Snagator iz vrta: 10 zdravstvenih blagodati kadulje
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
Kadulja, poznata pod različitim nazivima, uključujući običnu kadulju i vrtnu kadulju, član je obitelji metvice, a botaničku lozu dijeli s biljkama poput origana, ružmarina, bosiljka i majčine dušice.
Poznata po svojoj snažnoj aromi i zemljanom okusu, kadulja se obično koristi u malim količinama zbog svoje snage. Unatoč skromnoj upotrebi, može se pohvaliti bogatim nizom vitalnih nutrijenata.
Osim kulinarskih primjena, kadulja služi kao prirodno sredstvo za čišćenje, repelent za insekte i dio duhovne prakse. Dostupna svježa, sušena ili u obliku ulja, ova svestrana biljka nudi mnoštvo zdravstvenih prednosti.
Obiluje esencijalnim nutrijentima
Mljevena kadulja sadrži obilje esencijalnih vitamina i minerala, uključujući vitamin K, željezo, vitamin B6, kalcij i mangan. Osim toga, sadrži tragove magnezija, cinka, bakra i vitamina A, C i E, uz razne korisne spojeve poput kavene kiseline, klorogenske kiseline i ružmarinske kiseline.
Bogata je antioksidansima
Kadulja se može pohvaliti s više od 160 različitih polifenola, snažnih antioksidansa koji pomažu u jačanju obrane tijela od štetnih slobodnih radikala. Dokazana su potencijalna protuupalna, antikancerogena i neuroprotektivna svojstva povezana sa spojevima kadulje.
Potencijalna potpora oralnom zdravlju
Antimikrobna svojstva kadulje pomažu u borbi protiv bakterija povezanih sa stvaranjem zubnog plaka, potencijalno smanjujući rizik od karijesa i promičući oralno zdravlje.
Ublažavanje simptoma menopauze
Tradicionalno korištena za ublažavanje tegoba u menopauzi, vjeruje se da kadulja posjeduje svojstva slična estrogenu koja mogu ublažiti simptome kao što su valovi vrućine i pretjerano znojenje, iako su potrebna dodatna istraživanja kako bi se potvrdila njezina učinkovitost.
Regulacija šećera u krvi
Preliminarna istraživanja pokazuju da kadulja može pomoći u regulaciji razine šećera u krvi, što može biti od koristi osobama s dijabetesom. Studije na životinjama sugeriraju da može povećati osjetljivost na inzulin i smanjiti razinu glukoze u krvi, iako su potrebna daljnja istraživanja.
Kognitivna podrška
Kadulja je obećavajuća u podržavanju kognitivnih funkcija i pamćenja, što se potencijalno može pripisati sadržaju antioksidansa i sposobnosti da očuva razinu acetilkolina u mozgu.
Promicanje kardiovaskularnog zdravlja
Konzumacija kadulje može doprinijeti zdravlju kardiovaskularnog sustava smanjenjem razine “lošeg” LDL kolesterola i ukupnog kolesterola, dok povećava razinu “dobrog” HDL kolesterola.
Potencijalna antikancerogena svojstva
Dok preliminarne studije ukazuju na potencijal kadulje u inhibiciji rasta stanica raka i poticanju stanične smrti, potrebna su daljnja istraživanja, osobito na ljudima, kako bi se potvrdili ti nalazi.
Druge potencijalne zdravstvene dobrobiti
Kadulja i njezini derivati povezuju se s ublažavanjem proljeva, borbom protiv starenja kože i drugim zdravstvenim prednostima, iako ove tvrdnje zahtijevaju daljnje istraživanje.
Svestrana kulinarska upotreba
Različiti oblici kadulje – svježi, sušeni ili kao ekstrakti – čine je svestranim dodatkom kulinarskim kreacijama, dodajući dubinu okusa jelima u rasponu od juha i pečenja do umaka i omleta.
Pročitajte i ove članke:
- Sirup od kadulje: Domaći recept u kojem bazga ima opasnu konkurenciju
- Inhalacija kaduljom: Pomaže kod upale sinusa i grla te otečenih krajnika! Evo kako napraviti otopinu i kako disati
- Kadulja za lice: Bogata je antioksidansima, a može ukloniti bore i ožiljke! Evo kako se koriste ulje, maska i tonik.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja
- Raman, R. (2024). 12 Health Benefits and Uses of Sage. Healthline.
- Ezema, C. A. i sur. (2022). Therapeutic benefits of Salvia species: A focus on cancer and viral infection. Heliyon, 8(1): e08763.
- Ben Khedher, M. R. i sur. (2018). Preventive effects of Salvia officinalis leaf extract on insulin resistance and inflammation in a model of high fat diet-induced obesity in mice that responds to rosiglitazone. PeerJ., 6: e4166.