Koju hranu izbjegavati kod Helicobacter pylori?

Koju hranu izbjegavati kod Helicobacter pylori

Spiralna bakterija Helicobacter pylori kolonizira sluznicu želuca, i dok pojedini ne osjete njezinu prisutnost u vidu simptoma, drugima stvara probleme, posebno kod pada imuniteta ili smanjene kiselosti želuca.

Iako postoji više uzroka, ova bakterija uzrokuje gastritis, ali može dovesti i do čira na želucu ili dvanaesniku.

Dakle, ova bakterija je naš prirodni stanovnik, ali kada se poremeti ravnoteža, počinje stvarati probleme. U tom smislu važno je prilagoditi prehranu i životni stil. Postoji i neka opća preporuka o tome koju hranu izbjegavati kod Helicobacter pylori.

Neki od simptoma se odnose na podrigivanje, nadutost, mučninu, žgaravicu, nelagodu u gornjem dijelu trbuha, pa sve do smanjenja apetita i gubitka tjelesne težine. Vrsta gastritisa koju uzrokuje spomenuta bakterija zove se kronični gastritis i relativno je čest u populaciji.

Prije nego vidimo popis namirnica koje treba ograničiti ili izbaciti, valja naglasiti da se ovom bakterijom možemo zaraziti ako dođemo u kontakt sa stolicom, sadržajem povraćanja ili putem usta zaražene osobe. Zato je važno voditi računa o higijeni i pravilnom postupanju.

Helicobacter pylori
FOTO: Shutterstock

Koju hranu izbjegavati kod Helicobacter pylori?

Ako se pitate koju hranu izbjegavati kod Helicobacter pylori, popis hrane koja se izbjegava kod kroničnog gastritisa, odnosno kod Helicobacter pylori odnosi se na hranu koja potiče lučenje želučane kiseline i može pogoršati simptome:

  • začinjena hrana i ljuti začini
  • pržena i masna hrana
  • kofeinska pića i napitci
  • kisela hrana i napitci
  • alkohol
  • brza i visokoprocesuirana hrana.

Začini poput čilija, papra i curryja iritiraju sluznicu želuca i pogoršavaju simptome poput osjećaja žarenja. Pržena i masna hrana usporava probavu, odnosno pražnjenje želuca, povećavajući rizik od refluksa i drugih simptoma.

Čak i ako nemate problema s ovom bakterijom, prženje i pohanje hrane je oblik pripreme koji treba izbjegavati ili upražnjavati vrlo rijetko.

Kuhanje, dinstanje, pirjanje i pečenje u pećnici su dobar odabir. Meso i ribu možemo pripremati na mnoge ukusne načine, dok prženjem i pohanjem povećavamo rizik od upalnih procesa, a i znatno povećavamo kalorijsku vrijednost hrane.

Za kavu je poznato da potiče lučenje želučane kiseline, a upravo mnogi imaju praksu ispijanja kave na prazan želudac. Kod bakterije Helicobacter pylori dobro je izbjegavati kavu, ali i pića koja sadrže kofein, posebno što se tiče energetskih i gaziranih pića.

Obična kava ima svoje mjesto u zdravoj prehrani jer je bogata antioksidansima, no pretjerivanje u količini, kasno pijenje kave ili pijenje iste kao prvo što radimo ujutro donosi više štete nego koristi.

Kod bakterije Helicobacter pylori dobro je izbjegavati kavu
FOTO: Shutterstock

Kod Helicobacter pylori se trebamo staviti na “čekanje” i biti strpljivi dok se ne riješimo simptoma i stavimo bakteriju pod kontrolu.

Limun, rajčica i limunada nisu jednako tako dobar izbor kod navedenog stanja jer mogu nadražiti već upaljenu sluznicu.

O alkoholu ne treba puno govoriti, jer pogoršava stanje i degradira zaštitnu želučanu barijeru. Visok sadržaj soli, konzervansa i aditiva u visokoprocesuiranoj hrani pogoduje lošim bakterijama i nelagodi.

Važno je povećati unos neprocesuirane i cjelovite hrane poput bobičastog voća, povrća, cjelovitih žitarica, nemasnog mesa i ribe, probiotika.

Od pomoći mogu biti i blagi čajevi poput kamilice. Na kraju krajeva, odgovor tijela je individualan pa ćete sami morati vidjeti što vam odgovara, a što ne, a ovaj popis je dobar početak odakle krenuti.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu