Marelice i kalorije: Što trebate znati o ovom ljetnom voću?
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja

Marelice su jedna od najomiljenijih vrsta voća koje rado jedemo ljeti kao međuobrok ili u doručku u zobenoj kaši. Osim što su ukusne i bogate nutrijentima, siromašne su kalorijama pa su idealan saveznik u procesu mršavljenja.
No, kada su u pitanju marelice i kalorije, postavlja se pitanje koja je razlika u kalorijama između svježih i suhih marelica, kao i razlike u nutritivnom sastavu. Donosimo ključne razlike između suhih i svježih marelica te kada i kako koju vrstu uklopiti u svoj jelovnik s obzirom na ciljeve.

Marelice – kalorije
Na 100 g svježe marelice sadrže oko 48 kalorija, odnosno u prosjeku jedna marelica sadrži oko 20 kalorija. Bogate su beta karotenom na što upućuje i njihova boja. Beta karoten je provitamin A važan za zaštitu kože, posebice od UV zraka, a jednako je važan i za vid.
Pored beta karotena, marelice sadrže i vitamin C, esencijalan vitamin, snažan antioksidans koji je također važan za kožu jer podržava proizvodnju kolagena koji počinje opadati u tijelu već sredinom 20-ih godina.
Marelice su bogate i kalijem, saveznikom zdravlja srca i regulacije krvnog tlaka. Osim toga, kalij se ubraja i u elektrolite koji su u ljetnim mjesecima uslijed prekomjernog znojenja, posebice ako ostajete fizički aktivni, itekako potrebni za hidrataciju i ravnotežu tjelesnih tekućina.
Topiva vlakna u vodi pridonose zdravoj probavi i crijevnoj mikroflori, a polifenoli iz marelica ističu se antioksidativnim i protuupalnim djelovanjem. Marelice nemaju visok glikemijski indeks pa se lako mogu uklopiti u prehranu osoba koje pate od inzulinske rezistencije ili dijabetesa.

Suhe marelice – kalorije
Kako što i ime govori, suho voće se dehidrira, odnosno uklanja mu se voda, zbog čega je suha marelica manja i smežurana u odnosu na svježu, ali zato ima puno dulji rok trajanja.
Točnije, jedna suha marelica sadrži oko 20 kalorija. Međutim, lakše ih je pojesti više nego svježe marelice koje će nas zasititi zbog udjela vode, odnosno većeg volumena. Kako suhe marelice lako mogu proći kao grickalice koje nesvjesno jedemo, važna je kontrola porcije.
Iako bogatije kalorijama i prirodnim šećerima, suhe marelice također sadrže vlakna za zdravu i redovitu probavu, a od minerala su posebice bogate kalijem i željezom. Praktične su i mogu biti nutritivno bogat snack na putovanjima uz koji neprženi i neslani orašasti plod.
Važno je naglasiti kako suho voće, pa tako i suhe marelice nerijetko sadrže dodane konzervanse poput sumpornog dioksida koji može izazvati određene tegobe poput glavobolje kod osjetljivijih osoba. No, moguće je pronaći suhe marelice i bez tog konzervansa.

Kako konzumirati svježe i suhe marelice?
Bez obzira na to želite li smršaviti ili ne, svježe i suhe marelice jednako se mogu uklopiti u zdravu prehranu i kalorijski deficit. Svakako iskoristite sezonu svježih marelica i bez problema možete pojesti 2 – 3 dnevno kao dio plana svježeg unosa voća i povrća.
Suhe marelice su dobar izvor željeza pa ih je dobro uklopiti u jelovnik tijekom menstruacije ili niske razine željeza u krvi. Dodajte jednu do dvije suhe marelice, sjeckane ili cijele, u jutarnju zobenu kašu. Također, svježe marelice možete dodati u zobenu kašu.
Prehrana uvijek treba biti raznolika pa nema potrebe da pretjerujete s marelicama, ali ih uvrstite tijekom sezone i vodite računa da jedete razne vrste voća i povrća. Višak svježih marelica možete iskoristiti za izradu pekmeza ili kolača od marelica, a suhe marelice će se odlično slagati s kus-kusom ako volite eksperimentirati.
Pročitajte i ove članke:
- Kolač od marelica: Mojito okus za tren! Imamo recept za brzo gotov i sočan biskvit koji tako neodoljivo podsjeća na poznati koktel
- Pekmez od marelica: Zdrava i ukusna rapsodija slatkoće! Evo nekoliko domaćih recepata za verziju bez konzervansa
- Čudotvorne koštice: Srce voća koje treba češće jesti.