Zdravi božićni keksi: Recepti s manje šećera, a više okusa!

Zdravi božićni keksi

Prosinac je mjesec kada nas najviše mame okusi i mirisi sa svih strana i nemoguće ih je izbjeći. Paradoksalno, već od prvog siječnja tražimo način kako da skinemo suvišne kilograme.

No, blagdani mogu proći i bez prejedanja, a za to mogu biti zaslužni čak i zdravi božićni keksi s manje šećera, a s više nutritivno bogatijih sastojaka.

Možda neće biti nužno manje kalorični, ali ako pojedemo keks koji nije pun običnih procesuiranih sastojaka, imat ćemo stabilniju glikemiju, a onda i manju želju da pojedemo baš sve s tanjura.

Kada su u pitanju zdravi božićni kolači i recepti, u ovom članku nas zanimaju suhi božićni kolači koji mogu stajati, jer dovoljno je pojesti jedan do dva keksa dnevno uz omiljeni čaj.

Zdravi božićni keksi – recepti

Danas imamo puno veći izbor, čak i nutritivno boljih opcija nego običnih. Većina kolača u klasičnim verzijama svodi se na bijelo brašno, šećer, maslac i ulje. No, za svaki od tih sastojaka postoje barem dvije do tri alternative.

Primjerice, umjesto šećera na izbor imamo brezin ili kokosov šećer, možda čak i javorov sirup. Umjesto bijelog brašna možemo birati što god želimo, od pirovog brašna do brašna od orašastih plodova, sjemenki i cjelovitih žitarica. Umjesto maslaca u kolače možemo dodati čak i maslinovo ulje.

Kada su u pitanju zdravi božićni kolači, recepti u nastavku mogli bi vas oduševiti.

Zdravi božićni keksi - recepti
FOTO: Shutterstock

Zdravi speculaas keksi

Speculaas keksi su čarobna priča na blagdanskom stolu jer dolaze u prekrasnim oblicima, a topli začini daju im posebnu aromu.

Sastojci:
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 175 °C.
  2. Pripremite papir za pečenje.
  3. Pomiješate suhe sastojke uključujući začine, a potom dodajte ulje i miješajte do mrvičaste strukture.
  4. Dodajte biljno mlijeko kako bi smjesa postala glatka.
  5. Razvaljajte tijesto debljine pola centimetra i izrežite oblike po želji.
  6. Pecite oko 10 – 12 minuta dok rubovi ne poprime boju.
suhi božićni kolači koji mogu stajati
FOTO: Shutterstock

Čokoladni keksi s bademima

Spoj badema i čokolade oduvijek je asocirao na luksuz, bogat okus i deliciju. Ovi zdravi božićni keksići su prave energetske bombe pa su idealni za vraćanje energije na skijanju ili nakon šetnje po snijegu.

Sastojci:
Priprema
  1. Pomiješajte sve suhe sastojke.
  2. Dodajte ulje i javorov sirup te oblikujte tijesto.
  3. Napravite male kuglice, a potom ih spljoštite.
  4. Pecite oko 12 – 15 minuta na 180 °C.
Veganski božićni keksi
FOTO: Shutterstock

Veganski božićni keksi

Većina keksića za Božić automatski postaje veganska jer najčešće maslac zamijenimo kokosovim, a obično mlijeko biljnim. Jaja nisu najčešće sastojak keksića. Ovi keksići su s daškom vanilije.

Sastojci:
Priprema
  1. Pomiješajte suhe sastojke.
  2. Dodajte preostale sastojke i oblikujte kuglice.
  3. Kuglice spljoštite i pecite ih na 175 °C oko 10 – 12 minuta.
zdravi božićni keksići
FOTO: Shutterstock

Veganski keksi s brusnicama

Iako u prvi plan uvijek dolaze cimet, čokolada ili vanilija, brusnice su također dio blagdanskih okusa i mirisa, a ovi keksići su vrlo ukusni te će se svidjeti čak i onima koji nisu toliko ljubitelji suhog voća.

Sastojci:
Priprema
  1. Najprije pomiješajte brašno, sol i cimet, a zatim dodajte brusnice, ulje i javorov sirup.
  2. Umijesite tijesto, oblikujte kuglice i spljoštite ih.
  3. Pecite keksiće na 175 °C oko 12 – 15 minuta.
Zdrave cimet zvjezdice - Zimtsterne
FOTO: Shutterstock

Zdrave cimet zvjezdice – Zimtsterne

Ako volite one zvjezdice s bijelom glazurom koje viđamo na policama božićnih slatkiša, iste možete napraviti kod kuće u nutritivno bogatijoj verziji.

Sastojci:
Sastojci za glazuru:
Priprema
  1. U velikoj zdjeli pomiješate bademe ili bademovo brašno, cimet, klinčić, sol i kokosov šećer.
  2. Potom, umiješajte dva bjelanjka i ekstrakt vanilije dok ne dobijete kompaktnu smjesu.
  3. Po potrebi dodajte malo vode ako je tijesto previše suho.
  4. Razvaljajte tijesto između dva lista papira za pečenje debljine pola centimetra.
  5. Izrežite zvjezdice uz pomoć modlica.
  6. Zatim umutite bjelanjak s javorovim sirupom dok ne dobijete gustu smjesu, a potom istom premažite zvjezdice.
  7. Zagrijte pećnicu na 150 °C.
  8. Pecite ih oko 10 – 12 minuta dok rubovi ne dobiju boju.
  9. Kad su pečene, ohladite zvjezdice ne rešetki kako bi se glazura stvrdnula.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu