Dva važna razloga zašto biste trebali jesti više češnjaka

jedenje češnjaka može poboljšati razinu kolesterola i šećera u krvi

Prema novoj metaanalizi objavljenoj u Nutrients, jedenje češnjaka može poboljšati razinu kolesterola i šećera u krvi. Ova analiza kombinirala je rezultate 29 studija s više od 1.500 sudionika, sva randomizirana kontrolna ispitivanja koja su uspoređivala češnjak s placebom, osiguravajući visokokvalitetne dokaze.

Značajni dokazi koji podupiru dobrobiti češnjaka

Nalazi su u skladu s prethodnim istraživanjima – češnjak može umjereno sniziti razinu A1C i smanjiti LDL (ili “loš”) kolesterol. A1C testovi odražavaju prosječnu razinu šećera u krvi tijekom 2 – 3 mjeseca.

Sve studije u metaanalizi prijavile su smanjene razine A1C u skupini koja je uzimala češnjak, s prosječnim smanjenjem LDL-a za 8,2 boda. Iako je ovo smanjenje skromno, mnoge su studije vjerojatno bile prekratke da bi pokazale sve dobrobiti češnjaka.

Povijesna medicinska upotreba češnjaka

Češnjak se tisućama godina koristi u medicinske svrhe. Kao dio obitelji Alliuma, češnjak sadrži spojeve sumpora poput alicina, aliina i metil alil trisulfida, koji pridonose njegovim zdravstvenim prednostima.

Prethodna istraživanja pokazuju da češnjak može poboljšati krvni tlak, smanjiti upalu i boriti se protiv gljivičnih infekcija.

Češnjak je siguran i ima zdravstvene prednosti, ali potrebne su veće studije kako bi se potvrdio njegov utjecaj na razinu kolesterola i šećera u krvi.
Postoje različiti oblici češnjaka
FOTO: Shutterstock

Dodaci prehrani u odnosu na dijetetski češnjak

Postoje različiti oblici češnjaka, uključujući ekstrakte, prah te sirovi ili kuhani češnjak. Sudionici istraživanja dnevno su konzumirali između 300 – 22.400 mg češnjaka u prahu. Dosljedna dnevna konzumacija je ključna, što se može lakše postići suplementima.

Za one koji ne podnose dobro češnjak ili mu se ne sviđa njegov okus, dodaci mogu biti dobra alternativa, iako kvaliteta varira.

Savjeti za dodavanje više češnjaka u vašu prehranu

Kako biste iskoristili zdravstvene prednosti češnjaka, konzumirajte oko 3 – 6 g (1 – 2 režnja) dnevno. Svježi češnjak može se dodati hrani za maksimalnu korist i kao začin bez natrija.

Ove nekoliko ideja za uključivanje češnjaka u obroke:

  • čili, juhe i variva – dodajte češnjak za dodatni okus i zdravstvene prednosti
  • proteini i povrće – kuhajte meso i povrće s češnjakom ili ga koristite u preljevima za salate i marinadama
  • kruh – uživajte u kruhu sa češnjakom ili bruschettama s mljevenom rajčicom
  • pesto – upotrijebite sirovi češnjak u pesto umaku s maslinovim uljem, bosiljkom, parmezanom i orašastim plodovima za mediteranski umak za tjesteninu koji je zdrav za srce.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu