Hrana bogata beta karotenom: 11 namirnica za vid, kožu i imunitet

Hrana bogata beta karotenom

Jeste li znali da boja hrane može puno otkriti o njezinoj nutritivnoj vrijednosti?

Narančasta, žuta i tamnozelena boja mnogih namirnica dolazi od spoja koji se zove beta karoten – prirodni pigment koji naše tijelo pretvara u vitamin A. Upravo je vitamin A ključan za zdravlje očiju, kože i imunološkog sustava.

U nastavku saznajte što je beta karoten, koja je hrana bogata beta karotenom, kolika je dnevna doza, te kako ga najbolje iskoristiti u prehrani.

Što je beta karoten?

Beta karoten pripada skupini karotenoida – biljnih pigmenata zaslužnih za jarke boje voća i povrća. Kada unosite beta karoten u hrani, vaše ga tijelo pretvara u vitamin A, koji djeluje kao snažan antioksidans.

On pomaže u zaštiti stanica od oksidativnog stresa, jača imunitet i podržava zdravlje vida.

Zanimljivo je da se beta karoten bolje apsorbira kada se konzumira s malom količinom masnoće (primjerice s maslinovim uljem), jer je topiv u mastima.

Hrana bogata beta karotenom – top namirnice

Kada je riječ o prirodnim izvorima, postoji raznolika hrana bogata beta karotenom koja se lako uklapa u svakodnevnu prehranu. Evo nekoliko najpoznatijih namirnica.

1. Buča

Kuhana buča sadrži čak oko 17.000 μg (mikrograma) beta karotena po šalici. Osim što je bogata ovim pigmentom, pruža i obilje vitamina A i C te antioksidanse koji podržavaju zdravlje srca i očiju.

2. Mrkva

Svi znamo da su mrkva i beta karoten najpoznatiji par. Pola šalice kuhane mrkve sadrži oko 6.500 μg beta karotena.

Zanimljivo je da se kuhanjem povećava iskoristivost ovog nutrijenta, pa će kuhanu mrkvu tijelo lakše “pretvoriti” u vitamin A.

beta karoten u hrani
FOTO: Shutterstock

3. Batat (slatki krumpir)

Jedan srednje velik batat sadrži oko 13.000 μg beta karotena. Osim što je ukusan, bogat je i vlaknima, vitaminima A, B6 i C te mineralima poput mangana i bakra.

4. Špinat

Iako nema narančastu boju, špinat je prava hrana bogata karotenom – u jednoj šalici sadrži više od 11.000 μg beta karotena. Usto, odličan je izvor folata, kalija i vitamina K.

5. Butternut tikva

Zimska tikva slatkastog okusa sadrži oko 9.000 μg beta karotena po šalici. Osim karotenoida, sadrži i vlakna te vitamin C, pa doprinosi zdravlju kože i imunološkog sustava.

6. Raštika

Ova tamnozelena biljka sadrži više od 8.000 μg beta karotena po šalici. Bogata je vlaknima, kalcijem i željezom te podržava rad srca i mozga.

7. Kelj

Jedna šalica kelja osigurava više od 2.000 μg beta karotena. Osim toga, kelj sadrži spojeve koji smanjuju rizik od kroničnih bolesti poput dijabetesa i bolesti srca.

8. Dinja

Ova ljetna voćka sadrži oko 3.800 μg beta karotena u 10-ak komada.

Usto, bogata je vodom i vlaknima, pa pomaže u hidraciji i probavi.

9. Marelice

Pola šalice svježih marelica sadrži oko 1.700 μg beta karotena, a sušene još i više – gotovo 2.800 μg. Osim toga, bogate su vitaminom C i vlaknima.

hrana bogata karotenom
FOTO: Shutterstock

10. Brokula

Jedan srednji grm brokule ima oko 1.600 μg beta karotena. Kuhanje brokule povećava sadržaj dostupnog beta karotena, pa ju je najbolje lagano obraditi na pari.

11. Mango

Ovaj tropski plod sadrži oko 1.000 μg beta karotena po šalici. Osim toga, bogat je vlaknima, folatom, vitaminima A, B6 i C te podržava probavu i imunitet.

Beta karoten – dnevna doza

Ne postoji točno određena preporučena dnevna doza, no stručnjaci savjetuju da odrasle žene unose oko 700 μg vitamina A dnevno, a muškarci oko 900 μg. Budući da se beta karoten pretvara u vitamin A, dovoljan unos raznovrsne hrane bogate beta karotenom obično zadovoljava potrebe organizma.

U većini slučajeva nije potrebno posezati za dodacima prehrani, osim ako to preporuči liječnik. Pretjeran unos beta karotena kroz hranu je siguran, no kod visokih doza dodataka može doći do žućkasto-narančaste boje kože – bezopasne, ali prolazne pojave.

Zdravstvene prednosti beta karotena

Redoviti unos beta karotena u hrani povezuje se s nizom pozitivnih učinaka na zdravlje. Ovaj snažan antioksidans može:

  • smanjiti upalu i oksidativni stres
  • ojačati imunološki sustav
  • smanjiti rizik od kroničnih bolesti poput raka i srčanih bolesti
  • poboljšati funkciju mozga i pamćenje.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu