Domaće ulje od češnjaka: Kako ga napraviti i koristiti?
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja

Češnjak (Allium sativum) je od davnina cijenjen ne samo kao začin i dodatak jelima, već i kao moćan prirodni lijek. Osim što je poznat po intenzivnom mirisu i okusu, njegova ljekovita svojstva, koja su prepoznata u gotovo svim tradicionalnim medicinama svijeta, čine ga nezaobilaznim saveznikom u borbi protiv raznih zdravstvenih tegoba.
Od drevnih civilizacija do narodnih recepata naših predaka, povijest upotrebe češnjaka kao lijeka seže tisućama godina unatrag.
Egipćani su ga davali radnicima za snagu i izdržljivost, a Hipokrat, otac medicine, preporučivao ga je za probavne probleme, rane i plućne bolesti. U srednjem vijeku, za vrijeme kuge, vjerovalo se da češnjak može otjerati bolest, a u mnogim je kulturama bio i talisman protiv zlih duhova i vampira, što ukazuje na duboko poštovanje koje je izazivao.
U nastavku otkrivamo kako djeluje domaće ulje od češnjaka.
Zašto je češnjak toliko moćan?
Tajnu ljekovitosti češnjaka krije alicin, spoj koji nastaje kada se češnjak zgnječi ili nasjecka. Alicin je odgovoran za njegov prepoznatljiv miris, ali i za većinu njegovih terapeutskih učinaka.
Osim alicina, češnjak sadrži i druge sumporne spojeve, flavonoide, vitamine C i B6, kalcij, željezo te minerale u tragovima poput mangana i selena.
Njegova snažna svojstva uključuju:
- antimikrobno djelovanje – kao prirodni antibiotik s antivirusnim i antifugalnim djelovanjem, češnjak je snažan borac protiv širokog spektra bakterija, virusa i gljivica što ga čini idealnim za prevenciju i tretiranje različitih infekcija, od prehlade i gripe do kožnih infekcija
- protuupalno djelovanje – alicin i drugi spojevi u češnjaku posjeduju snažna protuupalna svojstva kojima smanjuju upalne procese u tijelu kod stanja poput artritisa te bolova u mišićima i zglobovima
- analgetsko djelovanje – zahvaljujući protuupalnim svojstvima, češnjak ublažava bolove, a kada se primjenjuje lokalno, posebno je učinkovit kod neuralgija, bolova u uhu ili zubobolje.

Glavne primjene češnjaka u narodnoj medicini
Prije antibiotika i modernih lijekova upravo je češnjak često bio prva linija obrane protiv bolesti i neizostavan dio ljekovitih pripravaka. Duga povijest upotrebe češnjaka u narodnoj medicini svjedoči o intuitivnom znanju naših predaka, a koje danas potvrđuje i moderna medicina.
Primjena češnjaka u narodnom liječenju uključuje:
- čišćenje tijela i rana – naši preci su primijetili učinkovito djelovanje češnjaka za dezinfekciju rana, a često se pije razrijeđen u vodi ili mlijeku za čišćenje krvi, liječenje unutarnjih infekcija i protiv nametnika u crijevima
- olakšanje kod respiratornih bolesti – topli čaj s češnjakom koristi se za ublažavanje simptoma prehlade, kašlja, bronhitisa, pa čak i astme jer njegovi aktivni spojevi razrjeđuju sluz i olakšavaju disanje
- potpora srcu i cirkulaciji – generacijama se češnjak koristi kao tonik koji razrijeđuje krv, poboljšava cirkulaciju i pomaže kod problema s visokim tlakom i proširenih vena jer održava krvne žile protočnima
- digestivni eliksir – kao probavni stimulant, češnjak se koristi za probavne smetnje, nadutost i želučane tegobe jer pomaže u borbi protiv “loših” bakterija u crijevima i time poboljšava cjelokupno zdravlje probavnog sustava
- jačanje imuniteta – bilo da se jede sirov, dodaje u juhe ili pripravke, češnjak je tonik za jačanje obrambene snage organizma, a njegova redovita konzumacija održava tijelo snažnim i otpornim na bolesti
- lokalna primjena – oblozi od zgnječenog češnjaka nanose se na bradavice, gljivične infekcije kože, pa čak i na ubode insekata kako bi se smanjila upala i spriječila infekcija.
Domaće ulje od češnjaka
Češnjak se u narodnoj medicini koristi na različite načine i u različitim pripravcima. Jedan od takvih pripravaka je i domaće ulje od češnjaka koje omogućuje jednostavnu i učinkovitu lokalnu primjenu kod upala, bolova i infekcija.
Kako napraviti ulje od češnjaka?
Češnjakovo ulje za vanjsku upotrebu, poznato i kao macerat češnjaka, radi se s ciljem izvlačenja aktivnih spojeva češnjaka poput alicina i sumpornih spojeva u bazno ulje.
Za vanjsku primjenu, idealno je koristiti blago bazno ulje koje je dobro za kožu i ne užegne brzo. Odlični izbori su maslinovo, bademovo ili suncokretovo ulje.

Ulje od češnjaka – recept
Priprema ulja od češnjaka je jednostavna i zahtijeva samo nekoliko sastojaka.
Sastojci:
- 1 glavica svježeg češnjaka
- 250 ml kvalitetnog maslinovog ulja (ili bademovog, suncokretovog)
- staklena teglica s poklopcem.
Priprema
- Režnjeve češnjaka ogulite i sitno nasjeckajte ili zgnječite. Što je češnjak sitnije obrađen, to će više alicina otpustiti.
- Nasjeckani češnjak stavite u steriliziranu staklenu teglicu. Prelijte ga maslinovim uljem, pazeći da sav češnjak bude potpuno potopljen.
- Staklenku dobro zatvorite i ostavite na tamnom i hladnom mjestu (ne u hladnjaku) 7 – 10 dana. Povremeno protresite teglicu kako bi se sastojci bolje proželi.
- Nakon maceracije ulje procijedite kroz gazu ili sitnu cjediljku kako biste uklonili komadiće češnjaka.
- Procijeđeno ulje prelijte u tamnu staklenu bočicu i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu. Ovako pripremljeno ulje može trajati 2 – 3 mjeseca.
Važna napomena
Prilikom pripreme ulja od češnjaka ključno je osigurati da je sav češnjak potpuno potopljen uljem, naročito ako se ulje koristi za oralnu upotrebu, kako bi se spriječio razvoj bakterije Clostridium botulinum, koja može uzrokovati botulizam.
Kako koristiti domaće ulje od češnjaka?
Domaće ulje od češnjaka može se koristiti na više načina, ovisno o tegobi:
- kod bolova u mišićima i zglobovima – nježno umasirajte ulje na bolno područje
- kod upale uha – nekoliko kapi toplog (ali ne vrućeg) ulja nakapajte u uho; prije toga se posavjetujte s liječnikom
- kod kožnih infekcija – nanesite tanki sloj ulja direktno na zahvaćeno područje (npr. gljivične infekcije, akne)
- kod prehlade i začepljenog nosa – malu količinu ulja možete utrljati na prsa ili oko nosnica
- kod zubobolje – natopite vatu uljem i prislonite na bolni zub ili desni.
Savjet
Postoji rizik od iritacije kože od nanošenja češnjaka na kožu. Isprobajte ovaj kućni lijek na malom dijelu kože (npr. na unutarnjoj strani ruke) prije nego što ga upotrijebite na sebi ili nekome drugome.
Iako je češnjak prirodni lijek, prije upotrebe bilo kakvih prirodnih pripravaka uvijek se savjetujte s liječnikom ili fitoaromaterapeutom, osobito ako imate ozbiljnije zdravstvene probleme.
Pročitajte i ove članke:
- Dva važna razloga zašto biste trebali jesti više češnjaka
- Četiri prirodna antibiotika koje imate u svojoj kuhinji
- Jedite ih češće: Tri namirnice koje čiste pluća (bivšim) pušačima.
- McLean, A. (2024). What are the benefits of garlic? Medical News Today.
- Santos-Longhurst, A. (2024). What Can Garlic in My Ear Do? Healthline.
- The Health Benefits of Garlic. (2022). Cleveland Clinic.