Inhalacija kaduljom: Pomaže kod upale sinusa i grla te otečenih krajnika! Evo kako napraviti otopinu i kako disati

Inhalacija kaduljom

Kadulja (lat. Salvia officinalis) ili žalfija je samonikla, medonosna biljka porijeklom s Mediterana. Pripada obitelji usnatica (Lamiaceae), zajedno s drugim biljkama poput bosiljka, lavande, ružmarina, origana, metvice i majčine dušice.

Poznata po svojim aromatičnim i ljekovitim svojstvima, ova biljka ima dugu povijest medicinske upotrebe. Inhalacija kaduljom koristi se već dugo u tradicionalnom liječenju kod bolesti gornjeg respiratnog sustava, a od biljke se pripremaju ljekoviti čaj, tinktura i sirup.

Američki indijanci tradicionalno pale suhe listove kadulje za pročišćenje i liječenje, a današnja istraživanja potvrđuju ljekovitost njezinog dima koji djeluje obrambeno protiv mikroba i bolesti.

Američki indijanci tradicionalno pale suhe listove kadulje za pročišćenje i liječenje
FOTO: Shutterstock

U svijetu postoji više od 900 vrsta kadulja koje rastu u kršovitom, vrućem i sunčanom podneblju, a danas se uspješno uzgaja i na kontinentalnom području.

Ova zimzelena, polugrmovita biljka jakog korijena ima srebrne, baršunaste listove snažnog mirisa i cvjetove čija boja može varirati od plave i ljubičaste do bijele ili ružičaste. Cvjetove kadulje rado obilaze pčele i od njih proizvode dragocjen ljekoviti med.

Kadulja ima zemljani, gorak okus i jaku aromu, zbog čega se obično koristi u malim količinama. Unatoč tome, prepuna je važnih hranjivih tvari i spojeva pa se koristi kao glavna začinska biljka u kuhinji, ali i u kozmetici.

Bogata je mineralima i vitaminima te ima antibiotska, antifungalna, adstrigentna, antispazmodična, estrogenska, tonična i hipoglikemijska svojstva.

Ljekovitost kadulje
FOTO: Shutterstock

Ljekovitost kadulje u inhalaciji

Inhalacija parom je široko korištena metoda za smirivanje i otvaranje nosnih prolaza kod simptoma prehlade ili sinusitisa. Kod obične prehlade, blage gripe, upale sinusa ili infekcije gornjih dišnih putova inhalacija parom ima vrlo važnu i blagotvornu ulogu.

Fenolni spojevi, a naročito ružmarinska kiselina i karnozna kiselina u kadulji čine je jednom od najjačih antioksidativnih biljaka koja štiti tjelesne stanice od razornog djelovanja slobodnih radikala, bolesti i prijevremenog starenja.  

S obzirom na to da ima antibakterijsko i antibiotsko djelovanje, kadulja pomaže u čišćenju dišnih puteva.

Ublažava začepljenost te ispire sluz iz tijela zbog čega inhalacija kaduljom može pomoći kod sljedećih zdravstvenih stanja.

Inhaliranje kaduljom tradicionalno se koristi diljem svijeta za liječenje upale grla i kašlja
FOTO: Shutterstock

1. Kašalj

Inhaliranje kaduljom tradicionalno se koristi diljem svijeta za liječenje upale grla i kašlja.

Čaj od kadulje je poznat protuupalni lijek koji pomaže našem tijelu u liječenju prehlade i upornog kašlja. Prirodno je sredstvo za iskašljavanje koje pomaže u izbacivanju sluzi iz dišnih putova.

2. Upaljeno grlo

Zbog svojeg antibiotskog djelovanja kadulja pomaže tijelu u liječenju upale grla te sprječava nastanak infekcija. Grlobolja se često povezuje s upalom krajnika koja pak može dovesti do upale sinusa.

3. Upala sinusa

Glavna veza između upale krajnika (angina) i infekcija sinusa leži u načinu na koji funkcionira nosna drenaža. Ako su krajnici i adenoidi (treća mandula) povećani, to može ometati drenažu nosa i sinusa.

Kao rezultat toga loša drenaža u sinusima stvara savršeno okruženje u kojem se bakterije mogu razmnožavati, što dovodi do razvoja sinusitisa.

Kako bismo dezinficirali nosne prolaze, preporučuje se kadulja za inhaliranje sinusa koja će svojim protuupalnim djelovanjem ublažiti bol, začepljenost i infekciju u kanalima.

4. Kongestija pluća

Antibakterijska, adstrigentna i antiseptička svojstva kadulje korisna su i u liječenju kongestije pluća. Bogata aromatična svojstva koja proizlaze iz kaduljinih hlapljivih ulja tujona, terpena, kamfora i salvena mogu se iskoristiti inhaliranjem, tj. udisanjem pare čaja od kadulje.

Preporučuje se kod bolesti pluća i dišnih puteva kao što su bronhitis i astma te kod težih hemoptiza, odnosno krvarenja iz pluća izazvanih respiratornom infekcijom.

Inhalacija kaduljom - priprema
FOTO: Shutterstock

Inhalacija kaduljom – priprema

Za inhaliranje pripremite ljekoviti čaj od kadulje koji će koristiti kao otopina za inhalaciju. Prokuhani, vrući čaj koristite odmah da biste udisali paru. Možete koristiti svježe ili sušene listove biljke.

Prije nego započnete s tretmanom pripremite stolac, ručnik kojim ćete prekriti glavu i papirnate maramice da možete ispuhivati nos tijekom inhalacije.

Inhalacija parom ima preventivni, ljekoviti i zdravstveni učinak na gornje dišne puteve.

Inhaliranje povećava prokrvljenost krvnih žila, vlaži suhe dišne putove, a sluz se otpušta i lakše izlučuje kašljanjem ili ispuhivanjem nosa.

Kako napraviti otopinu za inhalaciju
FOTO: Shutterstock

Kako napraviti otopinu za inhalaciju?

Jačinu čaja prilagodite sebi jer kadulja ima intenzivan miris i vrlo je jaka. Kod pripreme otopine za inhalaciju koristite širi, manji lonac ili zdjelu kako bi se para koncentrirala na područje nosa i usta.

  1. Stavite 400 ml vode u lonac i pustite da zakuha.
  2. Dodajte 2 – 3 čajne žličice suhe (ili svježe) kadulje u proključalu vodu.
  3. Pustite da se lagano kuha 2 – 3 minute.
  4. Maknite s vatre i poklopite.

Vrući lonac s čajem stavite na kuhinjski stol. Pokrijte glavu ručnikom i oprezno maknite poklopac. Blago nagnite lice nad paru i započnite s inhalacijom. Inhalaciju radite pet minuta.

Napomena

Oči prekrijte vlažnom pamučnom krpom prije inhalacije kako biste ih zaštitili od vruće pare.

Kako disati kod inhalacije
FOTO: Shutterstock

Kako disati kod inhalacije?

Pravilno inhaliranje je vrlo jednostavno. Pravilna inhalacija kaduljom za sinuse podrazumijeva lagano udisanje kroz nos. Udišite polako i duboko najmanje 2 – 5 minuta.

Inhalacija odlično djeluje i kod upale grla te otečenih krajnika. Primjena je ista, s time da polako udišemo na usta.

Inhaliranje kaduljom provodite 1 – 2 puta dnevno. Najbolje je inhalirati se navečer kako bismo opustili dišni sustav i olakšali spavanje.

Osim klasičnom metodom, možete koristiti električni, tj. mehanički inhalator za kućnu upotrebu. Mehanički inhalator za sinuse je naročito poželjan kod male djece jer se para prenosi direktno do maske koja se stavlja na dječje lice. Ovaj uređaj pojednostavljuje inhalaciju i olakšava odčepljivanje nosa i sinusa. Inhalator također pomaže iskašljavanju i vlaženju sluznice nosa i sinusa.

Inhalacija kaduljom u trudnoći
FOTO: Shutterstock

Inhalacija kaduljom u trudnoći

Inhalacija kaduljom za vrijeme trudnoće ne predstavlja nikakvu prijetnju zdravlju majke i bebe. Inhalacija je vrlo nježna i prirodna metoda kod prehlada te začepljenja nosa i sinusa u trudnoći.

Ipak, oprez je potreban kod osoba ili trudnica koje imaju zdravstvena stanja u kojima postoji vjerojatnost krvarenja, niskog krvnog tlaka, slabe cirkulacije i neuropatije. Usto, inhalacija kaduljom se ne preporučuje djeci mlađoj od pet godina.

Ukoliko želite pojačati učinak inhalacije, možete dodati i par kapi eteričnog ulja kadulje.

Poboljšanje biste trebali osjetiti već nakon nekoliko tretmana.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Ware, M. (2018). Everything you need to know about sage. Medical News Today.
  2. Cuncic. A. (2022). The Benefits of Burning Sage. Verywell Mind.
  3. Shoemaker, S. (2019). 9 Emerging Benefits and Uses of Sage Tea. Healthline.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu