Ova je prehrana povezana s manje srčanih bolesti i raka

biljna prehrana je povezana s manje srčanih bolesti i raka

Osobe koje se pridržavaju biljne prehrane mogu imati smanjeni rizik od srčanih bolesti i raka te manje šanse za razvoj različitih čimbenika rizika povezanih s tim zdravstvenim problemima, pokazalo je nedavno istraživanje.

Studija je analizirala podatke 48 istraživanja provedenih u posljednjih 20 godina koja su ispitivala utjecaj veganske ili vegetarijanske prehrane na zdravlje. Veganska prehrana, podvrsta vegetarijanstva, isključuje sve životinjske proizvode, uključujući meso, jaja, mliječne proizvode, med i želatinu.

Rezultati studije

Nalazi, objavljeni u PLoS One, pokazuju da su i veganska i vegetarijanska prehrana povezane s nižim rizikom od određenih vrsta raka i ishemijske bolesti srca, što je posljedica ograničenog protoka krvi zbog suženih i otvrdnutih arterija, što potencijalno dovodi do srčanog udara.

Ove su vrste prehrane također povezane sa smanjenim rizikom od raka prostate i gastrointestinalnih karcinoma, poput raka debelog crijeva.

Nadalje, vegetarijanska prehrana povezana je sa smanjenim rizikom smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti.

Štoviše, obje su dijete povezane s manjom vjerojatnošću razvoja nekoliko čimbenika rizika koji doprinose srčanim bolestima i raku, uključujući pretilost, visok kolesterol, povišeni krvni tlak i upale.

Dr. Federica Guaraldi, viša autorica studije s Instituta za neurološke znanosti u Bologni u Italiji, primijetila je da zdravstvene dobrobiti dolaze i od konzumacije povrća i cjelovite hrane bogate vitaminima, mineralima, antioksidansima i protuupalnim tvarima, kao i izbjegavanja prooksidativnih i proupalnih komponenti koje se nalaze u mesu i prerađenoj hrani.

osobe koje se striktno pridržavaju vegetarijanske ili veganske prehrane
FOTO: Shutterstock

Ograničenja studije

Analiza se isključivo fokusirala na osobe koje se striktno pridržavaju vegetarijanske ili veganske prehrane, isključujući one koji su samo povremeno jeli biljne obroke. Nije napravila razliku između različitih vrsta životinjskih bjelančevina, zbog čega nije bilo jasno ima li izbjegavanje određene hrane poput crvenog mesa, peradi ili ribe najviše zdravstvenih koristi.

Studija nije osmišljena kako bi definitivno dokazala da vegetarijanska ili veganska prehrana izravno poboljšava zdravlje i dugovječnost. Osim toga, varijacije u načinu na koji su uključene studije mjerile zdravstvene dobrobiti prehrane biljnog porijekla spriječile su precizne izračune utjecaja na bolesti srca, rak ili povezane čimbenike rizika.

Dr. Davide Gori, koautor studije sa Sveučilišta u Bologni, istaknuo je kako nisu sve vegetarijanske i veganske prehrane jednako zdrave. Prehrane koje se fokusiraju na nezdravu biljnu hranu poput voćnih sokova, rafiniranih žitarica, čipsa i gaziranih pića mogu biti štetne.

Dr. Micaela Karlsen, viša direktorica istraživanja na American College of Lifestyle Medicine, koja nije bila uključena u studiju, za Everyday Health je istaknula da voće i povrće bogato vlaknima nudi višestruke zdravstvene prednosti.

Vlakna usporavaju probavu, stabiliziraju razinu šećera u krvi, potiču osjećaj sitosti i pomažu u čišćenju probavnog trakta, pridonoseći snižavanju razine kolesterola. Ovi čimbenici zajedno smanjuju rizik od raka i srčanih bolesti. Osim toga, izbjegavanje mesa pomaže jer su zasićene masti i životinjski proteini povezani s povećanim rizikom od raka i ateroskleroze.

Karlsen je također istaknula da, iako studija ne precizira koje životinjske bjelančevine treba ograničiti, crveno i prerađeno meso poput odrezaka, hamburgera, hrenovki i delikatesnih proizvoda treba prvo eliminirati zbog njihove jake povezanosti s kardiovaskularnim bolestima i rakom.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu