Kako živjeti s fibromialgijom? Evo savjeta

Kako živjeti s fibromialgijom Evo savjeta

Bol, umor i moždana magla uobičajeni su za gotovo svakoga s fibromialgijom, ali ti simptomi ne moraju dominirati vašim životom.

Liječenje fibromialgije uključuje prilagodbe u različitim aspektima života, uključujući posao, roditeljstvo, kućanske poslove i slobodne aktivnosti. Preuzimanje aktivne uloge u upravljanju svojim stanjem može vam pomoći da osjećate veću kontrolu i poboljšati vaše samopoštovanje i kvalitetu života.

Medicinska pomoć

Pridržavajte se režima uzimanja lijekova kako biste osigurali odgovarajuće ublažavanje simptoma. Zaboravljivost, nepažnja ili frustracija mogu dovesti do nepridržavanja.

Vodite dnevnik kako biste pratili simptome i nosite ga na posjete liječniku kako biste identificirali učinkovite tretmane.

Provjerite ima li vaš primarni liječnik iskustva s fibromialgijom. Specijalisti u klinikama za bol i reumatologiju, uključujući fizijatre, psihologe te fizikalne i radne terapeute, mogu se pozabaviti specifičnim simptomima.

Razmislite o komplementarnim terapijama poput akupunkture i masaže za ublažavanje boli.

Vježbajte redovito
FOTO: Shutterstock

Vježbajte redovito

Ostanite što aktivniji. Redovito vježbanje, poput hodanja i plivanja, može ublažiti umor i bol. Ciljajte na 20 – 30 minuta, dva ili tri dana tjedno, čak i ako se radi u intervalima od 10 minuta.

Vježbe ravnoteže mogu poboljšati stabilnost, a trening snage može povećati snagu i ukupnu kondiciju. Trener vas može uputiti u pravilne tehnike.

Videoigre koje uključuju tjelesnu aktivnost mogu biti dobra opcija ako ste zabrinuti zbog pada. Ove igre uključuju pokrete tijela s virtualnom stvarnošću radi poboljšanja kretanja i ravnoteže.

Ako se borite čak i s aktivnostima s malim opterećenjem, posavjetujte se s liječnikom o programu vježbanja osmišljenom za osobe s fibromialgijom ili o rehabilitaciji pod nadzorom kako biste poboljšali snagu, fleksibilnost i izdržljivost.

Energija

Dobar san je ključan, ali ga često ometa fibromijalgija. Vježbajte dobre navike spavanja, kao što je održavanje dosljednog rasporeda spavanja i uključivanje redovite tjelovježbe. Noćno kupanje u kadi može vam pomoći da se opustite i smanjite bol.

Testirajte se na poremećaje spavanja poput sindroma nemirnih nogu i apneje u snu.

Smirite se tijekom dana. Podijelite zadatke na manje dijelove koji se mogu riješiti i uključite razdoblja odmora između aktivnosti kako biste izbjegli prenaprezanje.

Ublažavanje stresa

Stres može iscrpiti vašu energiju. Zauzmite stav “go with the flow, odredite prioritete i naučite reći “ne” kako biste se usredotočili na važne zadatke.

Tehnike kao što su mindfulness meditacija, kognitivna bihevioralna terapija i biofeedback mogu pomoći u upravljanju stresom i olakšati bol.

Vježbe uma i tijela kao što su tai chi, qi gong i joga mogu ublažiti mnoge simptome fibromijalgije, uključujući probleme sa spavanjem, umor i loše raspoloženje, kombiniranjem pokreta s fokusiranim disanjem za dodatno ublažavanje stresa.

Dijeta

Konzumirajte nutritivno bogatu hranu kako biste podigli energiju i spriječili druge zdravstvene probleme. Koristite dnevnik kako biste identificirali hranu od koje se osjećate bolje.

Osobe s fibromialgijom često imaju niske razine vitamina D, što može pogoršati simptome. Test krvi može provjeriti vaše razine, a vaš liječnik može preporučiti dodatak.

Lagana do umjerena konzumacija alkohola (3 – 7 pića tjedno) povezana je s boljom kvalitetom života i manje izraženim simptomima u usporedbi s osobama koje ne piju.

Izbjegavajte kofein jer može povećati budnost, ali i tjeskobu i poremećaje spavanja. Konzumacija četiri ili više šalica napitaka s kofeinom dnevno povezana je s pojačanom fibromialgičnom boli.

Društveni život i veze
FOTO: Shutterstock

Društveni život i veze

Redovito komunicirajte s partnerom o svojem stanju. Zajedničko slušanje i rješavanje problema može pomoći. Ako je komunikacija teška, razmislite o savjetovanju.

Dajte prioritet važnim obiteljskim događajima, kao što su aktivnosti vaše djece, i prema tome planirajte svoju energiju.

Pridružite se grupi za podršku fibromialgiji kako biste dobili savjete za njegu i ideje o tome kako uključiti obitelj, prijatelje i suradnike u razumijevanje vašeg stanja.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Phillips, Q. (2024). Dos and Don’ts of Living With Fibromyalgia PainEveryday Health.
  2. Fibromyalgia: changing the pain experience. (2022). Mayo Clinic Press.
  3. Khatri, M. (2021). Living Well With FibromyalgiaWebMD.

Više o fibromialgiji saznajte u sljedećim tekstovima dr. Vlaste Urban-Tripović:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu