Zdravi doručak za djecu – slane i slatke varijante
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja

Nemam djecu, a donedavno nisam ni bila toliko zagrižena za doručak, no imam nećaka i imam fenomenalno korisnu knjigu “Zeleni život vege mama” autorica Ive Janeš i Ivane Šimić, iz koje brzo i učinkovito mogu izvući sve potrebne informacije ako treba spremiti fini, a hranjivi obrok za djecu.
Što se same kreativnosti tiče, ja jedva dočekam takve prilike za igranje na tanjuru, ali svjesna sam da život roditelja najčešće nije tako vremenski komotan kao moj.
Odlučila sam ponuditi neke varijante brzog doručka za dane kada treba brzo rješenje, ali i kreativne varijante kada imate više vremena. To su oni doručci koji će već svojim izgledom primamiti djecu, a uz to neka bi djeca, ovisno o želji, mogla i sama sudjelovati u kreiranju takvih doručaka.
Evo mojih prijedloga za zdrave dječje doručke.

Čoko-tofu krema i vafli
Glavna zvijezda ovog doručka je čoko-tofu krema. Nju spremite u minutu, rijetko tko će reći ne čokoladnoj kremi, a u njoj se krije hranjivi tofu kojeg čokolada i kakao toliko fino kamufliraju da ni oni najosjetljiviji na okus tofua neće primijetiti.
Takva krema je odlična na žlicu jer malo podsjeća na mousse, ali fina je i kao namaz za palačinke ili vafle.
Sastojci za kremu:
- 100 g tofua
- 100 g crne čokolade
- 1 – 2 jušne žlice kakaa
- 5 – 10 datulja bez koštica
- 2 jušne žlice biljnog mlijeka.

Priprema
- Čokoladu nasjeckajte, a tofu dobro ocijedite.
- Zajedno sa svim ostalim sastojcima ubacite u blender i usitnite sve do kremaste teksture.
Ovisno o vašim preferencijama gorkog i slatkog, prilagodite kakao i datulje.
Sastojci za vafle:
- 250 g pirovog bijelog brašna
- 2 čajne žličice praška za pecivo
- 1 čajna žličica soli
- 50 g zobenih pahuljica
- 3 jušne žlice šećera kokosovog cvijeta
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 300 ml sojinog mlijeka
- 2 čajne žličice jabučnog octa
- ekstrakta vanilije po želji.

Priprema
- U sojino mlijeko dodajte jabučni ocat i ostavite par minuta da se malo zgruša.
- Sve preostale sastojke, osim ulja, promiješajte u posudi.
- Dodajte suhim sastojcima zgrušano mlijeko i ulje te kratko promiješajte.
- Pecite vafle sukladno uputama na vašem uređaju za vafle.
Ako želite da dulje ostanu mekši, stavljajte ih u krpu i vrećicu.
Prijedlog za serviranje doručka: čoko-tofu krema s vaflima, ekspandiranim prosom, kvinojom ili amarantom uz razne orašaste plodove i/ili suho voće.

Slani muffini od povrća i prosa
Ovaj recept je brz ako vam je ostalo kuhanog prosa, a ujedno i super ideja kako potrošiti ostatke, a da totalno promijenite okus i dojam da opet jedete proso.
Također, imate li u zamrzivaču one mikseve za variva i/ili juhe, vrijeme pripreme bit će još kraće. Umjesto aquafabe možete koristiti povrtni temeljac ili čak i bistru juhu.
Mogu se pripremiti navečer ili tijekom dana i čuvati u dobro zatvorenoj posudi u hladnjaku više dana te vaditi po potrebi za doručak, a odlični su i za ponijeti sa sobom na put, u školu itd.
Sastojci za 12 muffina:
- 280 g pirovog brašna (bijelo ili integralno)
- 300 g raznolikog povrća poput graška, mrkve, kukuruza, brokule i cvjetače (ili zaleđeni miks)
- 250 g naribane tikvice
- 2 jušne žlice kuhanog slanutka
- 100 ml aquafabe ili povrtnog temeljca
- 4 jušne žlice maslinovog ulja
- 3 jušne žlice prethodno kuhanog prosa
- 1,5 čajne žličica soli
- 8 – 10 g praška za pecivo (1 paketić)
- ostali začini po želji.
Priprema
- Tikvice dobro ocijedite te pomiješajte s ostalim povrćem.
- Brašno i prašak za pecivo promiješajte, a kuhani proso, ulje i aquafabu (ili povrtni temeljac) usitnite štapnim mikserom ili u blenderu.
- Sve sastojke sjedinite i dobro promiješajte te začinite sukladno okusu.
- Napunite košarice ili kalup za muffine te pecite na 180°C dok se površina lijepo ne zarumeni. Vrijeme može varirati od 15 do 25 minuta okvirno.
Ako umjesto aquafabe koristite povrtni temeljac koji je već slan, pripazite sa začinima naknadno.
Prijedlog za serviranje: odlični su uz veganski jogurt od soje.

Chialino u voćnoj varijanti
U knjizi “Zeleni život vege mama” postoji recept za čokolino domišljatog naziva “Chialino” jer se sastoji od super zdravih sastojaka poput chia sjemenki, zobenih, sirovog kakaa, kokosovog mlijeka s kalcijem, maslaca od lješnjaka itd. Isprobala sam i reći ću vam samo da od mene ima veliki prst gore i oblizanu zdjelicu. Pa eto, ja sam na tragu tog fora chialina napravila bijelu vanilija-voćnu verziju.
Sastojci:
- 1 jušna žlica chia sjemenki
- 4 jušne žlice sitnih zobenih pahuljica
- 4 – 5 jušnih žlica zobenog ili sojinog mlijeka s okusom vanilije (ili bez, pa dodajte ekstrakt vanilije)
- 1 čajna žličica maslaca od badema
- pola čajne žličice kokosovog ulja
- 1 čajna žličica rižinog ili nekog drugog slada.
Priprema
- Zobene i chiu ostavite u mlijeku 15-ak minuta da se stvori želatinasta tekstura.
- Dodajte im sve preostale sastojke te štapnim mikserom usitnite do kremaste teksture.
Prijedlog za serviranje: ako djeca žele ili vi imate vremena, razno voće može se rezati malim kalupima za kolače u raznim oblicima i domišljato slagati po chialinu. Ekspandirani proso, kvinoja i amarant su također uvijek fora ideja koja se mojem nećaku jako sviđa.

Smoothie
Ima li što brže? Ne vjerujem baš. Ubacite sve u blender i voilà. Uvijek je mudro ubaciti i štogod zelenog poput špinata jer će banana i ostalo voće zakamuflirati okus.
Ja sam u smoothie stavila:
- 1 bananu
- pola jabuke
- 1 manju ciklu
- 1 naranču
- 1 šaku špinata
- 2 čajne žličice sirupa od datulja.
Kao što rekoh, priprema je laka i brza, sve u blender i gotovo je u manje od minute, a po potrebi dodajte malo tekućine po želji.
Dobar tek!
Ako su vam se svidjeli ovi recepti, pogledajte i ostale moje recepte.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

Električni bicikl: Mijenja način na koji putujemo na posao, vježbamo i istražujemo okolinu! Evo kako se kreću cijene i koji odabrati
- Tomislav Stanić
- 3 min čitanja