Hrana koju je teško probaviti kako starite
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja

Starenjem se probavni sustav prirodno usporava. To znači da proces probave hrane, njezino razgradnje te izbacivanja otpadnih tvari iz tijela traje dulje nego prije. Osim toga, mišići u probavnom sustavu mogu izgubiti na čvrstoći i učinkovitosti, što otežava zadržavanje želučane kiseline i hrane tamo gdje bi trebali biti – u želucu.
Promjene zahvaćaju različite dijelove probavnog sustava, uključujući jednjak, želudac, tanko i debelo crijevo, gušteraču, jetru i žučni mjehur.
Debelo crijevo i rektum doživljavaju manje promjena, ali je zatvor (konstipacija) znatno češći kod osoba starijih od 65 godina. Uzroci mogu uključivati:
- usporeno kretanje hrane kroz debelo crijevo
- slabije kontrakcije rektuma
- manjak fizičke aktivnosti
- češće korištenje lijekova koji izazivaju zatvor
- slabost mišića zdjeličnog dna kod starijih žena.
Najčešći probavni problemi kod starijih osoba su
- zatvor – rezultat sporije probave, manjka aktivnosti, vlakana i tekućine te učestalih lijekova
- nadutost i plinovi – zbog duljeg zadržavanja hrane u želucu
- GERB (gastroezofagealna refluksna bolest) – javlja se kad se želučana kiselina vraća u jednjak, uzrokujući nelagodu i žgaravicu.

Namirnice koje starijim osobama mogu otežati probavu
Starije osobe teže će probavljati ove namirnice.
Masna hrana
Pržena hrana, burgeri i čips često izazivaju žgaravicu i bolove u želucu. Smanjenje unosa masnih namirnica može značajno olakšati probavu.
Ljuta i začinjena hrana
Ljute začine povezuje se s probavnim smetnjama poput dispepsije (probavne nelagode), žgaravice, pa čak i proljeva. Ako primijetite da vam takva hrana smeta, pokušajte je izbjegavati ili ograničiti.
Mliječni proizvodi
S godinama se smanjuje razina enzima laktaze u tankom crijevu, što otežava razgradnju laktoze (mliječnog šećera). Posljedica su nadutost, plinovi i proljev nakon konzumacije mlijeka, sira, sladoleda i čokolade.
Industrijski prerađena hrana
Namirnice bogate aditivima, šećerima i nezdravim mastima mogu izazvati upale i probavne tegobe poput sindroma iritabilnog crijeva, upalnih bolesti crijeva i povećan rizik od raka debelog crijeva.
Kisela hrana
Rajčice, citrusi, gazirana pića i jako začinjeni umaci mogu izazvati žgaravicu i poremetiti acidobaznu ravnotežu. Posebno se preporučuje izbjegavati visoko prerađene mesne proizvode i slatka gazirana pića.

Namirnice koje pomažu probavi
Starije osobe trebale bi konzumirati ove namirnice.
Vlakna
Prehrana bogata vlaknima pomaže u sprječavanju zatvora. Preporučeni dnevni unos za osobe starije od 51 godine iznosi:
- žene – 22 g
- muškarci – 28 g.
Vlakna se nalaze u integralnom kruhu, zobenim pahuljicama, riži, grahu, voću i povrću.
Probiotici
Probiotici su korisne bakterije koje prirodno nastanjuju crijeva i nalaze se u fermentiranim namirnicama poput jogurta. Mogu pomoći kod tegoba poput sindroma iritabilnog crijeva.
Ako ih koristite kao dodatak prehrani, dajte im barem četiri tjedna da djeluju, ali svakako se posavjetujte s liječnikom, posebno ako imate oslabljen imunitet.
Pića i tekućina
Kava, čaj i gazirana pića mogu povećati kiselost želuca i izazvati žgaravicu. Gazirani napitci dodatno uzrokuju nadutost. Pokušajte birati nezaslađene biljne čajeve, vodu i mlijeko. Ograničite unos kofeina na 1 – 2 šalice dnevno i svakako unosite dovoljno tekućine kroz dan.
Pročitajte i ove članke:
- Hrana za dobru probavu i zdrava crijeva: Imamo popis!
- Muči li vas probava? Jedite ove lako probavljive namirnice
- Sedam vrsta namirnica koje ubrzavaju uspavanu probavu.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

Je li autizam u porastu? Evo što kaže stručnjak
- Tomislav Stanić
- 2 min čitanja
- French, M. (2025). A Guide to Foods That May Be Difficult to Digest as You Age. Healthline.
- Slideshow: Avoiding Problem Foods as You Age. (2023). WebMD.