Što se događa vašem tijelu ako redovito jedete tamnu čokoladu?
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja

Sadržaj kakaa razlikuje tamnu čokoladu od mliječne i bijele čokolade. Tamna čokolada sadrži puno više kakao krutina nego mliječna čokolada, dok u bijeloj čokoladi nema kakao krutina.
Mliječna čokolada i bijela čokolada sadrže više mlijeka i šećera. Tamna čokolada nije toliko slatka i može biti gorka. Stručnjaci za čokoladu obično preferiraju tamnu čokoladu zbog njezine kvalitete i okusa.
Može zaštititi zdravlje srca
Kakao je bogat prirodnim kemikalijama zvanim flavanoli, koji su korisni za srce. Koristi flavanola uključuju:
- pomoć u opuštanju krvnih žila
- poboljšanje protoka krvi
- sniženje krvnog tlaka
- smanjenje upale.
Jedna studija je otkrila da konzumacija veće količine čokolade smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti za 37 % i rizik od moždanog udara za 29 %.
Može poboljšati razine kolesterola
Tamna čokolada može biti dobra za vašu lipidnu sliku. Istraživanje sugerira da svakodnevno konzumiranje dva grama tamne čokolade (70 % kakaa) tijekom šest mjeseci može poboljšati razine kolesterola i triglicerida.
Može smanjiti rizik od dijabetesa
Konzumiranje tamne čokolade svaki dan može poboljšati razinu glukoze u krvi natašte i inzulinsku rezistenciju. Istraživanje sugerira da mala količina tamne čokolade dnevno može pomoći u upravljanju dijabetesom ili smanjiti rizik od njegovog razvoja.
Može podržati crijevni mikrobiom
Istraživanje sugerira da tamna čokolada ima prebiotski učinak i restrukturira raznolikost i sastav crijevne mikrobiote, koja igra ključnu ulogu u bolesti i ukupnom zdravlju.
Može poboljšati raspoloženje
Tamna čokolada može pomoći u poboljšanju raspoloženja, vjerojatno zbog boljeg crijevnog mikrobioma. Raznolikost crijevnih mikroba povezana je s većim pozitivnim emocijama i smanjenim osjećajem usamljenosti.

Može pružiti olakšanje od stresa
Polifenoli u kakau mogu pomoći u smanjenju kortizola i epinefrina (adrenalina), hormona stresa. To vrijedi i za osobe koje su zdrave i za one pod velikim stresom.
Može poboljšati funkciju mozga
Flavonoidi u kakau pomažu u zaštiti neurona i poboljšanju kognitivne funkcije. Kakao također može poboljšati protok krvi u mozak. Tamna čokolada može pružiti zaštitu od degenerativnih bolesti poput Alzheimerove i Parkinsonove bolesti.
Može ojačati imunološki sustav
Antioksidativna svojstva tamne čokolade mogu pomoći u smanjenju oštećenja stanica od slobodnih radikala, što štiti stanice od smrti i mnogih bolesti, uključujući rak i učinke starenja.
Može poboljšati fizičku izvedbu
Tamna čokolada sadrži spojeve koji povećavaju razinu dušikovog oksida u krvi. To može poboljšati cirkulaciju i smanjiti potrebu za kisikom prilikom vježbanja, što vam može pomoći da duže ostanete aktivni.
Što trebate znati kada kupujete tamnu čokoladu?
Čokolada je najbolja kada se čuva na hladnom, suhom mjestu, ali ne u hladnjaku. Ako se pravilno čuva, može trajati do dvije godine. Evo još nekoliko bitnih stvari na koje treba obratiti pozornost:
- najviše flavanola ćete dobiti iz tamne čokolade sa 70 % ili više kakaa
- neki proizvodi od tamne čokolade su tretirani alkalnom otopinom radi poboljšanja okusa i izgleda, ali to može smanjiti flavanole; prirodni kakao zadržava najviše flavanola
- uzgoj, berba i transport čokolade mogu uključivati dječji rad ili druge nepravedne radne prakse
- proizvodi označeni kao “Fair Trade” proizvedeni su bez dječjeg rada i uz poštenu plaću za radnike
- unatoč svim zdravim svojstvima tamne čokolade, ona je prilično kalorična, a značajan broj tih kalorija dolazi od masti; neki proizvodi tamne čokolade mogu imati dodane šećere; prekomjerno konzumiranje može dovesti do debljanja i narušavanja ravnoteže glukoze, osobito ako imate dijabetes tipa 2.

Tko ne bi trebao jesti tamnu čokoladu?
Tamna čokolada je sigurna za većinu ljudi u umjerenim količinama, ali nije dobar izbor za sve. Evo nekoliko stvari koje treba uzeti u obzir:
- ne biste trebali jesti čokoladu ako ste alergični na kakao ili druge sastojke; ako ste skloni njima, čokolada može izazvati refluks kiseline ili migrene
- što više kakao krutina čokolada sadrži, ima više kofeina; imajte to na umu ako pokušavate ograničiti unos kofeina; jedna pločica tamne čokolade sadrži oko 80,8 mg kofeina
- neke tamne čokolade mogu sadržavati visoke količine teških metala, posebno olova i kadmija; izloženost teškim metalima povezana je s različitim zdravstvenim problemima, uključujući respiratorne, neurološke, probavne, kardiovaskularne, urinarne i poremećaje imunološkog sustava; ovi metali također se nalaze u drugim uobičajenim namirnicama pa je umjerenost ključ.
Čokolada i trudnoća
Studije sugeriraju da je umjerena konzumacija čokolade tijekom trudnoće sigurna i može pomoći u smanjenju krvnog tlaka trudnica, čime se smanjuje rizik od preeklampsije. Jedenje čokolade tijekom trudnoće nije povezano s urođenim manama.
Međutim, postoji dokaz da prekomjerna konzumacija čokolade može dovesti do sužavanja arterije koja prenosi kisikom bogatu krv prema fetusu, što se naziva ductus arteriosus. Ovo može pridonijeti razvoju potencijalno ozbiljnih srčanih problema fetusa.
Još jedna zabrinutost je što čokolada, osobito kakao, spada među najviše izvore kadmija u hrani. Prekomjerna izloženost kadmiju može uzrokovati nisku porođajnu težinu novorođenčadi. Stoga se trudnicama savjetuje da ograniče unos tamne čokolade na najviše 30 g dnevno.
Pročitajte i ove članke:
- Tamna čokolada i zdravlje: Bogata je ovim nutrijentima
- Čokolade bez šećera: Nutricionistica otkriva imaju li smisla i domaće recepte
- Izbjegavate čokoladu? Evo recepata zbog kojih više ne trebate.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

Simptomi inzulinske rezistencije: Koji su prvi znakovi?
- Tomislav Stanić
- 3 min čitanja
- Pietrangelo, A. (2025). What Happens to Your Body When You Eat Dark Chocolate Regularly. Verywell Health.
- Shin, J-H. i sur. (2022). Consumption of 85% cocoa dark chocolate improves mood in association with gut microbial changes in healthy adults: a randomized controlled trial. The Journal of Nutritional Biochemistry, 99: 108854.
- Montagna, M. T. i sur. (2019). Chocolate, “Food of the Gods”: History, Science, and Human Health. Int. J. Environ. Res. Public Health, 16: 4960.
- Latif, R. (2018). Maternal and fetal effects of chocolate consumption during pregnancy: a systematic review. The Journal of Maternal-Fetal & Neonatal Medicine, 32(17): 2915–2927.
- Leyva-Soto, A. i sur. (2018). Daily Consumption of Chocolate Rich in Flavonoids Decreases Cellular Genotoxicity and Improves Biochemical Parameters of Lipid and Glucose Metabolism. Molecules, 23: 2220.
- Buitrago-Lopez, A. i sur. (2011). Chocolate consumption and cardiometabolic disorders: systematic review and meta-analysis. BMJ, 343: d4488.