Rolada od tikvica: 5 recepata koje ćete stalno ponavljati

Rolada od tikvica 5 recepata koje ćete stalno ponavljati

Tikvice su postale vrlo popularno povrće, ne samo zbog toga što su neutralne okusom i mogu se pripremiti na razne načine, već i što su niskokalorične pa mogu biti zamjena čak i za špagete. Bogate su vlaknima i drugim korisnim nutrijentima.

Osim što možemo spremiti punjene tikvice, dodati ih u kajganu, ispeći u pećnici, na žaru ili roštilju, ovo povrće je idealno za pripremu rolade. Rolada od tikvica nudi prostor za kreativnost i prilagodbu, pa tako iskoristite predložene ideje za slanu roladu, roladu bez brašna, bezglutensku, a sve na bazi tikvica.

Rolada od tikvica sa šunkom i sirom
FOTO: Shutterstock

Rolada od tikvica sa šunkom i sirom

Ova jednostavna rolada od tikvica savršeno spaja sve makronutrijente nudeći priliku za uživanje u malo drugačijem doručku, večeri ili međuobroku.

Za manje kaloričnu verziju koristite mozzarellu light.

Sastojci:

Priprema

  1. Tikvice naribajte, posolite i ostavite ih 10 minuta da odstoje kako bi otpustile vodu.
  2. U zdjeli pomiješajte jaja, brašno, prašak za pecivo, sol, papar i origano.
  3. Tikvice ocijedite, dodajte u smjesu i dobro pomiješajte.
  4. Na lim za pečenje stavite papir za pečenje i izlijte smjesu.
  5. Pecite 20 minuta na 180 °C.
  6. Kad je podloga pečena, pustite da se ohladi, a potom dodajte šunku i ribanu mozzarellu.
  7. Pažljivo zarolajte roladu i vratite u pećnicu na još 10 minuta.
  8. Kad je pečena, narežite je i poslužite toplu.
Slana rolada od tikvica
FOTO: Shutterstock

Slana rolada od tikvica

Još jedna rolada od tikvica u slanoj verziji, umjesto šunke, savršeno će odgovarati ljubiteljima ribe.

Dimljeni losos jedna je od najukusnijih riba, bogata proteinima, vitaminom D i omega-3 masnim kiselinama.

Sastojci:

Priprema

  1. Tikvice naribajte, posolite i ostavite ih 10 minuta da odstoje kako bi otpustile vodu.
  2. U zdjeli pomiješajte jaja, brašno, začine i ocijeđene tikvice.
  3. Na lim za pečenje stavite papir za pečenje i izlijte smjesu.
  4. Pecite 20 minuta na 180 °C.
  5. Nakon toga pustite podlogu da se malo ohladi, a potom je premažite krem sirom, dodajte losos i malo limunove korice.
  6. Pažljivo zarolajte roladu, potom je zamotajte u foliju i stavite u hladnjak prije posluživanja na barem jedan sat.
Rolada od tikvica bez brašna
FOTO: Shutterstock

Rolada od tikvica bez brašna

Za low carb verziju rolade od tikvica bez brašna trebat će vam dvije vrste sira i malo muškatnog oraščića i češnjaka. Po želji, u roladu možete dodati šunku, tofu ili neki drugi, dodatni izvor proteina.

Sastojci:

Priprema

  1. Tikvice naribajte, posolite i ostavite ih 10 minuta da odstoje kako bi otpustile vodu.
  2. U zdjeli umutite jaja, pa dodajte parmezan, svježi sir, češnjak, sol, papar i muškatni oraščić.
  3. Umiješajte ocijeđene tikvice te smjesu rasporedite u tankom sloju na papiru za pečenje.
  4. Pecite 20 minuta na 180 °C.
  5. Kad je pečena, pustite je da se malo ohladi, potom je pažljivo zarolajte.

Proteinska rolada od tikvica

Za sve one koji imaju veće potrebe za proteinima, žele smršavjeti i paze na dovoljan unos proteina ili pak rade na rastu mišićne mase, ovo je idealan recept za vas i prilika da ste kreativni oko klasičnih namirnica.

Sastojci:

Priprema

  1. Tikvice naribajte, posolite i ostavite ih 10 minuta da odstoje kako bi otpustile vodu.
  2. U zdjeli umutite bjelanjke i jaje, zatim dodajte zobene pahuljice, začine i tikvice.
  3. Smjesu rasporedite na papir za pečenje i pecite 20 minuta na 180 °C.
  4. Na ohlađenu podlogu složite posni sir i pureću šunku.
  5. Zarolajte i vratite u pećnicu još 10 minuta.
  6. Kad se ohladi, režite je i poslužite uz sezonsku salatu.
Vegetarijanska rolada od tikvica i batata
FOTO: Shutterstock

Vegetarijanska rolada od tikvica i batata

Za kraj, evo i jedan recept za vegetarijansku verziju rolade od tikvica punjenu feta sirom. Dodajemo i laneno brašno koje je bogato proteinima.

Sastojci:

Priprema

  1. Tikvice naribajte, posolite i ostavite ih 10 minuta da odstoje kako bi otpustile vodu.
  2. U zdjeli umutite jaja, pa dodajte laneno brašno, začine, batat i tikvice te pomiješajte.
  3. Izlijte smjesu na papir za pečenje i pecite 25 minuta na 180 °C dok ne poprimi zlatnu boju.
  4. Kad je rolada pečena, dodajte feta sir i zarolajte.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu