Umak od graška i mrkve za uz meso, tjesteninu ili tortilje

Umak od graška i mrkve

Poznato je da umaci podižu svako jelo na višu razinu, daju bogatu kremastu teksturu i neodoljivost. Međutim, umaci često mogu biti izvor praznih kalorija, a ponekad su zaista bogati kalorijama, što znatno povećava ukupni kalorijski unos tijekom dana.

S druge strane, ako izostavimo umake, mnogima je hrana bezlična i jednolična. No, dobra je vijest da možete napraviti povrtne umake koji će se, pored okusa, pobrinuti i za žive boje na tanjuru.

Donosimo ideje za umak od graška i mrkve koji odlično ide uz meso i tjesteninu, a može biti i umak za tortilje.

Umak od graška i mrkve – najjednostavniji recept

Za ovaj jednostavan recept trebaju vam sastojci koje ćete pronaći u svojem hladnjaku ili ostavi.

Dodatak timijana učinit će ovaj umak aromatičnijim.

Sastojci:

Priprema

  1. Na maslinovom ulju dinstajte luk, a nakon toga dodajte mrkvu i dinstajte.
  2. Dodajte grašak, ulijte malo vode i dinstajte oko 15 minuta.
  3. Dodajte začine.
  4. Prebacite sve u blender i izblendajte u umak.

Ovaj umak prelijte preko krumpira, sejtana ili riže.

Kremasti umak od graška i mrkve
FOTO: Shutterstock

Kremasti umak od graška i mrkve

Ovaj će umak savršeno ići uz pečeni krumpir, ribu iz pećnice, ali i uz krekere ili čak kao namaz za tost.

Sastojci:

Priprema

  1. Sve sastojke stavite u blender i izblendajte.

Veganski umak od graška i mrkve

Sastojak koji je nezaobilazan u veganskoj kuhinji zbog svoje kremaste i orašaste teksture su indijski oraščići. Dodatak kurkume čini ovaj umak iznimno nutritivno bogatim. Indijske oraščiće potopite barem dva sata u vodu.

Sastojci:

Priprema

  1. Sve sastojke stavite u blender i izblendajte, a po potrebi dodajte i malo vode.
Umak od graška i mrkve s tahinijem
FOTO: Shutterstock

Umak od graška i mrkve s tahinijem

Bliskoistočna hrana kod nas se već dobro udomaćila, a ako volite takve okuse, ovaj će umak savršeno pristajati uz falafel, lepinje ili kao umak za svježe povrće.

Sastojci:

Priprema

  1. Sve sastojke stavite u blender i izblendajte, a po potrebi dodajte i malo vode.

Umak od graška i mrkve s ribanim sirom

Ova verzija umaka odličan je odabir za integralnu tjesteninu ili tjestenine na bazi mahunarki poput leće, također kao i preljev za pečeni krumpir, cvjetaču ili brokulu.

Sastojci:

Priprema

  1. Sve sastojke stavite u blender i izblendajte, a po potrebi dodajte i malo vode, idealno one koja je ostala od kuhanja mrkve i graška.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu