8 suplemenata koje ne biste trebali miješati s tamnom čokoladom
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
Tamna čokolada je omiljena poslastica zbog svojeg bogatog okusa, ali i zbog niskog udjela šećera te visokog sadržaja minerala i flavonoida. No, ako uzimate dodatke prehrani, važno je znati da tamna čokolada može utjecati na njihovu učinkovitost ili pojačati nuspojave. Evo što biste trebali imati na umu.
Željezo
Ako uzimate dodatke željeza, pripazite na tamnu čokoladu. Tamna čokolada sadrži značajne količine željeza – samo 28 g sadrži 3,37 mg, što je gotovo polovica preporučene dnevne doze za odrasle.
Polifenoli u čokoladi mogu smanjiti apsorpciju željeza iz biljnih izvora i dodataka, a efekt je proporcionalan količini čokolade koju pojedete.
Kalcij
Tamna čokolada može smanjiti učinkovitost dodataka kalcija jer blokira njegovu apsorpciju.
Mala studija je pokazala da konzumacija 100 g tamne čokolade dovodi do značajno većeg izlučivanja kalcija urinom.

Magnezij
Tamna čokolada sadrži oko 64 mg magnezija po 28 g, što pokriva 16 – 20 % dnevne potrebe odraslih.
Može pomoći osobama s niskom razinom magnezija, ali kombinacija s visokim dozama dodataka magnezija može izazvati proljev, grčeve u želucu ili mučninu.
Kofein
20 g tamne čokolade sadrži približno 23 mg kofeina. Ako konzumirate i druge izvore kofeina (kava, čaj, energetska pića, dodaci prehrani), važno je paziti na ukupni unos.
Previše kofeina može izazvati nesanicu, migrene i druge nuspojave, posebno kod djece, tinejdžera i trudnica.
Dodaci prehrani koji mogu izazvati akne
Tamna čokolada može pogoršati akne, osobito kod muškaraca. Ako brinete o koži, izbjegavajte kombiniranje tamne čokolade s dodacima poput whey proteina, vitamina B6, B12, joda i dodataka za izgradnju mišića.

Dodaci prehrani za snižavanje šećera u krvi
Tamna čokolada može sniziti razinu šećera u krvi, što može biti problem ako uzimate dodatke za dijabetes (cimet, krom, berberin, alfa-lipoinska kiselina, sjemenke lana, ginseng).
Kombinacija može dovesti do preniskog šećera u krvi, sa simptomima poput znojenja, vrtoglavice i konfuzije.
Dodaci prehrani za snižavanje krvnog tlaka
Tamna čokolada prirodno snižava krvni tlak. Kombinacija s dodacima poput resveratrola, soka od trešnje, soka od cikle, ekstrakta bergamota ili piknogenola može dovesti do preniskog tlaka (hipotenzije).
Simptomi uključuju vrtoglavicu, slabost, zamućen vid i konfuziju.
Dodaci prehrani koji sadrže teške metale
Tamna čokolada može sadržavati tragove olova i kadmija, a njihova kombinacija s dodacima koji također sadrže teške metale (ayurvedske biljke, ginseng, ginkgo, echinacea, crni kohoš, valerijana) može povećati rizik od oštećenja organa ili drugih zdravstvenih problema.
Pročitajte i ove članke:
- Što se događa vašem tijelu ako redovito jedete tamnu čokoladu?
- Je li sigurno uzimati vitamine uz jutarnju kavu?
- 7 lijekova i suplemenata koje ne biste trebali miješati sa sokom.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Stručnjaci otkrivaju: Ove 3 navike nakon 19 sati smanjuju upalu u tijelu!
- Tomislav Stanić
- 2 min čitanja
- suplementi i tamna čokolada
- suplementi koji se ne smiju uzimati s tamnom čokoladom
- tamna čokolada i dodaci prehrani
- Nunn, M. (2025). 8 Types of Supplements to Avoid Mixing With Dark Chocolate. Verywell Health.
- Nguyen, N. U. i sur. (1994). Increase in Calciuria and Oxaluria After a Single Chocolate Bar Load. Horm. Metab. Res., 26(8): 383–386.