Kolač od marelica – mojito okus za tren
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja

Osmislila sam kolač koji se brzo priprema, a sadrži marelice, sočan bijeli biskvit s dodatkom mojito koktela. Da, sastojci poput limete, mineralne gazirane vode, mente te bijelog ruma i šećera koji čine koktel mojito zastupljeni su u samom biskvitu i u glazuri, tako da se itekako fino osjete kada zagrizete kolač.
Osim uz osvježavajuća pića, odličan je za konzumaciju i uz kavu ili topli čaj.
Sastojci su dostatni za duboki kalup dimenzija 35 x 40 cm.

Sastojci za biskvit:
- 700 g marelica
- 200 g veganskog vrhnja za šlag
- 100 g veganskog maslaca ili margarina
- 400 g bijelog pirovog ili pšeničnog brašna
- 500 g veganskog jogurta
- 200 g šećera
- 3 limete (sok i korica)
- 150 g mineralne gazirane vode
- 60 g bijelog ruma
- 12 g praška za pecivo
- pola čajne žličice sode bikarbone
- prstohvat soli.
Sastojci za glazuru:
- 50 g bijelog ruma
- 70 g veganskog vrhnja za šlag
- 1 limeta (sok i korica)
- šećer u prahu (1 – 2 čajne žličice)
- listići mente.

Priprema
- Marelice operite i očistite od koštica. Rastrgajte na polovice, a pećnicu stavite da se grije na 180 °C.
- Otopite veganski maslac, dodajte mu jogurt, vrhnje za šlag, mineralnu vodu, rum, šećer te naribanu koricu triju limeta, kao i njihov ocijeđeni sok. Sve dobro promiješajte.
- U drugoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.
- Sjedinite mokre i suhe sastojke te odmah ulijte u kalup za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.
- Utisnite polovice marelica po cijeloj površini biskvita.
- Pecite u zagrijanoj pećnici između 30 – 40 minuta.
- Kada je kolač pečen, izvadite ga da se ohladi, a u međuvremenu pripremite glazuru.
- Glazuru pripremite tako da promiješate sve sastojke osim listića mente. Šećer u prahu dodajete po želji dok ne postignete gustoću i slatkoću kakvu želite.
- Kada se kolač ohladio, prošarajte ga glazurom i posipajte listićima mente.

U slast!
Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.
Članak objavljen: