovilac.
Matovilac je lako prilagodljiv pa mu savršeno odgovara umjerena klima. Lako podnosi niske temperature, čak do -15 °C. No, optimalna temperatura za rast matovilca je oko 10 °C. Sunce ili blaga sjena bit će izvrsna lokacija za uzgoj matovilca.
Da biste uzgojili matovilac, slijedite ove korake.
- Dva tjedna prije sadnje pripremite tlo tako da dobijete finu mrvičarsku strukturu.
- Posadite oko dva grama sjemena na jedan metar kvadratni površine, na dubinu od jednog centimetra.
- Prekrijte sjeme rahlim tlom.
- Zalijte i osigurajte vodu na tjednoj bazi.
Matovilac u pravilu nije potrebno gnojiti, no ako se odlučite na gnojidbu matovilca, tada nemojte koristiti stajsko gnojivo ili kompost, već NPK gnojivo u omjeru 12:12:17 ili 15:5:20. Listovi matovilca se beru po potrebi ili nakon tri mjeseca sadnje.
Matovilac – recepti
Jela s matovilcem se svode na salate. Matovilac se ne obrađuje termički kako bi se očuvali vitamini, a idealan je za sve moguće kombinacije sa žitaricama, mahunarkama i izvorima proteina.
Matovilac salata za vegane i sve ostale
Ovu brzu i jednostavnu salatu možete ponijeti sa sobom na posao kao ručak ili je pripremiti kada ste u žurbi i želite se riješiti ostataka iz hladnjaka.
Sastojci:
- 1 šalica matovilca
- 1 mala konzerva ili staklenka kukuruza
- 175 g dimljenog tofua
- 1 čajna žličica bučinog ulja
- 10 g bučinih sjemenki
- 5 prepolovljenih cherry rajčica
- pola ljubičastog luka (narezanog na trakice)
- papar
- sol.
Priprema
- Operite i narežite povrće te ga pomiješajte.
- Tofu narežite na kockice i dodajte povrću.
- Dodajte kukuruz i sjemenke, pomiješajte te začinite bučinim uljem, soli i paprom.
Pročitajte članke:
- Izvori proteina za vegetarijance – količine proteina u hrani
- Što zdravo jesti na poslu? Nutricionistica donosi 10 prijedloga.
Salata od matovilca na mediteranski način
Salata od matovilca može se spremiti i na mediteranski način i tako donijeti dašak Mediterana kroz okuse.
Sastojci:
- 1 konzerva sardina u vlastitom soku
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 1 čajna žličica mješavine mediteranskih začina
- 1 šalica slanutka iz staklenke ili konzerve
- 10 komada maslina
- 1 šalica matovilca
- pola krastavca narezanog na ploške
- pola crvene paprike narezane na trakice
- 1 čajna žličica balzamičnog octa
- sol.
Priprema
- Povrće operite, narežite i pomiješajte te mu dodajte ocijeđene sardine i slanutak.
- Pomiješajte sve sastojke i začinite soli, mediteranskim začinima, maslinovim uljem i balzamičnim octom.
Salata od matovilca s feta sirom
Još jedna salata od matovilca na mediteranski način može se spremiti i uz druge izvore proteina umjesto ribe.
Sastojci:
- 1 šalica matovilca
- 150 g feta sira
- 8 komada maslina
- pola čajne žličice mješavine mediteranskih začina
- nekoliko cherry rajčica (prerezanih na pola)
- 1 čajna žličica maslinovog ulja
- 1/4 avokada (narezanog na kockice)
- pola šalice tjestenine po izboru.
Priprema
- Povrće operite, narežite i pomiješajte te mu dodajte narezani avokado i feta sir.
- Tjesteninu skuhajte prema uputi i dodajte ohlađenu povrću i ostalim sastojcima.
- Začinite začinima i maslinovim uljem.
Matovilac kao grah salata
Grah salata je tradicionalno jelo koje se vrlo dobro slaže s bučinim uljem, a može se pripremiti i kao salata od matovilca.
Sastojci:
- 1 šalica matovilca
- 150 g graha (kuhanog ili iz konzerve)
- 2 kuhana jaja
- 1 čajna žličica bučinog ulja
- 200 g kuhanog krumpira (narezanog na ploške)
- 1 manja glavica crvenog luka (narezanog na ploške)
- papar
- sol.
Priprema
- Ogulite krumpir i dodajte ga narezanog na ploške u vrelu vodu i kuhajte oko 15 minuta.
- Skuhajte jaja, ogulite i narežite na ploške.
- Za to vrijeme ocijedite grah, operite matovilac, narežite luk.
- Pomiješajte sve sastojke i začinite bučinim uljem, paprom i soli.
Sendvič s matovilcem
Jeste li ikad dodali matovilac u sendvič umjesto zelene salate? Evo ideje.
Sastojci:
- pola šalice matovilca
- 2 kriške kukuruznog peciva
- 2 jušne žlice humusa
- 2 šnite cheddar sira
- 1 kuhano jaje
- nekoliko kriški svježeg krastavca
- papar.
Priprema
- Jaje skuhajte, a šnite kukuruznog peciva možete podgrijati u tosteru ili na tavi.
- Premažite kriške peciva humusom, dodajte cheddar sir, narezano kuhano jaje, matovilac i krastavce te malo začinite paprom.
- Preklopite drugom polovicom peciva.
Pročitajte članak “Zdravi sendviči – zanimljivi i fini recepti za sve situacije“.
Tortilja s matovilcem
Još jedna ideja u koju možete ubaciti matovilac je tortilja, idealan obrok na poslu, u školi ili za brzinski ručak ili večeru kod kuće.
Sastojci:
- pola šalice matovilca
- 1 velika integralna tortilja
- pola šalice kukuruza
- 1 rajčica (narezana na ploške)
- 150 g pečenih pilećih prsa
- 1 čajna žličica maslinovog ulja
- 1 jušna žlica veganske majoneze
- sol
- papar.
Priprema
- Pileća prsa ispecite na čajnoj žličici maslinovog ulja te začinite soli i paprom.
- Povrće operite i narežite.
- Tortilju zagrijte s obje strane na tavi.
- Punite tortilju pilećim prsima narezanim na kockice, povrćem i prelijte jušnom žlicom veganske majoneze.
- Zarolajte i uživajte.
Još jednu ideju za jelo s matovilcem možete pronaći u članku “Zeleni smoothie s matovilcem – recept“.
Pročitajte i članak “Obroci za najzauzetije: Od jednog recepta napravite svaki put drugačije jelo gotovo u 10 minuta“.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja