Umak od graška i mrkve za uz meso, tjesteninu ili tortilje
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja

Poznato je da umaci podižu svako jelo na višu razinu, daju bogatu kremastu teksturu i neodoljivost. Međutim, umaci često mogu biti izvor praznih kalorija, a ponekad su zaista bogati kalorijama, što znatno povećava ukupni kalorijski unos tijekom dana.
S druge strane, ako izostavimo umake, mnogima je hrana bezlična i jednolična. No, dobra je vijest da možete napraviti povrtne umake koji će se, pored okusa, pobrinuti i za žive boje na tanjuru.
Donosimo ideje za umak od graška i mrkve koji odlično ide uz meso i tjesteninu, a može biti i umak za tortilje.
Umak od graška i mrkve – najjednostavniji recept
Za ovaj jednostavan recept trebaju vam sastojci koje ćete pronaći u svojem hladnjaku ili ostavi.
Sastojci:
- 200 g smrznutog graška
- 2 mrkve (narezane na kolutove)
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 1 češnjak (nasjeckan)
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- crni papar
- sol
- prstohvat timijana.
Priprema
- Na maslinovom ulju dinstajte luk, a nakon toga dodajte mrkvu i dinstajte.
- Dodajte grašak, ulijte malo vode i dinstajte oko 15 minuta.
- Dodajte začine.
- Prebacite sve u blender i izblendajte u umak.
Ovaj umak prelijte preko krumpira, sejtana ili riže.

Kremasti umak od graška i mrkve
Ovaj će umak savršeno ići uz pečeni krumpir, ribu iz pećnice, ali i uz krekere ili čak kao namaz za tost.
Sastojci:
- 200 g kuhanog graška
- 1 kuhana mrkva
- 2 jušne žlice grčkog tipa jogurta
- 1 čajna žličica limunovog soka
- crni papar
- sol
- svježi vlasac.
Priprema
- Sve sastojke stavite u blender i izblendajte.
Veganski umak od graška i mrkve
Sastojak koji je nezaobilazan u veganskoj kuhinji zbog svoje kremaste i orašaste teksture su indijski oraščići. Dodatak kurkume čini ovaj umak iznimno nutritivno bogatim. Indijske oraščiće potopite barem dva sata u vodu.
Sastojci:
- 150 g kuhanog graška
- 1 kuhana mrkva
- 2 jušne žlice namočenih indijskih oraščića
- pola čajne žličice kurkume
- 1 čajna žličica prehrambenog kvasca.
Priprema
- Sve sastojke stavite u blender i izblendajte, a po potrebi dodajte i malo vode.

Umak od graška i mrkve s tahinijem
Bliskoistočna hrana kod nas se već dobro udomaćila, a ako volite takve okuse, ovaj će umak savršeno pristajati uz falafel, lepinje ili kao umak za svježe povrće.
Sastojci:
- 1 šalica kuhanog graška
- 1 kuhana mrkva
- 1 jušna žlica tahinija
- pola čajne žličice mljevenog kima
- 1 jušna žlica limunovog soka
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- crni papar
- sol.
Priprema
- Sve sastojke stavite u blender i izblendajte, a po potrebi dodajte i malo vode.
Umak od graška i mrkve s ribanim sirom
Ova verzija umaka odličan je odabir za integralnu tjesteninu ili tjestenine na bazi mahunarki poput leće, također kao i preljev za pečeni krumpir, cvjetaču ili brokulu.
Sastojci:
- pola šalice kuhanog graška
- 2 kuhane mrkve
- 2 jušne žlice ribanog tvrdog sira
- 1 čajna žličica maslaca
- crni papar
- sol
- dimljena paprika.
Priprema
- Sve sastojke stavite u blender i izblendajte, a po potrebi dodajte i malo vode, idealno one koja je ostala od kuhanja mrkve i graška.
Pročitajte i ove članke:
- Grašak kao prilog: Recepti koji će podići svako jelo
- Varivo od graška i mrkve: Prefino! Napravite poznato jelo na žlicu uz par trikova koji će mu dati intenzivniji kremasti okus
- Lagani recepti: Pet brzih jela koja možete pripremiti s graškom.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

Znanstvenici šokirani: Muškarci imaju dvostruko veću šansu da će umrijeti od ovoga
- Tomislav Stanić
- 2 min čitanja